Švýcaři se za nájemní bydlení nestydí. Vlastní bydlení je drahé

1387
bydleni
„Myslím, že většina lidí ve Švýcarsku stále ještě sní o vlastním bydlení v rodinném domku se zahradou,“ tvrdí Andreas Weber z Curychu, který ale i dodává: „Ale už je to jen sen.“ / Foto: Pixabay.com

Reportér The New York Times Thomas Fuller zkoumal švýcarský trh s bydlením. A zjistil, že v době, kdy mnoho mladých lidí v Evropě i USA, nemá peníze na nákup vlastního bydlení, tak ve Švýcarsku o něm mnozí ani neuvažují.

V každé jiné zemi by si Philip Skiba [41], dobře placený analytik pracující ve finančním sektoru, mohl vlastní bydlení bez problémů pořídit. Ale ve městě, kde žije, nedaleko Curychu, i nejošklivější domy, jak je označuje, stojí miliony franků. Loni se vedle jeho bydliště prodával jednoduchý dům za 7,5 milionu švýcarských franků [cca 190 mil. Kč].

„Pomyslel jsem si, že je to nějaký omyl,“ uvedl Skiba, který sdílí nájemní byt se svojí přítelkyní.

Když se dům i přes jeho vysokou cenu prodal, utvrdilo ho to v přesvědčení, že jednogenerační domek poblíž Curychu není jen luxus.

„Je to víc než luxus. Dvě děti, dům, zahrada, dva automobily. Nevím, co je to za lidi,“ krčí rameny.

Bydlet ve vlastním je v Česku luxus. Hodně drahý luxus

„Myslím, že většina lidí ve Švýcarsku stále ještě sní o vlastním bydlení v rodinném domku se zahradou,“ tvrdí Andreas Weber z Curychu, který ale i dodává: „Ale už je to jen sen.“

Weber pracuje jako hypoteční makléř. Ale i on bydlí v nájmu, asi půl hodiny vlakem od Curychu. Na nákup vlastního bydlení ještě nemá.

„Průměrný věk při prvním nákupu vlastního bydlení je 48 let, tedy o 15 let vyšší než v sousední Francii,“ vysvětluje.

Avšak devět milionů Švýcarů patří mezi nejbohatší lidi planety. Proč tedy dávají přednost nájemnímu bydlení?  Odpověď je, že průměrná cena bytu v Curychu dosahuje 1,1 milionu dolarů [cca 24,8 mil. Kč]. Při přepočtu na čtvereční stopy jsou byty v Curychu asi o 80 procent dražší než v Paříži.

Švýcarsko má svá specifika

Asi jen 36 procent Švýcarů vlastní dům nebo byt. Což je nejnižší hodnota ze západních zemí a podstatně méně než v EU, kde tento ukazatel dosahuje 70 procent. V USA činí 67 procent. Ve Švýcarsku převládá nájemní bydlení od konce druhé světové války. Uvádí to studie Swiss Foundation for Research in Social Sciences. Důvod?

Ve Švýcarsku, jehož území pokrývají ze 70 procent hory, jsou a vždy byly stavební pozemky velmi drahé. To omezuje a prodražuje výstavbu. A tak bydlet v nájmu se za osobní prohru v alpské zemi rozhodně nepovažuje.

„Znám mnoho lidí, kteří o nákupu vlastního bydlení vůbec neuvažují. Myslí si, že trvat na něm je staromódní,“ říká psycholožka Alice Hollensteinová.

Studie Swiss Foundation for Research in Social Sciences ale také ukázala, že za posledních několik desítek let si švýcarští majitelé domů finančně velmi polepšili. Mediánová hodnota majetku 30letého majitele domu je šestkrát vyšší než stejně starého nájemce. A majetkový rozdíl mezi nimi se s přibývajícím věkem zvyšuje. 70letý majitel domu je 11x bohatší než stejně starý nájemce.

„Problém je ovšem v tom, že aby se člověk stal majitelem domu, musí být bohatý a pak může dále bohatnout,“ tvrdí Ursina Kuhnová, autorka této studie.

Návštěvníci Švýcarska snadno pochopí, proč jsou ceny domů tak vysoké. Stoleté kamenné domy v Bernu a Curychu, nedotčené válkami, jsou svým způsobem muzejními exponáty. Curyšané se mohou kochat výhledy na štíty hor a z domu vyběhnout a zaplavat si v jezeře.

To, že je Švýcarsko drahé, má své důvody

Fyzik Andreas Fuhrer [43] sháněl se svým partnerem byt v Bernu. Nakonec si našli byt o rozloze 200 metrů čtverečních. Byl na pokraji Bernu, přes ulici se nachází železniční trať a byt se nabízel za 1,25 milionu franků [cca 31,7 mil. Kč]. A nakonec jej ale pořídili za 1,52 milionu [cca 38,52 mil. Kč].

„K první splátce ve výši 300 000 franků [cca 7,6 mil. Kč] nám pomohly rodiny. Uzavřeli jsme tři separátní půjčky u banky na osm, deset a dvanáct let. Jsou strukturovány tak, že většina z toho, co zaplatíme, pokryje úroky, nikoliv jistinu. Plánuji, že hypotéky budeme splácet desítky let,“ říká.

„Jen málokdo si může dovolit koupit dům v této zemi,“ dodává Fuhrerův partner, který přijel v roce 2010 z Thajska studovat hudbu a nyní ve Švýcarsku vyučuje hru na piano.

„I když si vyděláváte docela dost, je tu vše velmi drahé,“ vysvětluje.

V centru Londýna se najde i levné bydlení. Třeba v kontejneru

I pro finančního analytika Skibu je vyhlídka vlastního bydlení velmi vzdálená. Nyní platí 6 000 franků [cca 152 000 Kč] za pronájem bytu nad Zlatým pobřežím u jezera, kde bydlela i Tina Turner.

Většina z 30 lidí z kanceláře, kde pracuje, si vydělává ročně nejméně 100 000 franků [cca 2 534 100 Kč], ale vlastní bydlení mají jen dva z nich. Mohl by si koupit i byt na venkově. Ve vzdálenosti 60 kilometrů od Curychu stojí 1,5 milionu franků [cca 38 mil. Kč]. Ale tak daleko od města a přátel se mu nechce.

Myslím si, že touha po vlastním bydlení je součástí DNA,“ říká s tím, že nájem je dnes jediná možnost, jak bydlet ve městě.

Švýcarské nemovitosti jsou drahé

I když matematika profesora Martina Hoeslihio ze Ženevské Univerzity v dlouhodobém výhledu hovoří pro nákup domu, nemůže si to mnoho Švýcarů ale dovolit. První splátka totiž činí 20 procent kupní ceny domu. K tomu je nutno přičíst čtyřprocentní poplatek.

Na druhé straně i pronájem má ve Švýcarsku jisté výhody. Domácí nemohou bez závažného důvodu zvyšovat nájem, třeba z důvodu zvýšení úrokových sazeb či renovace. A výše nájmu umožňuje lidem vybrat si místo, které jim vyhovuje. A má to i další výhody.

„Nemusím se starat o dům,“ říká Sama Hollensteinová [41], která žije v nájmu v historickém centru Curychu.

„Když nefunguje topení, stačí zavolat. Není vaše,“ dodává.

Ví, o čem mluví. Zhruba před čtyřmi roky, kdy se jí a jejímu partnerovi narodilo dítě, zatoužili po dlouhodobém bydlení. Našli si východně od Curychu byt o rozloze 139 metrů čtverečních. Asi 25 minut vlakem od centra. Zaplatili za něj 2,1 milionu franků [cca 53,22 mil. Kč]. Teď se do něj budou stěhovat.

„Dům je to pěkný, ale také pěkně otravný,“ říká a zdůrazňuje, že za něj zaplatili desítky let ukládané úspory a ještě přidá: „Když jsme dům koupili, pomyslela jsem si, že jsem prodala svoji svobodu.“

Generace X: Jak splácet hypotéku a nepřijít o charakter?

Mnoho Švýcarů spoléhá při nákupu bydlení na stálé refinancování. Švýcarsko je totiž zemí doživotních hypoték. Není výjimkou, že si věřitelé prodlužují své půjčky až do smrti. Což je i daňově výhodné, protože zaplacené úroky z hypotéky jsou odečitatelnou položkou.

Michal Achremenko

1 komentář

  1. Připomnělo mě to naše komedianty s hééérečkami za komouše, kteří si žili jako v bavlnce … Po převratu89 se divili, že se jim na Pařížské zvedly 3x nájmy … no a co ? Když někdo ze zbohatlíků byl ochoten dát 8-10.násobek ceny od komediantů za byt 120 m čtverečních … správně doplatili na kapitalistický systém .. Vždyť hlavně tito … vyřvávali s vénou láhev po balkonech populistické lži, nikdy nesplnitelné sliby, prodávali své opilecké sny z debat po putykách … —V Ženevě není pro “obyčejného pracujícího” občana v důchodě byt … To řekl známý který už nežije, ale nechtěl se stěhovat na tkz. vesnici kousek od Ženevy, tak makal i v důchodě až do hrobu .. jak se říká. Což nám předvedl bezpáteřní podkoní Vopěnka+ nefér miliardář, sprostě rozeštvával společnost do posledního dechu …

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here