Destatis potvrdil 0,4% pokles německé ekonomiky ve 3. čtvrtletí

125
nemecke
Ilustrační foto: Redakce FinTag

Hrubý domácí produkt [HDP] Německa se ve třetím čtvrtletí proti předchozím třem měsícům snížil o 0,1 procenta. V meziročním srovnání pak podle cenově a kalendářně očištěných údajů výkon německé ekonomiky klesl o 0,4 procenta.

Včera [24.11.] to ve své konečné zprávě oznámil Spolkový statistický úřad Destatis. Výsledky tak odpovídají jeho rychlému odhadu z konce října.

„Po slabém vývoji v prvním pololetí vstoupilo německé hospodářství do druhé poloviny roku 2023 s mírným poklesem,” řekla šéfka statistického úřadu Ruth Brandová.

V prvním čtvrtletí německá ekonomika podle Brandové mezičtvrtletně stagnovala, ve druhém čtvrtletí rostla o 0,1 procenta. To přesto, že se mělo za to, že HDP Německa ve druhém čtvrtletí stagnoval. Pozitivní impulzy přišly podle statistiků od investic do vybavení včetně strojů, vozidel a přístrojů, mezičtvrtletně plus 1,1 procenta, a do budov, kde mezičtvrtletní růst činil 0,4 procenta.

„Německá ekonomika v Q3 poklesla mezičtvrtletně o 0,1 procenta, předstihové indikátory se ale v Německu i eurozóně jako celku již odrazily ode dna. […] Ve čtvrtém čtvrtletí by ale podle našeho odhadu již ekonomika našeho hlavního obchodního partnera v poklesu pokračovat neměla, když očekáváme její mírný růst o 0,2 % mezikvartálně,“ okomentoval aktuální výsledky analytik Komerční banky [KB] Jaromír Gec.

Statistický úřad uvedl, že spotřební výdaje byly ve třetím čtvrtletí po cenovém, sezonním a kalendářním očištění ve srovnání s předchozími třemi měsíci nižší o 0,1 procenta.

Má německá ekonomika své dno už za sebou?

Podle Jaromíra Gece postupně rostoucí předstihové ukazatele naznačují, že německá ekonomika má své dno za sebou.

„PMI [indikátor nákupních manažerů, pozn. red.] ve zpracovatelském průmyslu vzrostl v listopadu třetí měsíc v řadě na 42,3 bodu. Další zlepšení zaznamenal také Ifo index, který v listopadu dosáhl 87,3 bodu po 86,9 bodu o měsíc dříve,“ argumentuje analytik KB.

Přesto ani Gec nevidí situaci jen „pozitivně“. Navzdory zlepšení podle něj zůstávají předstihové indikátory nízko. Dolů je patrně táhne hlavně slabá poptávka, která odráží pokles kupní síly domácností, říká.

„Na druhé straně inflace postupně odeznívá, zatímco vyšší růst nominálních mezd by měl pokračovat. To by podle nás mělo v kombinaci s vysokou mírou nahromaděných úspor pomoci k oživení poptávky a pozvolnému zlepšování předstihových indikátorů,“ vysvětluje s tím, že v německém průmyslu by měl být zřejmý i pozitivní vliv oživení čínské ekonomiky.

Čínský HDP překvapil vyšším růstem. Nejspíš i splní 5% vládní cíl

Podle německého statistického úřadu zahraniční obchod se ve třetím čtvrtletí proti druhému kvartálu po cenovém, sezonním a kalendářním očištění snížil. Německo vyvezlo o 0,8 procenta méně zboží a služeb. O 1,3 procenta ale klesal i dovoz.

Pokles německé ekonomiky není v EU výjimka

Jsou tu ale i další efekty. Zatímco soukromá spotřeba v Německu proti druhému čtvrtletí klesla o 0,3 procenta, spotřební výdaje státu poprvé za více než rok mírně vzrostly, to o 0,2 procenta.

Spolkový statistický úřad dále dodal, že slabý výkon ekonomiky trápil na začátku druhé poloviny roku i další velké státy Evropské unie včetně Francie, Itálie a Španělska. Unijní HDP ve třetím čtvrtletí proti předchozím třem měsícům stagnoval. Což na výkonu německé ekonomiky ale nic nemění.

Německá vláda podpoří průmysl. Razantně snížila daň z elektřiny

HDP Německa se podle vládních propočtů v celém letošním roce sníží o 0,4 procenta, ačkoliv jarní výhled vlády předpokládal, že ekonomika se letos o 0,4 procenta zvýší. V příštím roce počítá vládní prognóza s růstem ekonomiky o 1,3 procenta. Dodejme, že Německo je největší ekonomika v Evropě a největší obchodní partner České republiky.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here