Cestovní ruch v letošním 3. čtvrtletí překonal rok před pandemií

85
cestovni_ruch
Foto: Pixabay.com

Cestovní ruch v Česku v letošním třetím čtvrtletí překonal předcovidový rok 2019. Česká centrála cestovního ruchu CzechTourism za třetí čtvrtletí eviduje v Česku celkem 7,9 milionu turistů.

Z nich více než 4,8 milionu [61,3 %] připadá na domácí hosty a přes tři miliony [38,7 %] pak na turisty ze zahraničí. Meziročně číslo značí nárůst celkového počtu turistů v Česku o 8 procent a také o 4 procenta víc cestovatelů ve srovnání s obdobím před pandemií covidu-19. Změnil se však poměr mezi domácími a zahraničními návštěvníky.

Zatímco rezidentů, vezme-li se 3. čtvrtletí 2023 a stejné období roku 2019, cestovalo po Česku o 15 procent víc, cizinců přijelo o 9 procent méně. Země, odkud nejčastěji pocházeli turisté ze zahraničí, se příliš nezměnily. Nejvíc letos ve 3. čtvrtletí do Česka podle údajů CzechTourism přijelo:

  • Němců: 689 683 / meziročně +19 %.
  • Poláků: 286 118 / meziročně +15 %.
  • Slováků: 281 891 / meziročně +7 %.
  • Američanů: 165 999 / meziročně +19 %.
  • Nizozemců: 116 776 / meziročně +18 %.

„Dobrou zprávou je, že z TOP 5 zemí se také zpravidla zvýšil celkový počet příjezdů ve srovnání se 3. čtvrtletím 2019,“ uvedl ředitel CzechTourism František Reismüller.

Obecně podle zástupců CzechTourism platí, že Češi cestující po Česku utrácejí v průměru za osobu a den méně než hosté ze zahraničí. Nicméně zatímco Češi cestující po Česku loni utráceli na osobu a den už více než před pandemií [802 Kč vs. 704 Kč], tak cizinci naopak méně. Loni to bylo 1 907 korun, ale ještě v roce 2019 utratili za den v průměru 2 203 Kč.

Praha a kraje podle návštěvnosti

Ve 3. čtvrtletí 2023 se nejvíce turistů ubytovalo v hlavním městě Praha, bylo jich cca 2,2 milionu. Následoval Jihomoravský kraj s cca 870 tisíci hosty a kraj Jihočeský, ve kterém přenocovalo celkem 807 tisíc cestovatelů.

Základní přehled o příjezdech, přenocování a průměrné době pobytu v ČR

[Zdroj: CzechTourism]

Regiony, které turisté nejčastěji navštěvují, se příliš nemění. U zahraničních turistů je na prvním místě Praha. Dále Jihomoravský a Jihočeský kraj. U obyvatel Česka v letošním 3. čtvrtletí vévodil v pořadí návštěvnosti Jihočeský, Jihomoravský, Královéhradecký, Středočeský a Liberecký kraj a Praha.

„U cizinců vedlo naše hlavní město a následovaly Jihomoravský, Karlovarský, Jihočeský a Královéhradecký kraj,“ uvedl vedoucí Institutu turismu CzechTourism Petr Janeček.

Cestovní ruch a nové přímé lety

Zásadní roli v cestovním ruchu hrají přímá letecká spojení. CzechTourism na jejich zajištění spolupracuje s Letištěm Praha a dalšími subjekty. Letos se mimo jiné podařilo zprovoznit linky Praha – Soul či Praha – Tchaj-Pej. Na dalších přímých letech se pracuje.

Data za 3. čtvrtletí 2023 potvrzují, že v Česku roste počet hostů z Asie. Obyvatel Jižní Koreje od letošního ledna do září přijelo do Česka o 206 procent víc než ve stejném období loni, Japonců o 156 procent víc a Tchaj-wanců dokonce o 1 196 procent víc.

Vytíženost hotelů roste. Přibývá hostů z Jižní Koreje a Tchaj-wanu

Významně přibylo i díky zrušení covidových restrikcí také cestovatelů z Číny, to o 135 procent. Ostatní asijské země zvýšily návštěvnost Česka ve srovnání se 3. čtvrtletím 2022 celkem o 37 procent. Další podrobnosti o příjezdovém cestovním ruchu jsou zde.

Data o návštěvnosti hromadných ubytovacích zařízení pochází z plošného šetření Českého statistického úřadu. Data nezahrnují účastníky cestovního ruchu, kteří se ubytovali jinde, než v hromadném ubytovacím zařízení a jednodenní návštěvníky.

–RED–

1 komentář

  1. Není tady něco špatně ? jako obvykle asi bude. Když si většina šéfů hospod, hotelů, restaurací, památek … furt stěžují, že nemají výdělky, poněvadž nejsou hosté … Jestli to nebude ve zlodějských cenách těchto po převratových vykuků … Příklad za všechny. Zdevastovaný, nikým 100 let neudržovaný zámek Orlík, který zrekonstruovali komunisti při stavbě přehrady .. dokument na čt2 řekne více … A dnes ? Syn podkoního Vopěnky nasadil šílené ceny, vstupné, parkovné atd. Přitom nic neuvidíte, vše lepšího odvezeno do Rakouska .. ostuda i zbytečně vyhozené love. To firma mladého Vopěnky dostává ročně asi 60 milionů ročně, prý na jakousi údržbu … přitom je to soukromý majetek, který Vopěnka st. ukradl republice podle středověkých rakouských zákonů … Podle našich neměl vždy němčour Vopěnka na nic nárok, tož i takového amorálního hay.. vy naivní hlupci dnes uctíváte .. strašné kde tento § režim dospěl

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here