Proč se spojují profesionálové s politiky? Chtějí pomoci, tvrdí

2938
profesionalove
Ekonomka Danuše Nerudová [vlevo] začínala v politice jako expertka přes důchody. Následně kandidovala na prezidentku ČR. Když neuspěla, uvedla, že veřejný prostor již neopustí. Nyní kandiduje za STAN ve volbách do Evropského parlamentu. Za ní stojí hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská, která působí jako poradkyně premiéra Fialy. Svou roli vidí jako čistě expertní, byť je v přímém kontaktu s politickým děním. A takových profesionálů je v politice více. / Foto: Úřad vlády ČR

„Vláda má fakticky dobré výsledky,“ řekl nedávno pro FinTag ekonomický poradce premiéra Petra Fialy a hlavní ekonom společnost BHS Štěpán Křeček. A i když je bezpartijní, jak se říká, od lidí to schytal. Proč se profesionálové spojují s politiky?

Kritiky se Štěpán Křeček dočkal třeba i za to, že vyjádřil svůj osobní názor na premiéra Fialu. Podle něj je Petr Fiala určitě nejsilnější část celé vlády. Spolupracuje se mu s ním výborně, tvrdí. Už třeba kvůli tomu, že premiér Fiala je podle něj sečtělý, inteligentní a rozvážný člověk.  

  • Diskutující Jindřich 1 napsal: “Skvělé, aspoň někdo věří této 5smečce hyen … kolik love za tyto další bludy, lži pobral? Asi si podplacený panáček nepamatuje Rudé Právo, tam se dezinformace, lži, pomluvy … taky uváděly jako fakta.”
  • Helena Boušová v diskuzi přidala: “Myslela jsem si, že jste lepší člověk, hold Fiala to umí hlavně, že z toho něco sype!”
  • Vladan:Křečků ty jsi člověk nebo …?” [poslední slovo vytečkováno jako vulgární]
  • Bohumil Šafránek: “Milý pane, byl jste již u lékaře? Psychiatr by se hodil.”

Štěpán Křeček působí jako ekonomický analytik dlouhé roky. Na pozici hlavního ekonoma u obchodníka s cennými papíry BH Securities odpovídá za tvorbu makroekonomických analýz a strategických podkladů. Dlouhodobě patří v médiích mezi nejcitovanější české ekonomy. Na popularitě mu přidává i to, že s ním dlouhodobě spolupracuje televizní stanice Nova.

Profesionálové a politika

Nabízí se otázka, jakou zkušenost v Česku udělají ti, kteří se jako profesionálové ve svých oborech spojí s politiky. Ať už jako poradci, nebo třeba tím, že přijmou některou z funkcí ve státním aparátu. První, co zaráží, je neochota mnohých z nich o tom vůbec blíže mluvit.

„Dobrý den, omlouvám se, ale jediné, co Vám k tomu můžu říci, že je to odborná činnost jako kterákoli jiná, kterou při své práci vykonávám,“ omluvil se redakci FinTag z odpovědí poradce prezidenta Petra Pavla a člen Národní ekonomické rady vlády [NERV] David Marek.

„Ok, děkuji, ale nemám zájem. Nevím, k čemu by to bylo,“ odmítl FinTag ekonom Dominik Stroukal, který rovněž působí v NERVu.

Ale třeba právě Dominik Stroukal spolu se zástupci vlády, ale i ekonomkou Danuší Nerudovou, letos 11. května představoval na speciální tiskové konferenci návrh vládního takzvaného ozdravného balíčku.

Důvody neochoty některých odborníků mluvit o své spolupráci s politiky mohou mít různá vysvětlení. A vůbec neochota “být spojován s politikou” ze strany profesionálů ve svých oborech. Jedno z nich uvádí čestný prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR, ale i někdejší poradce prezidenta Miloše Zemana, Jaroslav Hanák.

„Odolávání nabídkám na vstup přímo do politiky považuji za jeden ze svých největších osobních úspěchů. A to jak za socialismu, tak po změně režimu,“ řekl pro FinTag.

Politika je podle jeho slov z velké části prodchnuta záští. A proto si ji nikdo nechce pouštět do života více, než je nutné. Drží se toho, co zná. V jeho případě to byl obchod a podnikání.

„Bylo a stále je smutno z osudu kamarádů a známých, které politika pohltila, aby je pak následně zneuctěné vyplivla zpět. Aniž by se něčeho skutečně domohli či prosadili něco prospěšného,“ dodává.

Nejen ekonomové, ale i zdravotníci

Pokud se nyní pro hospodářské problémy dostávají do centra pozornosti ekonomové, ještě nedávno si svých “pět minut slávy” užívali lékaři a zdravotníci. Ti se kvůli pandemii covidu-19 stali ze strany politiků velice žádanými poradci a spolupracovníky či spolupracovnicemi. Jednou z nich byla plicní lékařka profesorka Martina Koziar Vašáková. Ta v době covidu za vlády Andreje Babiše [ANO] vyhrála výběrové řízení a obsadila funkci první náměstkyně ministra zdravotnictví. I když šlo o funkci odbornou, nikoli politickou, dlouho svůj krok zvažovala.

„Rozhodování bylo velmi těžké. Nicméně země se řítila do katastrofy s covidem a zoufale chybělo především odborné centrální vedení,“ popisuje dnes a dodává: „Nejsem členem žádné strany, a dokonce mohu říci, že ani žádné politické straně významně nestraním.“

O tom, zda půjde na ministerstvo, se poradila s rodinou i na pracovišti [FTN]. Všichni prý chápali, že jde o misi odbornou a nikoli politickou. Zdůrazňuje, že její jedinou doménou je profesní oblast – lékařská a akademická a vždy ve státní sféře, pro dobro co nejvíce lidí.

„Já jsem se v politické rovině nikdy neangažovala, je to proti mému smýšlení. Jsem od přírody nezávislý člověk fungující na principech mravnosti, svobodné vůle a zdravého rozumu,“ upozorňuje.

V ANO maká asi jen Babiš. Hnutí samo o sobě je tragédie

Co se týče její zkušenosti s politikou, je velice stručná: „Kultura zdejší politiky? No comment… Obecně, i když i zde se bílé vrány najdou.“

Přesto dodává, že by si přála, aby politici naslouchali odborným argumentům. A aby se nerozhodovali na základě volebních preferencí v situaci, kdy jde o životy a zdraví. Přála by si, aby lidé měli zdravé tělo a zdravý rozum a toto stát podporoval.

Jak to vidí Helena Horská

Hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská je členkou, stejně jako Štěpán Křeček, 12členného Poradního sboru předsedy vlády Petra Fialy. I ekonomka Horská vystoupila na tiskové konferenci, kde s Dominikem Stroukalem obhajovala kroky vlády vedoucí ke konsolidaci veřejných financí.

„Svou roli vnímám jako roli externího, nezávislého experta, který otvírá problémy, navrhuje varianty řešení a povzbuzuje pomocí předkládaných faktů odpovědné činitele i k opatřením, která třeba nejsou hned nebo na první pohled takzvaně populární,“ říká pro FinTag.

Na otázku, zda se jí to daří, či nikoliv, odpovídá: Do spolupráce v roli nezávislého experta jsem nevstupovala s naivní představou, že vše, co řeknu či s kolegy experty řekneme, bude s nadšením přijato a hned implementováno. Jsme realisté.“

Premiérovi Fialovi bude radit Horská, Klíma, Pojar či Křeček

„Musíte pořád hledat kompromisy – mezi čistě expertním názorem a pohledem politika, který má v principu jediný cíl. Tím je být znovu zvolen, zatímco expert se dívá více do budoucnosti, je radikálnější ve svých názorech. A nechce jít cestou kompromisů,“ tvrdí.

A proč to vlastně dělá? Říká, že chce pomoci a také z pocitu odpovědnosti. Komentovat, kritizovat, poukazovat na nedostatky je podle ní snadné. Ale sednout si k jednacími stolu a pokusit se problémy řešit, hledat řešení, naslouchat všem zainteresovaným stranám už vyžaduje odvahu.

„A já jsem ji v sobě našla. […] Dala jsem se na cestu experta/expertky a chci v ní pokračovat,“ říká a dodává: „Pokud mi tato země, její daňoví poplatníci a mé blízké okolí umožnilo se kvalitně vzdělat a získat kvalitní vzdělání nejen v Česku, měla jsem a stále mám pocit zodpovědnosti a vděku.“

 Daniel Tácha

1 komentář

  1. Proboha co to je ? Profesionální prodavačka diplomů nebo … Křeček a další podobné amorální … To někdo myslí vážně ? Těm jde jen o svou kapsu a nějaká politika ve prospěch občanů je jim u záde..! Podívejte se na 5smečku hye… ? Na tyto .. se hodí “Ako chutí moc” jak perdel na hrnec. Jsou opojeni svou pol. mocí, stejně jako zelený sociopat z Kyjeva, dementní Joe, delejnová, kontráš … apod. odpad slušné společnosti ! — Z jiného soudku, ukázka jak funguje dnešní svoboda slova- názoru. Netový debatér na webu novinkách přidal odkaz na .. premiér Fiala bere nezaslouženě 500 000kč měsíčně+ prebendy … Na druhý den byl článek i odkaz odstraněn pro nevhodnost … Jó panáčkové, lež, nenávist, závist, udávání .. zvítězí ! Stejně tak řvali opilci z balkonů při převratu89 !! Mafián vykulvoko z minis. nsdap nabádá své ovečky, že udávat se nemá, ale hlásit se to musí, máte o tom několik článků [redakčně upraveno]

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here