Slováci stejně jako Maďaři chtějí dál ruskou ropu

1714
ropu
Páteční žádost o prodloužení výjimky souvisí s nástupem nové vlády pod vedením premiéra Roberta Fica. Ten má, jak uvádí bruselský list, s Moskvou přátelské vztahy a odmítá zasílat na Ukrajinu zbraně. / SMER-SD

Sankce Evropské unie se nemohou podle Bratislavy stát příčinou nedostatku ropy na Slovensku. Proto Slováci požadují prodloužení výjimky z unijního zákazu na dovoz ropy z Ruska pomocí tankerů. Již dříve o to zažádalo Maďarsko.

Uvedli to dva unijní diplomaté s tím, že prosazení zákazu by mohlo ohrozit činnost největší slovenské rafinerie. Současná výjimka platí do 5. prosince. Na žádost Slovenska v článku Slovakia asks EU for extra year to kick Russian oil addiction upozorňuje server Politico.

„Výjimka pro Slovensko vyprší letos v prosinci, ale jeho nová vláda nyní požaduje její prodloužení o další rok,“ uvádí bruselský list.

Slovenská představitelka u Evropské unie Petra Vargová požadavek přednesla na pravidelném zasedání unijních velvyslanců minulý pátek, jak potvrdili nejmenovaní diplomaté. Vargová argumentovala tím, že stávající termín by zapříčinil zastavení provozu rafinerie a vedl k nedostatku pohonných hmot.

Loni tvořila ropa, která nepocházela z Ruska, jen asi pět procent odběru Slovnaftu. To znamená, že ropa z Ruska činila 95 procent odběru. Do konce letošního roku chce podnik tento podíl snížit na 65 až 70 procent. To by bylo asi dva miliony tun. Jinou než ruskou ropu společnost dováží ropovodem Adria. Ten vede z Chorvatska na Slovensko. Rafinerie už dříve upozorňovala na nedostatečnou kapacitu tohoto potrubí a na vysoké přepravní poplatky.

Sankce EU na ruskou ropu

Země Evropské unie diskutují o dvanáctém balíku sankcí proti Rusku kvůli jeho invazi na Ukrajinu. Evropská komise zveřejnila svůj návrh minulý týden. Jeho součástí je zpřísnění zastropování cen ropy, které bylo uvedeno v platnost minulý rok na zasedání vyspělých zemí Skupiny G7.

Rusko vyváží ropu za tržní ceny. Podle Ukrajiny sankce nefungují

Evropská unie již v minulosti zakázala dovoz ruské ropy s dočasnou výjimkou pro Českou republiku, Slovensko a Maďarsko. To kvůli jejich závislosti na dovozu ruské ropy prostřednictvím ropovodu.

Slovensko patří mezi zeměmi EU k nejzávislejším na Rusku. Dováží odtamtud 60 procent své potřeby zemního plynu, 70 procent ropy a veškeré jaderné palivo.

Rakousko dál odebírá ruský plyn. A dál ho i odebírat chce

Bratislavská rafinerie Slovnaft, kterou vlastní maďarská společnost MOL, historicky zpracovává pouze ruskou ropu. Letos v létě požádala Brusel o více času, aby mohla provést nutné technologické změny potřebné pro zpracovávání ropy z jiného zdroje. Tento požadavek podpořil i maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó.

Fico má s Moskvou přátelské vztahy, píše Politico

Páteční žádost o prodloužení výjimky souvisí s nástupem nové vlády pod vedením premiéra Roberta Fica [SMER-SD]. Ten má, jak uvádí bruselský list, s Moskvou přátelské vztahy a odmítá zasílat na Ukrajinu zbraně.

„Ve hře o prodloužení výjimky jsou s největší pravděpodobností jak politické, tak technické důvody,“ uvedl jeden z diplomatů.

Slovnaft hodlá příští rok investovat do nové technologie, která by umožnila zpracovávat ropu z jiného zdroje, 350 milionů eur [cca 4,9 mld. Kč].

„Tlak Slovenska na prodloužení výjimky může také souviset s neochotou MOLu urychlit diverzifikaci svých dodavatelů,“ domnívá se Krzystof Debiec z varšavského think-tanku Centre for Eastern Studies.

Ruský Lukoil v Bulharsku asi skončí. Vyženou ho sankce EU

Společnost MOL má totiž úzké vztahy na vládu maďarského premiéra Viktora Orbána, který má s Moskvou přátelské vztahy, píše bruselský list.

„To postavilo Slovensko do role země, jejíž kritická energetická infrastruktura je v rukou zahraničních subjektů, které nemají zájem o omezení této závislosti,“ dodává Debiec.

Společnost MOL se zatím k situaci podle serveru Politico nevyjádřila.

Slovnaft vyváží ropu i do Česka

Pro Slovnaft je i Česko jedním z nejvýznamnějších exportních trhů při dodávkách pohonných hmot a petrochemických výrobků. Rafinerie rovněž dodává pohonné hmoty na Ukrajinu, která je využívá ve válečném konfliktu.

Ukrajina znovu zdraží tranzit ruské ropy do Evropy

Slovnaft loni meziročně více než ztrojnásobil zisk před zdaněním, to na 1,04 miliardy eur [cca 25,2 mld. Kč] z téměř 303 milionů eur [7,2 mld. Kč] v roce předchozím. Čistý zisk společnosti se kvůli zavedení zvláštní daně ale zvýšil méně, a to o 64 procent na téměř 415 milionů eur [10,1 mld. Kč].

–AM–

3 KOMENTÁŘE

  1. Tito chytří politici mají pravdu, proč neodebírat ruskou ropu, když je kvalitní i levnější, než komodity vnucované zfanatizovanými euhujery ! Od roku 2010 odebíráme největší množství ropy od Ruska, … článek na netu … Takže 5kolka lže, dezinformuje pořád … I Slovák Síkela si stěžuje na odběratele —-dva nej “politici” Česka si odjeli na dovolenou do Kyjeva a nikdo je tam nechce za válečné poradce … jsou tam jen na ostudu jako ješitný Pávek, když nechtěl přijmout borce ze Slovenska … Jak řekl kontráš Pávek na net videu … UA musí prohrát, vzdát se území dvou nových republik i s Krymem … Rusko je velmoc a na tu EU s NATO nemá … Kde se to v něm vzalo Bůhsuď, že řekne někdy i pravdu … Dodám za sebe, jakýmkoliv odstraněním psychicky nemocného herce z Kyjeva se vše …. jen urychlí …

  2. Jsou rozumní. A ty západní firmy od kterých to kupujeme my to kupují z Ruska taky. My to pak platíme několikrát dráž. Ficovi a Orbánovi fandím.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here