Hypoteční trh v říjnu citelně ožil, meziměsíčně vzrostl o 18 %

52
hypotecni_trh
Foto: Pixabay.com

Údaje z hypotečního trhu za říjen ukazují na jeho mírné oživení. Hypoteční trh ale nadále zůstává citelně pod rekordní úrovní let 2020/2021. Informace vyplývají z aktuálního Hypomonitoru České bankovní asociace [ČBA].

Banky a stavební spořitelny poskytly v říjnu hypoteční úvěry za 16,1 miliardy korun. Z meziročního pohledu byl objem poskytnutých hypoték v říjnu více než dvojnásobný. Důvod je, že údaje se již srovnávají s velmi nízkými hodnotami druhé poloviny minulého roku. Meziměsíčně objem poskytnutých hypoték vzrostl o 18,4 procenta.

„Říjnová aktivita na hypotečním trhu však bývá tradičně oproti září silnější, po očištění o tento vliv by i tak činil meziměsíční nárůst téměř 10 procent,“ píše Česká bankovní asociace ve své tiskové zprávě.

Podle ní za silnější říjnovou aktivitou stojí podzimní akční nabídky bank v kombinaci se zmírněním pravidel ze strany České národní banky [ČNB] z poloviny letošního roku. ČNB tehdy zmírnila požadavky na příjmy žadatelů o hypotéku [DSTI].

„V meziročním srovnání jsme ve třetím kvartálu roku 2023 poprvé po dvou letech zaznamenali výraznější nárůst v počtu uzavřených smluv. Zároveň delší dobu sledujeme postupný nárůst poptávky po kratších fixacích,“ uvedl ředitel úvěrové divize Fio banky Jakub Schmid.

Na českém hypotečním trhu podle jeho slov již pominul prvotní šok po skokovém zvýšení úrokových sazeb, na jejichž aktuální výši si lidé podle něj pomalu zvykají. I když i očekávají jejich pokles v nejbližších letech.

Průměrný úrok činí 5,71 %, tržní úrok je kolem 6 %

Úroková sazba u nově poskytnutých hypotečních úvěrů v říjnu dále mírně poklesla na 5,71 procenta ze zářijových 5,74 procenta. Zůstává tak nejnižší od července loňského roku. Podle ČBA úrokové sazby v posledních pěti měsících klesají. I tak ale zůstávají nejvyšší za poslední dvacet let. Na podobně vysokých úrovních se pohybovaly v letech 2008 a 2009. Běžný úrok na trhu se v průměru drží kolem šesti procent. Na této výši je od poloviny loňského roku.

Vývoj průměrné hypoteční sazby 

[Zdroj: Hypomonitor ČBA]

„Trh v současnosti předpokládá, že základní sazba ČNB se na konci příštího roku bude pohybovat poblíž čtyř procent. […] Ačkoli tak hypoteční sazby budou nadále postupně mírně klesat, nelze očekávat obdobně rychlé snižování, jako v případě hlavních sazeb centrální banky,“ vyjasnil hlavní ekonom ČBA Jakub Seidler.

Upřesnil, že hypoteční sazby reagují s mírným zpožděním především na vývoj tržních úrokových sazeb delších splatností. Promítá se do nich nejen vývoj základních sazeb ČNB. Zmíněné tržní úrokové sazby delších splatností jsou podle něj letos velmi rozkolísané. Několikrát se již vystřídalo období jejich růstu a poklesu. Jejich průměrná úroveň za říjen dosáhla nejvyšší úrovně od května letošního roku. Nyní se ale nachází na obdobných hodnotách jako před měsícem a mírně pod průměrem letošního roku.

Hypoteční trh v říjnu podrobně

Objem skutečně nově poskytnutých hypoték bez refinancování v říjnu dosáhl 13,2 miliardy korun po zářijových 11,3 miliardy korun. U nových hypoték tak jde o meziměsíční nárůst o 17 procent. Objem refinancovaných úvěrů [interně či z jiné instituce] činil 2,9 miliardy korun oproti 2,3 miliardy korun o měsíc dříve. Počet nově poskytnutých hypoték se v říjnu také zvýšil na 4,1 tisíce. Což je nejvyšší hodnota, kterou vykázal hypoteční trh, od června minulého roku.

Penále za předčasné splacení hypotéky dozná změn. A nejen to

Průměrná výše hypotéky v říjnu pokračovala v mírném růstu a dostala se na výši 3,2 milionu korun. Jde o nejvyšší hodnotu od loňského března. Nejvyšší průměrná hypotéka byla dosažena v listopadu 2021 a činila 3,46 milionu. Od té doby se postupně snižovala a své nejnižší úrovně dosáhla v lednu letošního roku ve výši 2,83 milionu korun. Od té doby pomalu roste.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here