Jediná náhrada uhlí je teď jen plyn, říká Pavel Tykač

3101
Pavel_Tykac
Pavel Tykač / Foto: Redakce FinTag.cz

„Jediná náhrada uhlí je teď jen plyn,“ říká majitel společnosti Sev.en Pavel Tykač. Výstavba nových jaderných bloků a elektráren je podle něj běh na dlouhou trať. A dodavatelé jaderných technologií jsou aktuálně “na roky vyprodaní”.

Těžba uhlí loni celosvětově dosáhla podle Pavla Tykače druhé nejvyšší hodnoty v historii. Vytěžilo se osm miliard tun uhlí. V debatě Alter Eko Pavel Tykač ale poukazuje i na s tím související problémy. Většina uhelných elektráren totiž buď přesluhuje, nebo brzy přesluhovat začne.

„Například největší uhelná elektrárna v Počeradech, kterou vlastní naše společnost Vršanská uhelná, je z roku 1971. A elektrárna ve Chvaleticích je jen o pár let mladší,“ říká v debatě Alter Eko [viz níže, pozn. red.] Pavel Tykač.

Problém podle jeho slov spočívá v tom, že až se tyto elektrárny přiblíží ke konci provozu, stále je nebudeme mít čím nahradit.

„A když se podíváte, co se v Česku udělalo v posledních letech pro to, aby se nahradily, tak se neudělalo vůbec nic. Takže nám spíše hrozí nebezpečí, že tyto elektrárny neudržíme v odpovídajícím technickém stavu, ale nebudeme mít žádnou náhradu,“ vysvětluje.

Naše budoucnost leží v jádru, tvrdí Pavel Tykač

Budoucnost je podle něj v jaderné energetice a v doplňujícím mixu zdrojů. Pro Česko nevidí jiné řešení než jadernou energetiku. Zároveň vyjadřuje údiv nad tím, jak tak blízké evropské národy, jako jsou Češi, Rakušané nebo Němci, nenacházejí v otázce jádra společnou řeč.

„Já vidím určitou šanci v těch malých jaderných reaktorech. Nevím, jak velkou, ale jsem zde celkem optimista. Na druhou stranu jsem ale trochu skeptický k vodíkovým technologiím. To kvůli nákladům a agresivitě vodíku. Ale nejsem na to odborník,“ doplňuje.

Tvrdí, že Evropa si na problémy v energetice zadělávala posledních dvacet let. Válka na Ukrajině tyto problémy jenom obnažila. Hlavní potíž spočívá v tom, že Evropa v posledních letech nestavila řiditelné zdroje. A i dnes staví jen na těch obnovitelných.

„Ty jsou fajn, ale řídí je počasí. A tudíž si Evropa vyfoukla ten polštář řiditelných zdrojů. Čímž se dostala pod tlak. Dříve byla elektřina levná, protože těch zdrojů bylo tolik, že ty nejdražší se nedostávaly do ceny. Teď je ale všechno jinak,“ říká a příkladem dává ruský plyn, u něhož se loni podle jeho slov ukázalo, že se bez něj Evropa neobejde.

Na druhou stranu podtrhuje význam zkapalněného plynu. Podle něj nyní vzniká v Evropě mnoho CNG terminálů. A jakkoli i ty jsou zranitelné teroristickým činem, jejich rostoucí počet je pro Evropu pozitivní. Stejně jako tlak na budování nových a hustota stávajících plynovodů.

„To je věc, v níž se Evropa poučila, na které pracuje,“ dodává.

Green Deal a riziko blackoutů

Podle Pavla Tykače úspěšnost politiky Green Dealu určí míra této politiky. Jako samozřejmost uvádí snahu o ochranu životního prostředí.

„Nemyslím si, že si máme, abychom byli o jedno procento čistší, zdevastovat životní úroveň. Měli bychom užívat zdravý selský rozum. A co jsem si v životě ověřil je to, že všechny extrémy jsou většinou škodlivé,“ tvrdí.

V souvislosti s aktuální evropskou politikou se dotýká problematiky blackoutů. V Česku je v nejbližších letech vylučuje. To ale jen za předpokladu, že nedojde k nepředpokládané havárii.

„Blackouty už ale nevylučuji v některých evropských zemích. A samozřejmě velký problém můžou být ze střednědobého pohledu i pro Českou republiku. To proto, že stárnou její jaderné a uhelné elektrárny. A tyto zdroje stále představují 85 procent naší výroby elektřiny,“ vysvětluje.

Zároveň upozorňuje, že už nyní dochází k oddělování energetických soustav v jednotlivých zemích.

„Když v Německu hodně fouká, tak se zavírá přechodová hranice v síti mezi Českem a Německem. To znamená, že ta levná větrná energie do Česka neproudí,“ uzavírá.

Daniel Tácha

Debaty Alter Eko, jako je ta s Pavlem Tykačem, jsou součástí příprav na páté ekonomické fórum Kostelec. To se tentokrát zaměří na energetiku. Letošní akce se jako hlavní řečník zúčastní profesor Václav Smil, jeden z nejoblíbenějších autorů Billa Gatese. O své vize a tipy se podělí také člen představenstva ŠKODA AUTO Martin Jahn. Dále majitel skupiny Sev.en Pavel Tykač či viceguvernérka České národní banky Eva Zamrazilová.

Více informací o debatách Alter Eko, jichž je FinTag.cz mediálním partnerem, i chystaném ekonomickém fóru Kostelec, najdete na stránkách poradenské společnosti Alternative Perspectives, provozovatele platformy Alter Eko.  >

 

1 komentář

  1. No, bude to „legrace“. Až to zelení komouši dopracují k dokonalosti. Ovšem zásadních výpadků bych se zase tak moc nebál. Nemyslím tím občasné, jako když někde nakopnou silový kabel. Protože se jedná o zelené komouše, stačí se podívat jak to řešili komouši rudí. Ti měli neustále v něčem nedostatek, elektrickou energii nevyjímaje, tak to měli perfektně propracované. Měli definovány, myslím, že to byly odběrové diagramy, název už přesně neznám, což znamenalo energetický příděl pro podniky. A podle zatížení energetické soustavy se stupeň pravidelně vyhlašoval v rádiu. Možná, že něco podobného pro případ krize je i dnes, ale tehdy to byla každodenní realita. Tím se povinně musely podniky řídit a podnikový energetik s vedením podniku byli za toto zodpovědní. Šlo totiž o to, kdo dostane kolik v daném čase. Podle důležitosti podniku v socialistickém hospodářství. Vzpomínám si, že mi jednou otec, když přišel z práce, říkal. No dnes jsme dvě hodiny stáli. Nešla elektrika. Výpadky byly, ale spíše v noci, protože byl problém mít hodiny řízené a hlavně napájené ze sítě. Pro obyvatelstvo, aby se mohli chlubit, že komunismus je hlavně pro lidi, se přísun neomezoval. A neustále razili heslo, mimochodem pravdivé, že energie je krev hospodářství a kdo ji nemá, je chudokrevný. Píši to proto, že toto vše bude mít vliv na hladké fungování firem a tedy na produktivitu práce. Když bude nízká, což se dá očekávat, bude zboží v poměru ke mzdám drahé. Minimálně v porovnání se zahraniční konkurencí. S tím měli rudí komouši také neustálé potíže, že je západ hospodářsky dusil. Pořád porovnávali, že na západě dosahují daleko větší produktivitu práce, což znamená, že si kapitalistické obyvatelstvo mohlo za měsíční mzdu koupit mnohem více zboží, než obyvatelstvo socialistické. Se zelenými komouši, kteří si uzurpovali moc hospodářství přes energie řídit, se dají očekávat stejné výsledky.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here