Česko evidovalo k 28. únoru celkem 649 303 Ukrajinců

3005
Ukrajinců
Ředitelka odboru azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra ČR Pavla Novotná. / MV ČR

Ministerstvo vnitra ČR [MV ČR] k letošnímu 28. únoru evidovalo na území Česka celkem 649 303 Ukrajinců. Část z nich se ale již vrátila domů, říká v rozhovoru pro FinTag.cz ředitelka odboru azylové a migrační politiky MV ČR Pavla Novotná.

Česko od začátku konfliktu na Ukrajině vydalo [k 1.4.2023] 504 107 dočasných víz ochrany uprchlíkům z Ukrajiny. K 1.4. se přeregistrovalo 325 742 uprchlíků. Rozdíl je 178 365 běženců. Máte představu o tom, zda se vrátili do vlasti, nebo pokračovali do dalších unijních zemí?

Z celkového počtu 504 107 dočasných ochran došlo ke dni 1. dubna 2023 k zániku více než jedné třetiny z nich. Nicméně 325 742 registrovaných aktivních dočasných ochran nezahrnuje pouze osoby, jež si prodloužily dočasnou ochranu. Zahrnuje i osoby, které si zaregistrovaly dočasnou ochranu v roce 2023. Ve většině případů zániku dočasných ochran bylo hlavní příčinou, že se dané osoby vrátily zpět na Ukrajinu. V pěti procentech případů byla dočasná ochrana ukončena na vlastní žádost a jen v 1,5 procenta případů dočasná ochrana zanikla z důvodu odchodu do jiného státu EU.

Kolik z 325 742 uprchlíků si vízum prodloužilo, kolik jich o něj zažádalo letos?

Ministerstvo vnitra eviduje celkem 297 040 prodloužení dočasné ochrany. V současnosti je evidován příchod přibližně 2,5 tisíc osob týdně. Od počátku roku do 31. 3. 2023 jde tedy o 28 702 osob.

Evidujete při udělování víz s dočasnou ochranou, z kterého regionu Ukrajiny k nám běženci přicházejí?

Ministerstvo vnitra eviduje pouze místo narození dané osoby na Ukrajině. Nelze tedy vyvodit, z jakého regionu daná osoba opravdu přichází.

Členské státy uprchlíky z Ukrajiny evidují a spolupracují

Pokud bych se vrátil k evidenci uprchlíků. Spolupracujete s okolními státy při evidenci uprchlíků? Máte informace o tom, zda se uprchlík, který u nás dostal vízum dočasné ochrany, přesunul například do Německa, kde získal také vízum?

Ano, členské státy sdílejí základní údaje o osobách s dočasnou ochranou prostřednictvím tzv. Platformy dočasné ochrany [Temporary Protection Platform]. Správcem platformy je Evropská komise.

Co je cílem této platformy?

Primárním cílem platformy je zamezení zneužívání benefitů spojených s dočasnou ochranou. Jde například o čerpání různých druhů podpory ve více členských státech v jeden okamžik.

Jak to funguje v praxi?

Členské státy údaje k jednotlivým osobám poskytují v pravidelných statistických dávkách. Členské státy to tak mohou prověřovat individuálně. Případně pokud platforma vyhodnotí shodu, tak jsou dané osoby označeny jako HIT a členské státy by měly následně tuto situaci řešit. Prostřednictvím platformy může probíhat také zabezpečená komunikace.

Stát neví, kolika Ukrajincům vyplatil humanitární dávku

Pokud byste se podívala na evidenci uprchlíků z Ukrajiny z hlediska efektivity jejího fungování v rámci EU, vidíte nějaké nedostatky?

Platforma byla spuštěna v červnu 2022. Evropská komise by měla nyní vyhodnotit stávající nastavení platformy a spolupráce. Výsledkem analýzy by měl být plán budoucího postupu, případné nutné legislativní změny či úpravy platformy.

Před válkou bylo v Česku 200 000 Ukrajinců

Kolik se nyní nachází na území ČR občanů Ukrajiny? Když vezmeme ty, kteří tu byli před válkou [Policie ČR uvádí přes 200 000], a ty, kteří získali vízum dočasné ochrany?

Podle evidence Ministerstva vnitra k 28. únoru 2023 bylo evidováno celkem 649 303 státních příslušníků Ukrajiny na území České republiky. Tato data ještě nezahrnují aktuální snížení počtu držitelů dočasné ochrany v důsledku jejího neprodloužení po 31. březnu 2023. Před zahájením ruské invaze na Ukrajinu eviduje Ministerstvo vnitra ČR poslední data o počtu státních příslušníků Ukrajiny na území ČR k 31. 1. 2022, kdy tento počet činil 199 210.

Došlo podle vás k prolnutí těchto dvou skupin ve smyslu, že ti občané Ukrajiny, kteří u nás byli před válkou, následně zažádali o vízum dočasné ochrany?

K prolnutí těchto dvou skupin nedošlo. Registrace dočasné ochrany podmiňuje, že daná osoba musela být v době vypuknutí konfliktu, tj. 24. února 2022, osobou dlouhodobě pobývající na Ukrajině. To značí, že neměla v České republice či jiné zemi dlouhodobý pobyt nad 90 dní.

Ukrajinci se vrátí domů, říká šéf ukrajinské obchodní komory

Jak má postupovat běženec z Ukrajiny, pokud chce v Česku trvale legalizovat svůj pobyt? Chce v Česku zůstat? Tedy se nechce vrátit na Ukrajinu, ale ani nechce na našem území pobývat s vízem dočasné ochrany?

Pokud se již „běženec z Ukrajiny“, respektive osoba prchající z Ukrajiny v důsledku ruské vojenské agrese, nachází na území ČR, nemá obecně žádnou možnost, jak si požádat o standardní pobytové oprávnění v rámci zákona o pobytu cizinců. Hlavním institutem zůstává dočasná ochrana. Pokud se osoba nachází na Ukrajině a chtěla by se v ČR usadit mimo režim dočasné ochrany, možnosti jsou velmi omezené.

Dobře, ale co stanovuje možnosti běženců usadit se natrvalo v Česku?

To, o jaké pobytové tituly lze žádat na zastupitelském úřadě ČR na Ukrajině, stanovuje nařízení vlády č. 308/2022 Sb., o stanovení výjimky z nepřijatelnosti žádostí o udělení oprávnění k pobytu na území České republiky podávaných na zastupitelských úřadech. Vyžadovány jsou standardní náležitosti podle zákona o pobytu cizinců.

Daniel Tácha

4 KOMENTÁŘE

  1. Tak zkrze to mi odrbali důchod??, Sláva Ukrajině a Fiala je pro ně zlatý.ja jsem dřel a oni mě OKRADLI kvůli Ukrajině a já jsem špatný že jsem poctivě pracoval kolik jsem odvedl daní a soc pojišteni . ZLODĚJI ZLODĚJI doufám a jsem v naději že se JIM to vrátí.

  2. …a to jsou počty, těch, kteří tu jsou stabilně, nebo jsou započtení i ti, kteří měsíčně migrují, pro dávky?

  3. Ja by som chcel vedet kdo taky blbi zakon navrhol a ešte ktory ešte větši blbec ho schvalil,chcel by som sa dozvedet či ten Zelenskyj mi dovoli tu byvat ked tu byvam 60-rokov alebo sa vystahovat a nechat tu byvat ukrajince zadarmo a vyžierat česko-mohol by mi odpovedat Rakušan alebo dvojbrady Jurečka.Rakušan bol asi v Afrike rozdavat banany a nemam ani prirovnanie čo by u nas mohol rozdavat,jedine snih toho tu mame dost.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here