Lékárenská síť Dr. Max koupila 130 Neoapotek v Itálii

298
Italii
Foto / Mapa: Česká lékárna holding

Společnost Dr. Max Group převzala v Itálii 130 poboček lékárenské sítě Neoapotek. Stala se tak v Itálii druhým nejsilnějším hráčem na trhu. Zároveň tím i i posílila svou pozici lékárenské dvojky na kontinentě.

Podle údajů médií za lékárny v Itálii zaplatila v přepočtu 9,8 miliardy korun. Akvizicí Neoapotek, kterou obě strany stvrdily podpisem smlouvy 16.11., překročí počet lékáren Dr. Max v Itálii 210 poboček. Lékárny Neoapotek znají italští pacienti z měst jako Miláno, Benátky, Verona, Bergamo či Turín. Vesměs jde tedy o lokality na severu země. Aktuálně Dr. Max působí v šesti evropských zemích [viz mapa vpravo, pozn. red.].

„Tato strategická akvizice nám umožňuje spojit a rozvíjet to nejlepší z praxe obou subjektů,“ uvedl generální ředitel Dr. Max Group Leonardo Ferrandino.

Upřesnil, že nákupem lékáren Neoapotek skupina pokračuje v tom, co v Itálii započala již v roce 2018, kdy na tamější trh vstoupila.

„Tento poslední krok [akvizice Neoapotek] znamená důležitý milník v našem úsilí,“ dodal a upozornil, že Itálie je zatím poslední zemí, na kterou Dr. Max vstupoval.

V uplynulém roce tu i před poslední akvizicí zaznamenal citelnou expanzi, když se rozrostl o 35 poboček v nejrůznějších italských městech. V zemi i investoval do nového centrálního velkoskladu v Telgate v provincii Bergamo. Jeho plocha zabírá 14 tisíc metrů čtverečních.

V Itálii Dr. Max zaměstnává 1 300 pracovníků

Spolu s akvizicemi a budováním infrastruktury skupina v Itálii investuje i do kvalifikovaného personálu, jehož počet se převzetím Neoapotek významně zvýší.

„Akvizicí překročí počet našich zaměstnanců hranici 1 300 lidí – farmaceutů a dalších zdravotnických profesionálů,“ potvrzuje generální ředitel Dr. Max v Itálii Alessandro Urbani.

A podobně jako jinde, i v Itálii rovněž posiluje Dr. Max svůj omnichannelový koncept, ve kterém vedle tradičních lékáren rozvíjí i e-commerce.

Dr. Max otevřel v Ostravě plně omnichannelovou lékárnu

„S Dr. Max sdílíme vizi dlouhodobého rozvoje. Věřím, že spojení s předním evropským hráčem na trhu je garancí rozvoje jak profesionální úrovně zaměstnanců Neoapotek, tak i lékáren jako takových,“ uvedl generální ředitel Neoapotek Spa Andrea Riva.

„Touto operací se začíná psát nová historie naší společnosti. Úsilí zaměstnanců hrálo až do dnešních dnů klíčovou roli v jejím úspěchu a věřím, že tomu tak bude nadále,” dodal.

Dr. Max Italia je součástí Dr. Max Group. V Itálii skupina rovněž rozšiřuje expertní poradenství a služby související se zdravím.

O lékárnách Dr. Max

Lékárny Dr. Max aktuálně působí v šesti evropských zemích. Napříč Evropou dnes provozuje kolem tří tisícovek lékáren. Celkem skupina zaměstnává 20 tisíc lidí. Farmaceutům nabízí systém odborného vzdělávání, který rozvíjí profesionalitu lékárníků a dalších zaměstnanců.

Dr. Max provozuje nejen tradiční lékárny, ale i stejnojmenný e-shop. V obou směrech si udržuje na mnoha trzích postavení jedničky. Což platí i pro český trh.

Jan Žák střídá v lékárnách Dr.Max Daniela Horáka

„Pro Dr. Max je příznačná nabídka široké palety sortimentu kvalitních produktů za příznivé ceny, včetně sortimentu produktů vlastní značky a silný proklientský přístup,“ píše skupina ve své tiskové zprávě.

V případě akvizice společnosti Neo Apotek SpA spolupracovaly se skupinou Dr. Max společnosti EY, Shearman & Sterling a AK Evan. A dále: Rotschild & Co., Studio Legale Gattai a Banca Profilo. Výši transakce společnosti neuvedly.

Aktualizace: Lékárenská síť Dr. Max ze skupiny Penta Investments vydává dluhopisy za 2,5 miliardy korun. Uvedl to server E15.cz. Objem dluhopisů je podle něj možno navýšit až na pět miliard korun. Mluvčí Penty Martin Lánský řekl, že peníze budou využity na akvizice.

Vydavatelem bondů je společnost Dr. Max funding a za splacení ručí mateřská společnost Dr. Maxe Glebi Holdings, patřící pod Pentu. Dluhopisy splatné za pět let nesou investorům roční úrok 8,5 procenta. Budou obchodovatelné i na pražské burze. Část peněz z prodeje dluhopisů ale může být použita podle serveru i mimo lékárenský byznys Penty.

–RED–

1 komentář

  1. Jak jsem dříve psal. Obchod s naivními -platícími zákazníky apatyk je druhým největším ziskovým, zároveň i podvodným obchodem na světě .. To až po zbrojní mafii, třetí je obchod s drogami a různými novými oblbovacími pilulkami, vojenskými chemiky vynalezenými .. V USA týdně umírá tisíce afroameričanů apod. feťá.. na předávkovaní drogami … –Prý to byl vzor cinkálistů při puči89 … dnes vás o tom přesvědčuje i lůza z 5kolky, poslouchá USA i EU jako švýcary … ani botky jim nejsou z … vidět

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here