Zaostřeno na kryptoměny! Udrží růst i v příštích měsících?

329
kryptomeny
Foto: Pixabay.com

Loni v listopadu padla druhá největší burza na kryptoměny světa FTX. Bitcoin [BTC] klesl na cenu 15 tisíc USD. Těžko bychom hledali v tu dobu někoho, kdo očekával, že jen za 12 měsíců bude BTC znovu atakovat hranici 40 000 USD.

Přesto tomu tak ale je. Avšak je takové tempo růstu udržitelné? Podívejme se na čtyři hlavní faktory, které mají potenciál hýbat kryptoměnovým trhem v příštích měsících.

První zcela očividná věc, kterou nemůžeme opomenout, je makroekonomická situace. Na tom, zda přijde, nebo nepřijde recese stojí a padá nejen krypto, ale prakticky všechny finanční trhy.

Ačkoliv mainstreamový narativ už de facto vyhlásil nad recesí vítězství, velká část analytiků stále poukazuje na mnohé negativně vypadající indikátory. Na druhou stranu mnoho investorů už promarnilo příležitosti čekáním na propad, který “nikdy” nepřišel.

Jaké jsou další stěžejní krypto narativy?

Tím aktuálně nejpopulárnějším je nyní schválení spotového ETF na Bitcoin v USA. Aktuálně v USA čeká na schválení hned několik těchto ETF a očekává se, že verdikt přijde už na počátku příštího roku. To by teoreticky mohlo přinést do světa kryptoměn vlnu nového institucionálního kapitálu. Zvedlo by to poptávku a tím samozřejmě i cenu.

Druhým populárním narativem je Bitcoin halving, tedy čas, kdy se odměny pro těžaře sníží na polovinu. Což snižuje nabídku a tím pádem znovu přispívá k růstu ceny. Historicky byl každý halving následován exponenciálním růstem ceny bitcoinu.

Čistě ekonomický dopad na nabídku je ale s každým dalším halvingem nižší. Co však zůstává a možná i roste, je zájem mainstreamových médií o kryptoměny v tomto období. A to většinou vede k přílivu nových investorů do tohoto sektoru a tím i růstu cen. Příští halving se uskuteční v dubnu 2024.

Chci začít obchodovat kryptoměny s XTB >

Shodou okolností na březen 2024 vychází výrok o odsouzení Sama Bankman-Frieda, zakladatele zmíněné zkrachovalé burzy FTX. Výrok bude bezpochyby ostře sledován médii. V případě poslání Sama za mříže to může být další pozitivní bod pro krypto sektor. To proto, že mu dodá punc kredibility. Tedy jako sektoru, kde pro podvodníky už není místo. Pro poškozené investory by to mohlo znamenat alespoň částečné zadostiučinění.

Je opravdu zajímavé, jak do sebe všechny tyto události časově zapadají. Svět kryptoměn je ale samozřejmě nadále plný potenciálních „černých labutí”.

Jen před pár dny svět obletěla zpráva o legislativních problémech Binance, největší kryptoměnové burzy světa. I když se tato situace zatím nezdá natolik vážná, aby zapříčinila pád trhu, poukazuje na to, že zásadní zprávy mohou přijít opravdu kdykoliv a odkudkoliv.

Co v příštích měsících čekat od kryptoměn?

Především volatilitu ideální pro trading. Současný mainstreamový narativ předpokládá pozitivní vývoj. Recese nepřijde, BTC ETF se schválí. A tak nás v roce 2024/2025 čeká obrovský bull run, který vyžene Bitcoin i další kryptoměny do astronomických výšin. Nicméně varování analytiků ani krypto negativně nastavenou administrativu v USA není radno podceňovat. A tak je třeba mít se na pozoru i před negativním scénářem.

Kryptoměny Bitcoin i Ethereum rychle rostou

Pokud chcete nadcházejících kryptoměnových pohybů využít, XTB má v nabídce 46 nejpopulárnějších kryptoměn a tokenů ve formě CFD, které jsou ideální pro krátkodobou spekulaci v nadcházejících měsících. Více informací naleznete zde.

–Adman’s Choice–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here