ČEZ přijal nabídky na stavbu nového bloku v Dukovanech

204
v_dukovanech
Foto: Skupina ČEZ

Finální nabídku na stavbu nového jaderného bloku v Dukovanech podali všichni tři přihlášení zájemci. Tedy severoamerická společnost Westinghouse, korejská KHNP a francouzská EDF.

Spolu s nabídkami uchazeči podali i nezávazné návrhy na výstavbu dalších tří reaktorů. Nabídky zástupci firem předali během dnešního dopoledne v pražské centrále ČEZ na elektronickém úložišti. Data na něm jsou podle firmy speciálně zašifrovaná a zabezpečená.

„Jsme rádi, že se potvrdil silný zájem všech tří uchazečů o stavbu nového jaderného zdroje v České republice. Od zahájení tendru v březnu loňského roku jsme viděli pečlivou přípravu od všech uchazečů. Nyní provedeme vyhodnocení nabídek a podle smlouvy se státem předáme hodnotící zprávu ministerstvu průmyslu a obchodu, potažmo Vládě ČR k finálnímu schválení,“ řekl člen představenstva a ředitel divize nová energetika ČEZ Tomáš Pleskač.

Energetická firma ČEZ nyní nabídky vyhodnotí a následně předá hodnotící zprávu ke schválení vládě. Detaily nabídek nezveřejnila. Nový blok by měl být dokončen do roku 2036. Podle vyjádření účastníků tendru rozhodující váhu nebude mít jen cena, ale i zapojení českého průmyslu.

Nabídky se vyhodnotí a rozhodne vláda

ČEZ v následujících měsících nabídku vyhodnotí. Zaměří se na ekonomickou, obchodní a technickou část. Model hodnocení firma nastavila na základě doporučení Mezinárodní agentury pro atomovou energii. Následně dostane hodnotící zprávy ke schválení vláda.

„Podle současného harmonogramu by měly být během příštího roku uzavřeny smlouvy s vybraných zájemcem,“ uvedli zástupci skupiny ČEZ.

Polostátní ČEZ loni spolu s nabídkami na stavbu nového dukovanského reaktoru dostal rovněž nezávazné nabídky na další blok v Dukovanech a stavbu třetího a čtvrtého bloku v Temelíně. Společnost ČEZ i stát již dříve připustily, že k pokrytí spotřeby elektřiny v Česku bude do budoucna potřeba dostavět další bloky jaderných elektráren.

V EU se teď chystá deset nových jaderných bloků

Nový dukovanský blok bude postaven vedle stávající elektrárny a nahradí část jejího výkonu. První blok Jaderné elektrárny Dukovany zahájil provoz v roce 1985. Projekt nového reaktoru má být největší investicí České republiky v novodobé historii. Podle dřívějších prohlášení vlády i ČEZ má nový reaktor stát asi 160 miliard korun v cenách z roku 2020. Přesnou cenu úřady zveřejní až po ukončení soutěže.

Česko má nyní šest jaderných bloků ve dvou elektrárnách. Dva bloky, každý o výkonu přibližně 1000 megawattů [MW], jsou v jihočeském Temelíně. Čtyři menší bloky s výkonem 510 MW stojí v Dukovanech na Třebíčsku. Vedle nových klasických reaktorů ČEZ připravuje také stavbu malých modulárních reaktorů. První z nich vznikne nejspíš v Temelíně.

Westinghouse má podporu americké vlády

Zástupci konsorcia Westinghouse a její partnerské společnosti pro výstavbu Bechtel již uvedli, že „jejich nabídka představuje ostrý kontrast k projektům dalších dvou uchazečů, které jsou první svého druhu.“ Velvyslanec USA v České republice Bijan Sabet potvrdil, že americká vláda plně podporuje nabídku společností Westinghouse a Bechtel na výstavbu nového reaktoru v Dukovanech.

„Vidíme vzájemné výhody jak pro Spojené státy, tak pro Českou republiku. Ze strategického hlediska energetické bezpečnosti by výběr americké technologie poskytl České republice spolehlivý zdroj čisté energie, který nejenže bojuje proti změně klimatu a snižovat emise, ale stane se i investicí do české společnosti. Vytvoří tisíce zelených pracovních míst v celém dodavatelském řetězci jaderné energetiky,“ řekl.

Petr Brzezina je novým šéfem Westinghouse ČR

Vyjádřil naději, že se Česká republika stane partnerem Westinghouse a využije její osvědčené a pokročilé technologie AP1000. AP1000 je jediným provozovaným reaktorem Generace III+ s plně pasivními bezpečnostními systémy, modulární konstrukcí a nejmenšími rozměry na MWe na trhu. V USA, v lokalitě Vogtle v Georgii, dosáhl jeden blok AP1000 komerčního provozu a vyrábí elektřinu pro rozvodnou síť. Druhý blok nedávno dokončil počáteční zavážku paliva a komerční provoz se očekává na začátku roku 2024.

Čtyři reaktory AP1000 nyní v Číně dosahují rekordů v provozním výkonu a dostupnosti. Dalších šest reaktorů se tam staví a dva další uspěly v plánovaných projektech.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here