Krach FTX otřásl kryptotrhem. Jak předejít problémům

1557
FTX
Foto: Pixabay.com

Kryptoměnový trh zasáhla naprosto zásadní událost. Druhá největší kryptoburza FTX se stala insolventní. Burzu si oblíbili jak dlouhodobí investoři [hodleři], tak hlavně tradeři. Aby ne, když slogan FTX zněl „Created by traders for traders“.

Burza nabízela výhodné podmínky. Díky nim přilákala mnoho retailových traderů a dokonce kryptofondů. Krachem burzy nyní vyvstala zásadní otázka: Uvidí tradeři, hodleři a fondy vůbec ještě někdy něco ze svého kapitálu?“ Pozice hodlerů je jednodušší. Ti pošlou svou kryptoměnu na hardware peněženku a udrží ji v bezpečí. Jaké možnosti má ale ten, kdo aktivně obchoduje krypto?

Odpovědí může být obchodní účet u brokera, jenž umožňuje obchodování kryptoměn pomocí CFD. Proč platí tato varianta pro tradera za tu lepší? Pojďme si v krátkosti představit několik hlavních důvodů.
  • České banky zatím nevědí, jak ke kryptoměnám přistupovat. Často se lze dočíst v médiích, že daná banka nedovoluje posílání vkladu na kryptoburzu nebo jsou zde problémy s výběry z dané kryptoburzy. U regulovaného brokera není s vklady a výběry problém, protože bance dané prostředky odchází/přichází od regulované entity.
  • Ochrana proti hackerskému napadení na krypto burze. Pokud by vaše kryptoměny byly hacknuté a odeslané přes blockchain, máte velmi malou pravděpodobnost, že je získáte zpátky. V tomto jsou CFD kontrakty mnohem bezpečnější, jelikož se jedná přímo o instrument regulovaného subjektu.
  • Účetnictví: Trader, který zvolí obchodování kryptoměn skrze CFD, určitě ocení podporu ze strany brokera v rámci daňového přiznání. Poskytnutí fiskálního reportu a vypočítání zisku se může určitě hodit, pokud provedete stovky obchodů. Kryptoburzy většinou poskytují výpis transakcí, ale vše si musíte spočítat sami.
  • Regulace a dohled: Kryptoburzy nepodléhají příliš přísným regulacím, proto se každý trader, který vloží jakýkoli kapitál na kryptoburzu, vystavuje riziku ztráty veškerého kapitálu. Pokud burza zkrachuje, neexistuje zde žádný garanční fond jako u regulovaného brokera. Tato nevýhoda kryptoburz se doteď příliš neřešila a zejména u FTX, na kterou se pohlíželo jako na “too big too fail”, toto málokdo čekal. Obchodování u brokera, který je regulovaný a veřejně obchodovaný na burze, vám umožní sledovaní jeho finančního zdraví a celkového stavu.
  • Podpora a komunikace: Každý trader jistě ocení dobrou podporu a komunikaci ze strany brokera. Zároveň je zde výhoda fyzické pobočky. Víte, že firma někde sídlí a v případě potřeby ji lze navštívit. Máte přímé spojení se svými brokery telefonicky, případně e-mailem. V případě kryptoburz je to většinou jinak. Často mění sídlo společnosti a případně ani žádné oficiální sídlo nemají. Spojení klienta [tradera či investora] s burzami není příliš efektivní a dané požadavky zaberou dny až týdny, pokud se jedná například o výběr nebo reklamaci příkazu apod.
  • Hedging s pomocí CFD kontraktů: Pokud jste hodler a hedgojete své pozice například při medvědím trhu, shortujte pomocí CFD kontraktů. Vyhnete se riskování daného tradu na kryptoburze.
Každý trader by si měl položit otázku, zda má smysl podstupovat riziko držení kapitálu na kryptoburze, pokud se mu nabízí obchodování CFD u regulovaného brokera, které kopírují cenu dané kryptoměny. Pokud je váš cíl obchodování, a ne hodlování dané kryptoměny, není CFD tou správnou volbou?

–Adman’s Choice–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here