Velká část Ukrajinek a Ukrajinců pracuje v Česku načerno

18305
v_cesku
Ilustrační foto: UNHCR

Víc než pětina ukrajinských uprchlic v Česku, které tu pracují, nemá písemnou pracovní smlouvu. Mnohé další pracují na dohody o pracovní činnosti či provedení práce s limitovaným výdělkem, které je zbavují povinnosti odvádět pojistné.

Ve svém výzkumu o vysídlených lidech to zjistila Mezinárodní organizace pro migraci [IOM]. Podle ní má v Česku práci 64 procent příchozích žen. Každé šesté pracující ženě její výdělek ale nestačí na pokrytí každodenních výdajů. V letošním prvním pololetí se do výzkumu zapojilo 3 681 dospělých osob s dočasnou ochranou ze všech krajů. Čtyři pětiny tvořily ženy. Pro daný čas a regiony jsou zjištění podle autorů reprezentativní.

Česko hostí 32,5 Ukrajince na tisíc obyvatel. Průměr EU je 9,1

Podle výsledků šetření IOM měly práci dvě třetiny dotázaných. Stejné výsledky potvrdily i jiné výzkumy. Téměř polovina lidí byla zaměstnaná, čtyři procenta tvořili živnostníci a 16 procent mělo brigády. Čím déle vysídlení v Česku pobývali, tím větší podíl z nich pracoval. Z lidí v aktivním věku, kteří dorazili loni po začátku války, pracovaly více než tři čtvrtiny. Z těch, kteří přišli letos v prvním čtvrtletí, to bylo 35 procent.

Desítky procent uprchlíků pracují v Česku načerno

Oficiální práci měly tři čtvrtiny pracujících žen a 88 procent mužů. Neoficiálně bez písemné smlouvy pracovalo 22 procent žen a devět procent mužů. Tři procenta lidí na otázku neodpověděla. Do zaměstnání chodilo 43 procent pracujících uprchlic a 64 procent uprchlíků. Téměř pětina žen a devět procent mužů řekla, že fungují jako “denní pracovník”. Vydělávali si třeba na brigádách.

„Šestnáct procent dotázaných žen, které mají práci, uvedlo, že jejich příjem nestačí na pokrytí každodenních výdajů, zatímco u mužů to byla pouze tři procenta,” uvedla IOM ve zprávě z výzkumu.

Ukrajinky volí hlavně zkrácené úvazky, říká Jitka Hejduková

Podle ní na pomoci od státu bylo plně závislých 16 procent žen a devět procent mužů. A jejich podíl klesá, v předchozích sledovaných obdobích to byla víc než pětina.

Celkem 47 procent dotázaných uvedlo, že má vysokou školu či vyšší odborné vzdělání. Každá devátá žena vystudovala obor zdravotnictví či sociální péče, každý dvanáctý muž pak informační technologie. Vyšší zaměstnanost mají podle zjištění ale lidé se střední školou či vyučení než vysokoškoláci, kteří jsou častěji nezaměstnaní. Místo pod svou kvalifikací mělo 65 procent žen a 45 procent mužů.

„Většina uprchlíků je pro svou práci překvalifikovaná, aniž by plně využila své dovednosti či odborné znalosti,” uvádí IOM ve zprávě.

Česko evidovalo k 28. únoru celkem 649 303 Ukrajinců

Čtvrtina dotázaných uvedla, že umí česky. Průzkum je součástí projektu IOM o vysídlení s názvem Displacement Tracking Matrix [DTM]. V Česku začal loni v červnu. Projekt mapuje pohyb, záměry a potřeby vysídlených. Podle aktuálních statistik ministerstva vnitra žije v Česku zhruba 370 000 lidí z Ukrajiny s vízem k dočasné ochraně. Z nich v aktivním věku od 18 do 65 let bylo 164 700 žen a 94 400 mužů.

Práce načerno v Česku má své důvody

Zaměstnávání načerno má v Česku mezi Ukrajinci dlouhou historii. Důvodem byly v minulosti jak byrokratické překážky, tak zejména vysoké zdanění práce v Česku.

„Pracovat načerno se mi vyplatí víc než legálně, protože tolik, co mi vezme z platu váš stát, mi z platu nevezme ani naše mafie,“ popsal náhled pracovníků z Ukrajiny pro FinTag již v roce 2019 majitel středočeské firmy, jenž chtěl legálně zaměstnávat Ukrajince.

„Jednou jsme se k nám pokusili získat asi 15 Ukrajinců oficiální cestou. Po ročním vyřizování papírů a obíhání úřadů přijel z Ukrajiny jeden Ukrajinec. U ostatních se nestihly vyřídit všechny náležitosti. Což znamenalo znovu o ně zažádat, znovu doložit všechny dokumenty a znovu zaplatit poplatky,“ popsal zkušenosti majitel výrobní firmy se zhruba miliardovým obratem.

Firmy chtějí více otevřít pracovní trh lidem ze zemí mimo EU

„A nakonec nám ten jeden Ukrajinec po několika měsících řekl, že ať se nezlobíme, že od nás odejde. Řekl, že než aby platil tak vysoké daně a odvody, jako platí čeští zaměstnanci, tak že raději půjde k té své mafii, protože se mu to vyplatí více,“ dodal s tím, že pro Ukrajince bylo daňové zatížení [obdobné jako u českého zaměstnance] finančně neúnosné.

–ČTK/DNA–

25 KOMENTÁŘE

    • Myslím že ty nevěstince by mohli spíš převažovat některýma našema ženama, ale budiž, ale naše ženy se stydí, tak chodí pro prachy do jiných státu a kraju, na rozdíl od Ukrajinských žen které k nám chodí pracovat manuálně pro kteroukoli práci a kdy některé naše ženy se obětovat nebudou. Je to sprostárna Ladislave a co víc, Okamury a i dalších vrcholných politiku. HNUS. Našich žen si vážím moc a uplně stejně ukrajinských, ženy jsou pro mě krédo, jsme jenom lidi a politika by neměla rozdělovat kohokoli.

      • Nevím jak jste stár a zda pamatujete, když po okupaci Československa odešlo do emigrace cca 200 tisíc Čechoslováků, tak kdyby se západní demokracie zachovaly jak píšete vy, že bychom měli s emigranty z napadené Ukrajiny naložit my, jako ČR, tak by tady po srpnu 1968 bylo mnoho tisíc vězněných, kteří emigrovali jenom proto, že nechtěli žít v okupovaném Československu. Takže, než něco napíšete, zkuste zapřemýšlet, zda nepíšete hlouposti.

        • Lžete jako arogantní teolog péta … po roce 1968 neodešlo ani 180 000 za 30. let do puče89 … z toho se 1/4 s prosíkem vrátila .. nemohli si zvyknout na kapitalistickou hrůzovládu … O které pak lhal véna flaška s chátrou77 po balkonech …

  1. A co je na tom, že pracují načerno. Je spousta českých občanů, kteří taky pracují v šedé ekonomice. Taky načerno.

    • Na černo zde pracují nejen občané Ukrajiny, ale i Lotyši, Estonci i Litevci a mnozí další z bývalého SSSR a to už od devadesátých let, kdy se otevřely hranice. Pokud se jejich pobyt tzv. zlegalizuje, tak ti kdo jim práci u nás zprostředkovávají, přicházejí o miliony, tak se snaží, něco legálně, něco na černo a zatím to vychází.

  2. Jee to je zjištění….a že zbytek pracuje pod ukrajinskýma agenturami a stát s toho také nic nemá že peníze konci v černé díře jménem Ukrajina to také nikdo neřekne a ještě je zivime…a to do naší společné kasy nikdy nic nepřinesly jen berou

  3. Proč nejsou doma tam je potřebuji doktory, doktorky sestry a také musí rozjet jejich ekonomiku a né si na vlastním Písecku hrabat. Bohužel toto přispělo k tomu že se rozlezlinpo celé Evropě a ty už nikdo nikdy domů nepřinutí vrátit bohužel

    • Navíc jsou na podpoře nebo sociálce, takže se mají lépe, než ti, kteří poctivě makají … Nejen toto swinstw.. jste si vycinkali s opilci po balkonech při puči89 .. pod dozorem StB. Jak se nakonec s vénou láhev prolátlo při volbě prézy …

  4. Tvrdé likvidační pokuty na pracovní agentury , vězení pro pobírače dávek , kteří pracují na černo . A je jedno , jestli Ukrajinci , nebo Češi.
    A bude po problému

  5. Vždyť ta … nic jiného neumī. V tom vyrostli. Podvody, lhaní, korupce. Všechny sebrat a hnát zpátky. Nemáme z nich nic, jen nás vysávají. [redakčně upraveno]

  6. Práce přes agenturu jako OSVČ je úplně to samé, švarc systém je výhodný jak pro velké firmy, tak pro erár … Jinak by na “to” dávno šlápli … spousta rodinných příslušníků tkz. politiků pracuje na živnost … “politik” =majitel firmy a bílý koník je z rodiny jako se děje v ODS nebo KDU … Od puče89 pro pracující podhradí se nic k lepšímu nezměnilo,… vydělali pouze velmi vyču..í nikdy nepracující … jednoho takové si komunisti den před Silvestrem 1989 zvolili na hrad … není dlouho, k tomu přibyli ekonomičtí nájezdníci ze západní UA, dotační podvodník hnojař přiznal přes 600 000 takových kousků, kterým zrádná 5kolka platí z cizího … že tito vždy vybílí potravinové banky je pro ně folklórem …

    • Dodala bych,že odnášej na UK-všude se nebojuje.A už před válkou odnášeli z pracoviště kde pracovali toaletní papír mydlo a dalši…Když jsem upozornila v KFCže není ani toaletní papír ani mydlo tak se do mě pustili .A uklizeli tam UK.Chodila jsem tam celý tyden a nebyl tam.Manžel pracoval na letišti a UK aby jim napsal hlidač ,že tam byli i když odešli o 4-hodiny i vice dřive tak za to dostal hlídač papir mydlo a čistici prostředky.Jdete se podívat všude kde pracujou a přesvědčte se sami.V nemocnicich si musite přinest toaletní papír z domova to jsme dopracovali díky UK-poněvadž za mě před revoluci to bylo normálni.

      • Paní pozor na UK, to je symbol Velké Británie … Ukrajina je UA .. jinak s vámi souhlasím, ale ne ve všem. Sám jsem několik let šéfoval Ukrajincům, kteří utekli dávno před násilným převratem Majdan 2014, hlavně bídou, korupcí, nezaměstnaností … i před znovu bujícím nacis..sfaši..m na UA. Jsou tady přes 20. let, děti chodí do školy, makají jak mourovatí … Těch nových 600 000 ekonomických nájezdníků ze západní UA s těmito začleněnými slušnými Ukrajinci nemají nic společného, ani se k nim ti “staří” uprchlíci neznají ..

  7. Skutečnost je taková,že v české republice se daří podvodnikum spomente na kauzu “dozimetr” Redl,který vedl celý geng byl nesveprávny.A to je jenom zničko písko v moři.To už o naši republice o něčem svědči.

  8. A stou prostituci je to jak všude.Hezké holky prostě at dobrovolně nebo zmanipulovani to dělaji.Dobře to vynáši.Manželoveho bratra “žena” to dělala a děla přes 40-let.Koupili si ranč Jarušovice nad Nežárkou.Co tam chodili same zbohatliky.Použivali ji jako bilého koně.Bratr postavil dům v Všestary jeji sestra si ho vzala.Z Nemecka ji přivezli v poutech i jeji sestru.Ale do vězeni nešli jenom zákaz do Nemecka.Zločin kvete protože se netresta.Jenom by mě zajimalo co děla ten Zelenského kamarad co měl plny gauč dolaru?Určitě má jěšte teplejši mistečko než předtim.Nepodporujte to zlo.

    • Německá media uvedla … zelený psychopat z Kyjeva vlastní asi za 400 milionů dolarů majetky, uvedli i kde … kolik si somrák ulil na svá konta se nezjistí … jen aby si klaun nakradených milionů užil, rodinka ale bude spokojená jakého užitečného idi… pro USA dělal …

  9. U nás jsme v práci na černo a na šedou ekonomiku odborníci, zvláště pak v pohostinství.
    Samozřejmě tomu nahrává vysoké zdanění příjmů a bohatá sociální podpora, různých příspěvků na cokoliv, stačí se trochu zorientovat a vyjde vám, že práce na černo se stále vyplatí. Náš lid bude pořád chytřejší než vedení tohoto státu.. 😀

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here