Je čím dál více žádoucí, aby lidé mysleli kriticky, říká expert na AI

256
AI
Ing. Tomáš Brychcín Ph.D. / Foto: SentiSquare

„Riziko je, že někteří lidé prostě ´vypnou mozek´ a neposunou se na místa, kde člověk je a bude vždy lepší než AI, umělá inteligence,“ říká v rozhovoru pro FinTag ředitel české technologické společnosti SentiSquare Tomáš Brychcín.

Vaše firma právě vyvíjí programy s využitím umělé inteligence [AI]. Co je podle vás umělá inteligence a co už není?

Přestože se dnes o AI píše v podstatě na každém rohu, pojem umělá inteligence není přesně definovaný. Vágní definice by mohla znít tak, že AI je stroj vykazující nějaké inteligentní chování a to tak, že dělá činnost, kterou by jinak musel dělat člověk. Takových činností ale může být spousta a stroj je může dělat s různou úspěšností. Sporné potom je, od jaké úspěšnosti toto lze považovat za inteligentní zpracování. Touto logikou bych tedy AI definoval tak, že je to stroj, který danou činnost vykonává podobně dobře jako člověk.

Existuje něco jako „špatná/zlá“ umělá inteligence, která nám neprospívá?

Samozřejmě, že nás tato technologie ovlivňuje. Děje se to už dlouho. Zmínil bych například na míru přizpůsobené reklamy dle preferencí zákazníka. Ty nás nenápadně nabádají ke koupi. Ale rozhodně bych to nenazval „špatná/zlá AI“. Nazval bych to evolucí.

Má to svá rizika?

Myslím, že AI může mít negativní vliv na lidi právě díky extrémnímu zjednodušování nejrůznějších úloh. Riziko je, že někteří lidé prostě „vypnou mozek“ a neposunou se na místa, kde člověk je a bude vždy lepší než AI. Tedy v tvůrčí činnosti.

Jak se tomu dá bránit?

Je čím dál tím více a více žádoucí, aby lidé měli kritické myšlení. Za poslední dekády vidíme ohromný pokrok v informačních technologiích. Každý člověk má téměř neomezený přístup k informacím. V této záplavě informací je a bude čím dál složitější se vyznat. Myslím, že toto nutně povede a musí vést k změnám ve školství. Před X lety bylo důležité si věci pamatovat. Nyní je důležité informace umět najít a posoudit jejich relevantnost.

AI akceleruje výkonnější hardware [HW]

Jak moc je podle vás chytrá AI?

Pohybuji se v oblasti umělé inteligence a NLP posledních 15 let. Algoritmy umělé inteligence a strojového učení jsou tu už hodně dlouho. A používají se na místech, kde o nich lidé ani neví. Povědomí o AI je dnes velmi ovlivněné ChatGPT od OpenAI. Zde se povedlo hravou cestou ukázat lidem, jak daleko se strojové učení a NLP za poslední dekádu dostalo. ChatGPT a podobné moderní systémy přitom stojí na architektuře neuronové sítě zvané Transformer publikované v roce 2017 výzkumníky z Google. Principiálně se jedná o podobný přístup jako před deseti lety, ale udělal se velký pokrok v efektivitě strojového učení. A zlepšil se vývoji HW, výkonnější grafické karty. Říkám to proto, že to umožňuje trénovat AI na řádově větších datech a dosáhnout lepších úspěšností.

Co si myslíte o snaze politiků umělou inteligenci regulovat?

Jako bývalý výzkumník se s regulací AI příliš neztotožňuji. Vývoj AI algoritmů považuji za přirozenou evoluci. Lidé se vždy snažili vytvořit postupy, které jim zjednoduší práci. A stejně jako u jiných technologií se najdou případy, jak technologii zneužít k jinému účelu, než byla primárně zamýšlena. Proto je třeba spíše přemýšlet, jak se proti těmto problémům bránit. Toto ale není regulace.

Nabízíte AI zejména finančním institucím. Jaké má výsledky?

Pokud banky, nebo jiné finanční instituce používají umělou inteligenci pro analýzu a vyhodnocování komunikace se svými zákazníky, jsou schopni lépe a rychleji řešit problémy. Lépe rozumí tomu, co zákazníci chtějí. Sníží počet sporů a reklamací, sníží odchodovost zákazníků atd. Z pohledu zákazníka je výsledkem jednoznačně lepší servis a lepší zákaznická zkušenost. To znamená rychlejší a uspokojivější odbavení požadavků.

Trendy na trhu s umělou inteligencí

Jak moc velkou roli hraje mobil a počítač v oblasti zavádění AI řešení?

Nevím, jestli správně rozumím tomu, kam otázka míří. AI je ve své podstatě software, který běží na nějakém hardwaru. Avšak HW obecně samozřejmě hraje klíčovou roli v oblasti umělé inteligence. AI by nedosáhla dnešní popularity, kdyby nevznikly modely jako ChatGPT, které vyžadují extrémně silný HW, farmu grafický karet, pro trénování a pro samotný běh. CEO ApenAI Sam Altman konstatoval před pár měsíci, že HW pro trénink ChatGPT4 stál 100 milionů dolarů.

Vidíte nějaké významné trendy na trhu s umělou inteligencí?

Současný trend v oblasti strojového učení bych nazval „větší je lepší“. Velké technologické firmy se předhání, kdo vytvoří větší a složitější AI model s více trénovacími parametry. Což samozřejmě vyžaduje i silnější HW. Také dochází k extrémnímu zjednodušování úloh, které dříve vyžadovaly expertní znalosti.

Válka o AI: Vyhraje Google nebo Microsoft?

Co se týče akciových titulů, tak z AI společností se stávají investiční hity. Jak vy vidíte další rozvoj celého trhu s umělou inteligencí?

V zavádění AI do firem vnímáme poslední dva roky velkou změnu. Zatímco dříve byly firmy spíše skeptické, řešily, jestli se AI vyplatí, jestli to bude fungovat apod., dnes je to jinak. Firmy neřeší otázku, zda umělá inteligence ano, nebo ne. Dnes se řeší otázka „jakou inteligenci vybrat?“. Firem nabízející strojové učení je jako hub po dešti a bude jich vznikat ještě více.

Daniel Tácha

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here