Kryptoměny Bitcoin i Ethereum rychle rostou

4901
kryptomeny
Foto: Pixabay.com

Bitcoin i Ethereum, dvě největší kryptoměny současnosti, za poslední měsíce zdvojnásobily svou cenu. Kryptoměny tak víceméně kopírují současný růst na akciových trzích. Bude jejich růst pokračovat, nebo znovu přijde jejich pád?

Podle analytiků XTB se všechno odvine od dalšího vývoje na trhu s kryptoměnami, ale i dalších finančních trzích. Tomu odpovídá velká korelace mezi kryptoměnami a růstovými akciemi typu Tesla. V obou případech jde o riziková aktiva. Kryptoměny jsou ale přece jen rizikovější.

Kryptoměnový svět ovlivnilo specificky mnoho faktorů. Bitcoinu pomohla nedávná bankovní krize. Ta ukázala vrtkavost tradičního bankovního systému. Ethereum navíc prošlo před několika dny zásadním vylepšením své sítě, což mu přidalo na atraktivitě.

„Podobné explozivní pohyby jsme ale mohli vidět i na většině dalších předních kryptoměnových projektech,” tvrdí analytici XTB.

Shodují se, že “v kryptu” stále platí, že Bitcoin rozhoduje o směru celého sektoru. Podotkněme, že při klasickém býčím trhu menší kryptoměny často mnohonásobně překonávají Bitcoin. To hlavně kvůli své nižší kapitalizaci a vyšší volatilitě.

„Takové explozivní pohyby jako teď jsme až na několik výjimek zatím neměli. Mnoho investorů tak s napětím očekává, zda teď po růstu hlavních kryptoměn přijde i pravá ´altcoinová sezóna´, kdy porostou především menší projekty,” dodávají analytici XTB.

Kryptoměny ohrožuje i mnoho rizik

Další růst ceny kryptoměn podle analytiků vydrží jen za podmínky, že se dál udrží pozitivní sentiment na finančních trzích. Pozitivita se ale může z trhů i velmi rychle vytratit. Z makroekonomické sféry se stále ozývají hlasy očekávající příchod recese v tomto roku. Poslední dobou jsou stále více zmiňovány například problémy realitního sektoru, především nadbytku kancelářských prostor. Stále trvá nejistota v bankovním sektoru a otevřená zůstává otázka pokračování měnových politik hlavních centrální bank. Kryptoměny ohrožuje také tvrdá regulace především v USA.

Krach FTX otřásl kryptotrhem. Jak předejít problémům

Podle analytiků na otázku, zda jsou kryptoměny znovu zpět ve hře, není v danou chvíli jednoduchá odpověď. Podobně jako se zbytkem finančních instrumentů je blízká budoucnost nejistá. Může se jednat o skvělou příležitost ke koupi, ale pokud recese opravdu přijde, sektor ještě pravděpodobně zažije velké výkyvy i směrem dolů.

„V rámci širšího horizontu ale vidíme v kryptoměnovém světě stále pokračující vývoj a s rostoucí adopcí je stále složitější obhajovat negativní názory, že všechny kryptoměny půjdou na nulu. Jako vždy budou vítězové a poražení, ale celkově krypto začíná být sektorem, se kterým by i tradiční investoři měli začít počítat,” uzavírají analytici XTB.

Chci začít obchodovat kryptoměny s XTB >

Pokud chcete začít kryptoměny obchodovat, XTB má v nabídce více než 50 titulů ve formě CFD, díky čemuž obchodník může vydělat na rostoucí i na klesající ceně instrumentu. Více informací naleznete zde.

–Adman’s Choice–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here