Skupina ČEZ má rekordní zisky, ale i odvody

259
CEZ
Foto: Redakce FinTag.cz

Skupina ČEZ za tři čtvrtletí vydělala 29,8 miliardy korun. To je meziročně o 43 procent méně. Uvedený propad odpovídá dopadu nové daně takzvané windfall tax. Vyjádřeno v penězích stát ČEZ mimořádně zdanil o zhruba 21 miliard korun.

Provozní zisk před odpisy Skupiny ČEZ dosáhl za první tři čtvrtletí 95 miliard korun. To je meziročně o šest procent více. Čistý zisk za první až třetí čtvrtletí dosáhl 29,8 miliardy korun. To je meziročně o 22,5 miliardy méně.

„Pokles byl způsoben nově zavedenou daní z neočekávaných zisků ve výši 60 procent, která zatížila letošní náklady částkou 21 miliardy korun,“ uvádí ČEZ ve své tiskové zprávě.

To potvrzuje analytik XTB Tomáš Cverna: „Negativně zasáhla windfall tax. Horší výsledky jsou hlavně v případě čistého zisku, který poklesl o 44 procent.“

I přesto Skupina ČEZ navýšila výhled hospodaření na celý rok 2023 na úrovni EBITDA na 115 až 120 miliard korun. Celkový čistý zisk pak očekává ve výši 33 až 37 miliard korun.

Ceny energií příští rok stoupnou. Premiér Fiala připouští změny

Skupina ČEZ by tak letos na dividendách [145 Kč na akcii, pozn. red.], daních z příjmů a odvodech z nadměrných tržeb z výroby odvedla českému státu 118 až 125 miliard korun. To je o více než pět miliard korun navíc oproti odhadu společnosti z letošního 11. srpna.

Hospodaření Skupiny ČEZ

Podle předsedy představenstva a generálního ředitele ČEZ Daniela Beneše výsledky hospodaření za první tři čtvrtletí reflektují postupnou stabilizaci na energetických trzích.

Provozní výnosy za 1. až 3. čtvrtletí dosáhly hodnoty 246,5 miliardy korun [+35,4 mld. Kč meziročně]. Segment výroby jako celek poklesl o 0,2 miliardy korun. EBITDA z výrobní činnosti vzrostla o 6,7 miliardy korun.

„Příspěvek sub-segmentu Trading naopak meziročně klesl o 6,9 mld. Kč zejména s ohledem na rekordní zisk z obchodování s komoditami v roce 2022,“ konstatuje ve zprávě ČEZ.

Vývoj kurzu akcií Skupiny ČEZ 

[Zdroj: xStation]

Výkyvy tržních cen komodit zejména v loňském roce a sezónní faktory významně ovlivnily také hospodaření společnosti ČEZ Prodej. Ta dosáhla za tři čtvrtletí meziročního růstu EBITDA na úrovni 1,1 miliardy korun. Avšak to jen díky, uvádí ČEZ, specifickému výnosu ve výši 1,2 miliardy korun ze soudních sporů se Správou železnic ohledně dodávek elektřiny v roce 2010 a 2011.

Výroba Skupiny ČEZ

Výroba elektřiny z jaderných a obnovitelných zdrojů meziročně zůstala na stejné výši 25 TWh. Vlivem příznivých klimatických podmínek o sedm procenta vzrostla výroba v obnovitelných zdrojích. Výroba v jaderných zdrojích naopak klesla o jedno procento kvůli delším plánovaným odstávkám u obou elektráren.

„Budoucnost české energetiky bude založena na obnovitelných zdrojích a bezpečné jaderné energetice. Proto jsem rád, že ČEZ obdržel ve stanoveném termínu závazné nabídky na výstavbu nového jaderného zdroje v Dukovanech od všech tří kvalifikovaných uchazečů,“ uvedl v této souvislosti Daniel Beneš.

Jedná se o nabídky francouzské společnosti EdF, jihokorejské KHNP a americko-kanadské Westinghouse.

ČEZ přijal nabídky na stavbu nového bloku v Dukovanech

Výroba z emisních uhelných a paroplynových zdrojů klesla o 18 procenta na 12 TWh. Podíl výroby z uhlí dosáhl 28,2 procenta celkové výroby. Ještě na počátku devadesátých let byl tento podíl na úrovni 80 procent. Na celkové spotřebě se výkon uhelných zdrojů podílí z více než 50 procent.

Spotřeba elektřiny na území společnosti ČEZ Distribuce meziročně klesla o 4 procenta na 24,8 TWh. U velkých podniků spotřeba klesla o tři procenta. Spotřeba domácností klesla o pět procent a u malých podniků byla nižší o šest procent. Důvodem poklesu je omezení spotřeby zákazníků kvůli vysokým cenám a klimatické podmínky, vysvětluje Skupina ČEZ.

–RED–

1 komentář

  1. Tak to se povedlo, státní firma ČEZ si stěžuje, že má menší zisky nebo jak to pobrat ? Neschopní fialkovci z 5kolky do této firmy napumpovali asi 70 mld kč a pak si mezi sebou rozdali velmi vysoká procenta z akcií ČEZu. Není to náhodou podvod na erár jako swi… Dostavba v Dukovanech je pouze velmi špatným politickým rozhodnutím vlezd..ké 5kolky USA. Ať zakázku získá ten nebo ten, stejně vše nejdůležitější z techniky bude z Ruska, včetně jádra i odborníků kteří budou “makáče” dozorovat. Beton, stavba budov, uklízečky atd .. vše dodá hlúpá 5kolka i chce platit, ale tito gau .. u toho už nebudou … “jen” to bude o pár mld dražší, poněvadž všichni poskoci se budou chtít nabalíkovat na deb..ím rozhodnutí 5kolky ! O korupci v 5kolce se nemusí ani psát, ta je prostě daná a miliony potečou na jejich osobní konta … Tito dnešní vládní zločinci se budou potutelně smát svým nástupcům ve vládě, kteří jejich podvody, korupci … budou muset z eráru platit i se šílenými úroky …

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here