Na vkladních výherních knížkách spořitelna dává 0% úrok

3912
Urok
Výherní vkladní knížka je produkt s dlouhou tradicí. Spořitelna ho zavedla v roce 1954, tedy v době zavádění reálného socialismu v tehdejším Československu a rok po měnové reformě, jíž tehdejší totalitní režim ožebračil většinu obyvatelstva. A Česká spořitelna tento produkt nabízí lidem dodnes. / Foto: Archiv FinTag

Práce finančních poradců se skládá ze dvou částí. První je práce s finančními produkty, druhá práce s lidmi. Hlavně ta druhá mnohdy přináší překvapení. Třeba když poradci zjistí, že jejich klienti drží peníze na produktu, kde je 0% úrok.

„Nedávno jsem šel opravdu do kolen,“ říká finanční poradce skupiny Partners Tomáš Střelec a pokračuje: „Pracoval jsem pro klientku, které je 48 let a pracuje jako administrativní pracovnice. Chtěla srovnat svoje finance a uspořádat finanční produkty. Když mi ukázala svou výherní vkladní knížku, málem jsem omdlel.“

Výherní vkladní knížky na tuzemském trhu nabízí Česká spořitelna [ČS]. Ty, kteří si ji založí, láka na výhru až milion korun, přičemž slosování náhodně vybraného výherce se koná dvakrát ročně. Výherní vkladní knížka je produkt s dlouhou tradicí. Spořitelna ho zavedla v roce 1954, tedy v době zavádění reálného socialismu v tehdejším Československu a rok po měnové reformě, jíž tehdejší totalitní režim ožebračil většinu obyvatelstva. A Česká spořitelna tento produkt nabízí lidem dodnes. Podle dostupných informací mělo výherní vkladní knížku u ČS v roce 2021 více než 300 tisíc lidí.

„Moje klientka měla na výherní vkladní knížce necelých 50 tisíc korun. Málem jsem se rozplakal, když jsem to viděl. Ptal jsem se jí, proč proboha, drží na tomto produktu vůbec nějaké peníze, odpověděla mi, že z nostalgie. A také proto, že může vyhrát i milion korun,“ říká Tomáš Střelec.

Výherní vkladní knížky mají 0% úrok

Česká spořitelna, kterou i navzdory jejímu jménu vlastní rakouská banka Erste Bank, patří mezi největší tuzemské banky. Hraje důležitou roli v ekonomice, protože financuje nejednu tuzemskou firmu, ale i kvůli své tradici má nejvíce drobných klientů. Vystupuje tedy sebevědomě, což platí i v případě prezentace její výherní vkladní knížky.

„Je výherní vkladní knížka úročena? Není. Vaše vklady na knížce sice zůstanou bez úroků, ale můžete vyhrát 2x ročně až 1 000 000 korun,“ uvádí na svých stránkách.

Přímočará je i při představování dalších výhod výherních vkladních knížek. Na otázku, co se dá s penězi na výherní vkladní knížce dělat, uvádí, že na knížku se dají vkládat peníze pomocí bankomatů, bezhotovostně příkazem k úhradě z jiných účtů nebo na vybraných pobočkách. A dají se dělat i výběry hotovosti z vkladních kníže na pobočkách s pokladnou hotovosti.

A zatímco vklady na knížku skrze bankomat jsou zdarma a výběry z bankomatu možné nejsou, za vklady a výběry na pobočce se už platí. Na pobočce je zdarma pouze jeden vklad a jeden výběr v měsíci. Vše ostatní už je zpoplatněno. Další vklady stojí 30 korun, vklady třetí osobou 100 korun a od 26.1. zdraží na 125 korun. Druhý a další výběry v hotovosti pak vyjdou na sto korun. A i ty od příštího roku zdraží na 125 korun.

Poplatky za výběry a vklady na vkladních výherních knížkách ČS

[Zdroj: ČS]

Pak tu jsou ceny za výpisy. Zatímco výpis pomocí internetového bankovnictví a e-mailu je zdarma, poštou vyjde na 50 korun a od ledna příštího roku na 70 korun. Klienti banky, kteří mají nad 70 let, v tomto případě mají slevu. Letos platí za výpis poštou 30 korun, příští rok jim to ČS zvedne na 40 korun. Individuální výpis na žádost klienta e-mailem pak stojí letos stovku, příští rok stoupne na 125 korun. Stejnou cenu zaplatí klienty banky na pobočce nebo pomocí telefonního bankéře.

Vkladní výherní knížku jsme okamžitě zrušili, říká poradce

Podle Tomáše Střelce jeho klientka neměla ani ponětí o tom, že peníze na vkladní knížce ji banka nikterak neúročí. A že tím přichází o peníze, což platí zvlášť v této době, kdy banky nabízejí přece jen o něco vyšší úroky na spořicích produktech, než nabízely ještě v době nízkých úrokových sazeb centrální banky.

„Když jsem jí to sdělil, řekla mi, že je hloupá, ale že vkladní výherní knížku měli u spořitelny i její rodiče. A také doufala, že vyhraje ve slosování, protože ráda sází,“ popisuje debatu s klientkou finanční poradce, který dodává, že nadskakoval na židli, když toto slyšel.

„Poté, kdy jsem trochu vychladl, nezlobil jsem se ani tak na klientku, ale spíše na ty, kteří toto lidem stále nabízejí, a ještě se prezentují tím, jak se starají o finanční zdraví lidí,“ říká.

Samotná Česká spořitelna u své vkladní výherní knížky uvádí: „Hrajeme fér!“ To ve smyslu, že losování výherců milionu korun na vkladní knížce má transparentní pravidla. A klienty i informuje, že pokud vyhrají, odvedou z výhry 15 procent na dani.

Podle Tomáše Střelce ale i jeho klientka nakonec pochopila, že nejlepší bude výherní vkladní knížku zrušit. A peníze dát do finančních produktů, které jí přinesou alespoň nějaký finanční benefit. Peníze proto využila i na navýšení peněz ve svém doplňkovém penzijním spoření. To proto, aby splnila podmínky pro čerpání takzvaného předdůchodu, když už stát nyní zpřísnil podmínky pro odchod do důchodu předčasného.

Daniel Tácha

1 komentář

  1. I toto swins… vám přineslo cinkání s opilci po balkonech … kdo mohl tušit jak to dopadne, snad K. Kryl, když uviděl vénu láhev jako prézu mu řekl … co tady vůbec chceš ? jsem tebou velmi znechucen … poněvadž nejen Kryl věděl čeho všeho je vašíček pod velením StB schopný, to dlouhá léta hlavně před pučem89 … 34. let po převratu89 a Český národ je na tom čím dál hůř. Pár jedinců VIP+ politici si samozřejmě nestěžují, nemají žádný důvod, korupce kvete čím dál víc, stejně jako opojení pol. mocí=penězi, což jde ruku v ruce v EU, USA, UA … o Africe nemluvě …

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here