Česko hostí 32,5 Ukrajince na tisíc obyvatel. Průměr EU je 9,1

6088
Ukrajince
Foto: UNHCR

V Česku připadá 32,2 Ukrajince s dočasnou ochranou na tisíc obyvatel. To je nejvíc ze zemí EU. Celkem jich k 30. červnu v ČR podle Eurostatu pobývalo 350 tisíc. Podle ministra vnitra Víta Rakušana [STAN] jsou lidé z Ukrajiny Česku přínosem.

V přepočtu na obyvatele zůstává Česká republika největším poskytovatelem azylu válečným uprchlíkům z Ukrajiny. Vyplývá to z dat Eurostatu k letošnímu 30. červnu. Při přepočtu na obyvatele vychází 32,2 Ukrajince na tisíc obyvatel Česka.

V České republice k tomuto datu pobývalo přibližně 350 tisíc ukrajinských běženců s dočasnou ochranou. V meziměsíčním srovnání [s květnem] uprchlíků z Ukrajiny v ČR přibylo přibližně o 9 050 osob. Ministr vnitra Vít Rakušan v aktuálním [13.8.] vyjádření na sociálních sítích uvedl, že pokud by si u nás nadpoloviční většina ukrajinských uprchlíků přála zůstat, pak je to pro Českou republiku dobrá zpráva hned ze dvou důvodů.

„Zaprvé je to výraz toho, jakého přijetí se jim u nás dostalo, a poděkování všem, kdo se o to zasloužili… […] A zadruhé je to dobrá zpráva pro naši ekonomiku a veřejné finance, pro které jsou pracující Ukrajinky a Ukrajinci už dnes přínosem,“ uvedl ministr vnitra Rakušan.

Jsou tu ale i náklady. Například v ČR pracující ukrajinští běženci, jež jsou pojištěni u Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR [VZP ČR], loni odvedli na zdravotním pojištění 1,1 miliardy korun. Náklady na zdravotní péči všech ukrajinských běženců u VZP ČR ale dosáhly 2,1 miliardy korun [více zde]. Stát vydává peníze na humanitární dávky běžencům z Ukrajiny, které od začátku konfliktu přesáhly deset miliard korun [více zde]. Další vyšší miliardy korun stojí příspěvky na bydlení běženců [více zde] nebo programy na jejich integraci do společnosti a školního systému [více zde]. Nezanedbatelné jsou rovněž poožky na sociální služby [více zde]. Náklady Česko financuje částečně i z úvěrů [více zde].

Evropská unie přislíbila Česku finanční pomoc se zvládáním uprchlické krize. Jedním z jejích projevů je například to, že ty peníze, které Česko nevyčerpá z evropských fondů, nebudeme muset vracet do Bruselu. Ministr financí Zbyněk Stanjura [ODS] objem těchto prostředků na nedávném jednání rozpočtového výboru odhadl na nižší jednotky miliard korun [více zde].

V Evropské unii je 4,07 milionu běženců z Ukrajiny

Co se týče zaměstnávání běženců z Ukrajiny, mnozí z nich pracují na dohody do deseti tisíc korun. Což je zbavuje povinnosti odvádět peníze na sociální a zdravotní pojištění [více zde]. Z cca 350 tisíc uprchlíků z Ukrajiny v Česku jich pak podle dat Úřadu práce ČR pracovalo ke konci července 109 378. Nejvíce ve Středočeském [18 969 osob], Plzeňském [15 430 osob] a Jihomoravském kraji [12 730 osob]. Obecně se ale má za to, že nejvíce ukrajinských běženců žije v Praze.

V Evropské unii [EU] získalo od ruské invaze na Ukrajinu statut dočasné ochrany k 30.6. 2023 podle dat Eurostatu celkem 4,07 milionu lidí z Ukrajiny.

„Hlavními zeměmi EU, které hostí příjemce dočasné ochrany z Ukrajiny, byly Německo, Polsko a Česko,“ uvádí ve své zprávě Eurostat.

Počty Ukrajinců s dočasnou ochranou v zemích EU

[Zdroj: Eurostat]

Německo eviduje k poslednímu červnu celkem 1 133 420 osob z Ukrajiny, to je 28 procent z celkového počtu v EU. Polsko pak 977 740 Ukrajinců s dočasnou ochranou, to je 24 procent z celku a Česko pak 349 140 tisíc. Což odpovídá devíti procentům z celkového počtu Ukrajinců s přiznanou dočasnou ochranou v EU.

Na počet obyvatel pobývá nejvíce Ukrajinců v Česku

V přepočtu na populaci jednotlivých unijních zemí žije nejvíce Ukrajinců s dočasnou ochranou v České republice. Podle dat k letošnímu červnu připadá 32,2 Ukrajince na 1000 obyvatel České republiky. Následuje Polsko s 26,6 Ukrajince na tisíc obyvatel Polska, dále Estonsko [25,8], Bulharsko [24,9] a Litva [24,7].

„V celé Evropské unii činí průměr 9,1 na jeden tisíc lidí,“ uvádí Eurostat.

Ukrajinští občané tvořili k 30. červnu přes 98 procent všech lidí využívajících dočasnou ochranu v zemích EU. Z nich bylo 46,6 procenta dospělých žen, 34,4 procenta jich připadá na děti a mládež a 19 procent na dospělé muže z Ukrajiny.

Ukrajinci se vrátí domů, říká šéf ukrajinské obchodní komory

Z dat Eurostatu dále vyplývá, že počty příchozích Ukrajinců do zemích EU žádajících o dočasnou ochranu narůstá. Ve srovnání s koncem května počet těchto lidí z Ukrajiny v EU vzrostl o 45 800, to je o 1,1 procenta. Největší nárůsty hlásí úřady v Německu, Česku a také v Irsku. Konkrétně v ČR činil meziměsíční nárůst 2,7 procenta, tedy 9 050 lidí. V Německu byl v tomto období 2procentní nárůst [+21 830] a v Irsku 3,7 procenta [+3100].

Česko evidovalo k 28. únoru celkem 649 303 Ukrajinců

Naopak sousední Polsko a také Itálie evidují ve sledovaném období mírný pokles Ukrajinců žádajících o dočasnou ochranou. V Polsku jich ubylo o 13 635 [-1,4 %] a v Itálii pak o 0,6 procenta, to je úbytek o 1 005 osob z Ukrajiny s udělenou dočasnou ochranou.

VRN/DNA–

18 KOMENTÁŘE

  1. Osobně si myslím, jak jsem tu už pod jedním článkem psal, že ďábel tkví v detailech. Kdyby tu na všech úrovních nejela jen čistokrevná vládní propaganda, kdyby vláda nedělala hlavně politiku, ale starala se o stát s péčí řádného hospodáře, což jsou, jak každý den vidím, požadavky z říše snů, tak by Ukrajinci v ČR rozhodně žádným problémem nebyli. Tvrdá evidence kdo tu je, odkud (pokud možno) je a jak se živí. Dále pod pohrůžkou na ukrajinskou stranu, že ČR okamžitě omezí vojenskou a finanční pomoc, pravidelně odesílat požadavky na sdělení, zda dotyčný na Ukrajině nepobírá dávky. Jak tu i proběhlo, korupčníci v odvodních komisích na Ukrajině byli propuštěni a tyto funkce mají dostat ti, kteří svoje vlastenecké cítění dostatečně projevili, tedy vojáci dříve na frontě bojující. Ti už by neměli být na korupci tak náchylní a těm posílat seznamy těch, kdo zde pobývají, aby si ukrajinská strana mohla udělat pořádek v tom, kdo z nich se vyhýbá vojenské službě při obraně vlasti. To vše by vytvořilo systém a řád, pobývali by zde jen ti, kdo zde pobývat potřebují a také, že naše daňové peníze dostávají jen ti potřební. A současně kdo z nich může, naopak do společné pokladnice přispívá. Pomohlo by to i Ukrajině samotné, protože válka se tam dostala do fáze opotřebovávací, která je velmi citlivá na tak zvané lidské zdroje. A tam Ukrajina tahá za kratší provaz. Je k neuvěření, že na západě toto se svými uprchlíky z různých důvodů udělat nemohou, protože někdo prostě řádně dělat nebude za žádných okolností a na východě by to sice výsledky přineslo, ale v tomto případě je to naopak vláda, kdo toto za žádných okolností prostě dělat nebude. Ovšem politické důsledky jsou tím pádem podobné. Volič neodpouští a u voleb to dává najevo. Ten maximálně zapomíná, ale rozhodně ne všichni. Bylo to vidět při volbě prezidenta a je to vidět i dnes v diskuzích k návrhu pana Fremra na ústavního soudce, co si lidé i po desítkách let stále pamatují.

  2. Vraždy Evropanů a Evropanek imigranty v jejich domovině Evropě jsou takřka na denním pořádku. Krom tradičních zemí, kde jsou takto hlavně Evropanky znásilňovány a vražděny, často mimořádně sadistickým způsobem – Švédska, Francie, Belgie, Rakouska a Německa, se nám toto vraždění nyní rozmohlo i ve Střední Evropě.

    Ukrajina zaznamenala jen letos od ledna do května celkem 349 355 násilných trestných činů zahrnutých do kategorie domácí násilí! Pro srovnání, za stejné období roku 2021 bylo těchto trestných činů jen 190 277! Tento dramatický nárůst je dáván za vinu válce s Putinem. Protože na Ukrajině žilo letos podle CIA jen 20 milionů osob, připadá na 10 milionů Ukrajinců 174 677 těchto trestných činů! Podle české policejní statistiky bylo na území ČR v roce 2022 spácháno celkem 1 418 trestných činů domácího násilí, Čechů je přitom 10 milionů! Po přepočtení těchto údajů tak snadno zjistíte, že Ukrajinci páchají útoky na ženy 296 krát častěji než Češi!Z tohoto základního statistického údaje je jasné, že útoky Ukrajinců na ženy na území ČR musí zákonitě narůstat, a Ukrajinci je budou páchat častěji než Češi. Místo vyhrožování občanům, že budou stíháni za šíření nenávisti, a špinění politiků, kteří chtějí přijímat opatření, aby Češi, i Češky, byli před očekávatelnou ukrajinskou kriminalitou lépe chráněni, je na čase, aby ministr Rakušan představil opatření, jak bude této trestné činnosti preventivně, a organizačně bránit.

  3. Zajímalo by mne, jak toto naše “soužití” s Ukrajinci ještě dopadne…z jejich strany se asi vděku za naši více než velkorysou pomoc nikdy nedočkáme – z jejich pohledu jsme povl a většina nám to – po prvotním oklepání po začátku války – dává dost často najevo.. Dávky,které naše vláda tak štědře rozdává, si rádi vezmou pod heslem “hloupý kdo dává, hloupější kdo nebere”, ale je nám asi všem jasné, že kdyby byla situace obrácená a Češi by potřebovali od UA pomoc, žádné takovéhle opečovávání by se z jejich strany pro naše lidi nekonalo… Takže?? Asi nejsme příliš chytrý národ, protože mít v zemi našich chudých poměrů více jak 3x tolik Ukrajinců než např. bohaté záp. země a ještě je tak štědře živit a upřednostňovat před vlastním obyvatelstvem /to také jinde nedělají, alespoň ne tak okatě/ – to zavání hloupostí a také šílenou servilností naší probruselské a proamerické vlády.. Škoda jen, že tato vláda také není pročeská, když byla Čechy zvolena, ale pro ni jsou Češi asi jen onuce, které jsou užitečné pouze v době voleb…

  4. Ukrajinci kteří do Česka přišli za výdělky před 25-15 lety jsou dnes už začleněni, chodí do práce, děti mají ve školkách-školách … nikomu nevadí. Taky si za vlády Mirdy apod. vatikánských darebů vytrpěli své se st. ouředníčky, roční povolení k pobytu stálo 5 000 kč v požadavku o pobytu, to byl předem daný úplatek na tkz. cizineckém úřadu v Praze. Kolik to asi bylo milionů dohromady ? Válku proti novým republikám na východě UA vyprovokovala … UA za vedení … z USA. Za jakým účelem je slušným lidem jasné ! Ti ukroši kteří dnes utíkají před zlem klauna Alzáka i bujícím neonacismem… tak ti vinou zrádné 5kolky dostanou kdeco. Jak se pak cítí pracovití Ukrajinci, kteří kdysi museli dávat úplatky těmto předchůdcům 5kolky, když ti samí z pol. stran trčeli jako ropucha na prameni ? [redakčně upraveno]

    • Děkuji za upraveno. Někdy se nechtěně i “rozjedu” … poněvadž jsem těmto slušným, pracovitým Ukrajincům kdysi šéfoval. Kámoši jsme dodnes. Můžu říct, že byli hlavně morálně lepší, než jsou v 80% vyčur.. hanáci, pepíci, čehůni … Jen 20. letá zkušenost s Ukrajinci, to do doby, než začal účelový hon na Rusko a oslava žlutomodrých hader.

        • P. Jaroslav já bych se ve slušnosti, porozumění, nezávisti …. mezi lidmi, pracujícími i … vrátil až před převrat89. Jak jsem psal, za Gorbiho bylo slušné žití pro všechny. Pár tisíc neschopných v té době bručelo za příživnictví na Borech, včetně notorika z hrádečku i s Dukou ! I tak byl v té době … véna nedotknutelný jak farář nedávno přiznal ! Což se vědělo už na Vánoce při puči89 ! Pak všeho schopného Havla StB musela rychle propustit, jinak by dostal deku od spoluvězňů za udávání slušnějších … než byl on sám. Ve vězení kde byli i vrazi divné, co ? [redakčně upraveno]

    • Nedávno přiznali běženců přes 660 000, což je moc málo ! Kolik z toho je ukrošů po nástupu klauna Alzáka neví ani sám nejchytřejší špatný učitelskej mafián vykulvoko. Když objektivní provládní media píší až o 650 000 jen ukrošů za 2. roky. … Což na ministranta nejdůležitějšího ministerstva pro kolaborantské 5hyeny je příliš málo. Tito novodobí bolševici z vlády se točí jako dětská kača, ale na čí rozkaz s bičem ? Bůhsuď.

    • K únoru 2023 přiznalo min. 649 303 ukrošů u nás. Nikdo ale nespočítá kdo je kdo, jestli jsou to ti co jsou u nás 10-15 let už slušně začlení. Anebo jen ti vyč.. za poslední 2 roky s SUV a nataženou pařátou ? To vinou vlastizrádné 5kolky s neskutečnými výhodami pro tyto vychs… Kteří nechtějí bojovat-umírat za osobní válku nenáviděného klauna Alzáka ve prospěch USA !

  5. je smutné, že většina přispivatelů jen kydá bahno, protože v hlavně mají bahno.

    Migrace, která je z Ukrajiny je skutečná a kulturně blízká z válečné zóny kde převažují děti, ženy a starší lidé. Že můžeme takové migraci v těžké situaci pomoci můžeme být hrdi.

    Pokud zde budou chtít zůstat, nechť zůstanou.

    • Tady máte malinkou nepřesnost. Tito tkz. migranti z UA nejsou z “válečné” zóny. Jsou to bohatí ukroši, kteří těmto postiženým … pronajali své byty, domky … Jenže nechtějí bojovat za … Alzáka, uaoligarchů i blaho amíků. Tak si odjeli pro super výhody do Česka, které jim vnutili vlastizrádci z 5hadů. Někteří už ani nemusí, ČSOB s povolením kolaborantů z 5zmijí jim povolili zřídit 2. pobočky na UA. Tam si můžou tito “…..” vybrat příspěvky od 5hadů na úkor českých obyvatel. Korupční UA žádá 5kolku o povolení si zřídit další pošty v Česku, neskutečné morální … od těchto … i jejich debi.. voličů. Proto se asi musí zrušit pobočky ČP pro poštovní mafii z UA. [redakčně upraveno]

    • Za … USA TGM tomu tak bylo, poněvadž (možná) si násilně přivlastnilo ČSR i Podkarpatskou Rus. Nebyl to zrovna dobrý počin od levobočka TGM s poradci z USA, stejně jako byl zločin v Sudetech od nefér režimu TGM. Z Oder byl v radii starý pořad o řádění Masarykovců. Rodiče neuměli česky a neměli na zaplacení překladatele u doktora. Vinou těchto debil… masarykovců jim dcera zemřela atd. Co myslíte, že nastalo u těchto postižených když přišel Němec před WWII. To není jediný případ, kdy vina je na straně hrůzovlády vůči menšinám od … TGM, dosazeného z USA. Německá menšina v té době měla 3,5 milionu a to není tak málo. Jenže dnes se o této vlastně i genocidě vůči Německy mluvícím … v pohraničí nesmí psát-mluvit. [redakčně upraveno]

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here