Tomáš Vranka: Akcie Louis Vuitton ukázaly dobrou cenu

225
Louis_Vuitton
Ilustrační foto: Pixabay.com

Uplynulý měsíc byl na trzích podle analytika XTB Tomáše Vranky mimořádně zajímavý. Mnoho akcií se nabízelo za dobrou cenu, protože trh přijal výsledky o jejich hospodaření s obavami. Jako příležitost se ukázaly akcie Louis Vuitton.

„V posledních týdnech jsme se dočkali výrazných výprodejů, které dostaly akciové indexy zhruba o deset procent níže od lokálních maxim, i když poté akcie silně posílily,” říká na úvod Tomáš Vranka.

Velmi dobře se podle něj dařilo například bitcoinu. Ten se vyšplhal na úroveň kolem 37 000 dolarů [cca 833 tis. Kč.]. Což je jeho nejvyšší hodnota za zhruba rok a půl. Výnos desetiletého amerického státního dluhopisu se opět dostal nad pět procent. A jak všechny tyto události ovlivnily Akciové portfolio analytika XTB Tomáše Vranky?

Hlavním tématem pro jednotlivé společnosti byla výsledková sezóna. Obecně byly výsledky většiny společností v portfoliu dobré. I když akcie na ně v mnoha případech reagovaly poklesem,” říká pro FinTag Vranka.

Do portfolia Tomáš Vranka vybral akcie Louis Vuitton

Tomáš Vranka avšak tentokrát do svého vzorového portfolia nevybíral z technologických titulů. Naopak do něj přidal vůbec poprvé francouzskou společnost LVMH. Ta sdružuje hned několik známých luxusních značek. Patří mezi ně Louis Vuitton, Bulgari, Dior, Fendi, Givenchy, Guerlain, Kenzo, Marc Jacobs, Tiffany & Co, Moët & Chandon, Veuve Clicquot, Krug a Dom Pérignon.

„Společnost prodává skutečně rozmanitý sortiment zboží, od oděvů, kabelek a dalších doplňků, parfémů, kosmetiky, hodinek, šperků až po alkohol. Obchodní činnost je rozdělena do pěti segmentů, z nichž nejdůležitější je prodej oděvů a koženého zboží,” doplňuje Tomáš Vranka.

Podle něj má LVMH poměrně zajímavý byznys model, který se osvědčuje mnoho let. Spočívá v hledání společností v sektoru luxusního zboží, které momentálně čelí problémům. Díky tomu je LVMH výhodně nakoupí a začlení mezi své produkty.

Vzhledem k dlouhému seznamu značek, které jsou s LVMH spojeny, vidíme, že tato strategie se firmě dlouhodobě opravdu vyplácí,” konstatuje investiční analytik.

Vývoj akcií společnosti LVMH

[Zdroj: xStation]

Přesto akcie společnosti v současné době klesly zhruba o čtvrtinu oproti svým maximům. Společnost doplácí na všeobecný výprodej akcií, ale také na ekonomickou situaci v Číně. Ta je pro LVMH velmi důležitým trhem. Kromě toho akcie reagovaly výraznějším poklesem také po zveřejnění posledních výsledků firmy.

Ty byly víceméně dobré. Tržby společnosti meziročně vzrostly o devět procent, ale očekávání byla ještě vyšší. Společnost se v současné době obchoduje za 20násobek ročního zisku. Což je méně, než je průměr posledních let,” říká.

Co dál se dělo na trzích

Tomáš Vranka dále upozorňuje, že výsledky jednotlivých společností analytici XTB detailně zpracovali ve svém playlistu na YouTube. A probrali je v aktuálním Povídání o trzích.

Co se týká zpráv ze světa technologických gigantů, zdá se, že společnosti Microsoft se konečně podařilo dokončit akvizici herního vydavatelství Activision Blizzard. Meta zase představila možnost placených verzí sociálních sítí bez reklam a možnost platit svým oblíbeným influencerům,” láká případné zájemce o nákup akcií.

Investování není jen o výnosu, ale i o pohodě, říká Tomáš Vranka

Dodává, že podrobnější informace k výše uvedeným tématům jsou k mání v aktuálním dílu seriálu Akciové portfolio Tomáše Vranky. A to je dostupné zde.

–Adman’s Choice–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here