Jednání EU o obchodních podmínkách s Austrálií váznou

142
jednani
Zatímco špičky Evropské komise řeší situaci v Pásmu Gazy, jednání s Austrálií o vzájemném obchodu váznou. / Foto: EK

„Nic moc,“ komentoval australský ministr obchodu Don Farrell [ALP] situaci po jednání o vzájemném obchodu s Evropskou unií. Bylo to již druhé setkání za poslední čtyři měsíce. Situace si všímá The New York Times [NYT].

Canberra podle ministra obchodu nadále usiluje o vybojování lepších podmínek. I kdyby to mělo trvat celá léta, když zklamala nedávná jednání v Ósace.

Brusel na ósacká jednání vyslal deset vyjednavačů a dva komisaře, výkonného viceprezidenta Valdise Dombrovskise zodpovědného za obchodní vztahy a komisaře pro zemědělství Janusze Wojciechowskeho. Unijní představitelé věřili, že konečně uzavřou jednání, která se vlečou již pět let.

„Cestovali jsme až do Japonska. Byli jsme připraveni smlouvu uzavřít, ale dozvěděli jsme se znovu, že na ni máme zapomenout,“ uvedl John Clarke, bývalý obchodní vyjednavač.

„Podobně jako všechny velké ekonomiky se i EU domnívá, že by měla mít ve vztahu s Austrálií lepší podmínky. To kvůli tomu, že Austrálie nabízí méně, a proto ze své pozice neustoupí,“ komentoval nedohodu bývalý australský velvyslanec u EU Justin Brown.

Naděje na uzavření dohody v Ósace byly podle Dombrovskise vysoké, jak naznačovala předběžná jednání odborníků.

„Naneštěstí naši australští partneři nebyli ochotni dodržet předběžně stanovené cíle,“ postěžoval si.

Rozpory převládaly ohledně kvót na hovězí a skopové maso a ohledně unijní geografické indikace. Ta chrání zemědělské výrobky vyprodukované v Evropské unii, například fetu, prosecco nebo parmigiano reggiano, aby je nebylo možné vyrábět pod těmito jmény jinde.

Jednání EU o obchodních podmínkách s Austrálií

Další možná jednání mezi Evropskou unií a Austrálií pozdrží volby. V Evropě se konají příští rok v červnu a Austrálie bude volit nový parlament v roce 2025. Což značně ztíží vyjednávání, protože se politici budou zabývat volební kampaní.

Poslední jednání Brusel ale přesvědčilo, že i zřejmě přátelsky naladěné země, jako je Austrálie, mohou zmařit unijní ambice diverzifikovat obchodní vztahy. To znamená odklon od mocné Číny a nepřátelského Ruska.

„A navíc má Austrálie ještě větší rybu na pánvi,“ píše NYT.

Premiér Anthony Albanese se setká s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. Naposledy navštívil australský představitel Čínu v roce 2016. Od té doby se vzájemné vztahy obou zemí zlepšují. Čína se na australském vývozu podílí 27 procenty. To je třikrát více než v obchodu s Evropskou unií.

Australský premiér jede do Číny. Usiluje o další snížení cel

Evropská komise však nechává dveře pro jednání otevřené a doufá, že se do konce roku najde řešení. Ósacké kolo jednání zahrnovalo zejména nejcitlivější aspekty dohody o zemědělství. Canberry cílí na zajištění přístupu na trh EU pro australské hovězí a skopové maso a cukr. Zatímco Brusel měl zájem o strategické nerosty potřebné pro zelenou energii.

EU vs. Austrálie: Co bude dál? Volby…

Všichni věřili, že právě na tom se obě strany v Ósace dohodnou. Rozhovory ale ztroskotaly při neformálním setkání Farrela a Dombrovskise. Na Farrela tlačila australská farmářská lobby, jejíž zástupci se do Ósaky vydali také. To podle Bruselu zhatilo předchozí dohody učiněné na technické úrovni. Avšak australská cukerná lobby, Canegrowers, Farrela pochválila za to, že jednání opustil.

Podle NYT blížící se volby na obou stranách jednacího stolu zřejmě přitvrdí jednání o zemědělských produktech. Je to téma citlivé jak pro mocnou australskou zemědělskou lobby, tak pro unijní země s velkým zemědělským sektorem, Francii, Irsko a Polsko.

„My také nechceme jednat za každou cenu,“ uvedla Ksenija Somovicová z Copa-Cogeca, která zastupuje evropské zemědělce.

EU se připravuje na nejhorší. Chystá plán strategické autonomie

„Nemyslím si, že někdo bude profitovat z neuzavření smlouvy, ale to závisí také na tom, jaká ta smlouva bude. Komisi v jejím stanovisku podporujeme,“ dodala.

Zopakujme, že australská agrární lobby v červenci Farrela požádala, aby obchodní jednání s EU opustil, pokud Canberra dostane nabídku podobnou té z Wellingtonu [novozélandská dohoda]. A co na to samotná Evropská komise?

„Podařilo se nám dohodnout na mnoha věcech, ale stále ještě zbývá mnoho podstatných otázek, které máme k řešení,“ řekl NYT francouzský komisař pod podmínkou anonymity.

–AM–

1 komentář

  1. I vzdálená Austrálie má velký přehled o tom, že EU-EK dávno stojí na hliněných nožkách .. Tak proč nějaké smlouvy s těmito korupčníky, neumětely, sobci … ? Rozpad molocha horšího než bylo RVHP je na spadnutí, proto ta drsná, nesmyslná … opatření která přicházejí z Bruselu od mocí opitých pos.anců ! O jejich pití alkoholu s drogy byl letos na novinkách dobrý článek. V septiku jen pro budovy EU-EK byly nalezeny zbytky po všemožných drogách které existují i s alkoholem, kdepak soudruzi udělali chybu ? V NATO se počítá-(nejen šuškanda) s tím samým, kontráš s politručkou jedou v koksu, stejně jako většina ve sněmovně … Proto tito uctívají vénu láhev s podkoním orlík, tito jim v tomto ukázali cestu jak to má fungovat …

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here