Petr Pavel má důvěru 52 % veřejnosti. Fialova vláda má 21 %

467
Petr_Pavel
Prezident Petr Pavel s chotí slaví 17. listopad na Národní třídě v Praze. Podle jeho slov se před 34 lety na tomto místě proměnil příběh naší země. / Foto: Kancelář prezidenta republiky

Petr Pavel od nástupu do funkce významně zvýšil důvěru v prezidenta. Nyní mu důvěřuje 52 procent veřejnosti. Naopak důvěra ve vládu Petra Fialy [ODS] se blíží důvěře ve vládu Petra Nečase [ODS], která skončila demisí. 

Petr Pavel, podobně jako jeho předchůdci na začátku svých prvních období, otočil klesající trend důvěry ve hlavu státu. Horší je to ale s důvěrou veřejnosti v Poslaneckou sněmovnu nebo členy vlády. Vyplývá to z aktuálního průzkumu společnosti STEM. V něm 2. až 14. listopadu osobně a online odpovídalo na otázky výzkumníků 1 021 respondentů.

„Míra důvěry českých občanů v instituce politické výkonné a zákonodárné moci [s výjimkou prezidenta] je tedy tradičně velmi nízká,“ konstatuje zpráva STEM.

Senátu důvěřuje 32 procent veřejnosti, Poslanecké sněmovně 29 procent a členům vlády 21 procent veřejnosti. Lépe dopadl Ústavní soud ČR [ÚS ČR]. Tomu důvěřuje nadpoloviční část veřejnosti, 59 procent. Zatímco důvěra v prezidenta Pavla stoupá, důvěra v ústavní soud ale kolísá a klesá.

Důvěřujete následujícím institucím?

[Zdroj: STEM]

Dlouhodobý vývoj důvěry v ÚS ČR ukazuje v posledních letech mírné oslabení důvěryhodnosti této instituce. Podle STEM to zřejmě souvisí se změnou osazenstva a s některými kontroverzemi kolem vybraných kandidátů na ústavní soudce a stávajících členů.

Prezident Petr Pavel a důvěra v něj a důvěra ve vládu

Důvěru v prezidenta republiky STEM srovnává i v kontextu hodnocení všech dosavadních prezidentů. Petr Pavel, podobně jako jeho předchůdci na začátku svých prvních volebních období, otočil klesající trend důvěry ve hlavu státu. Přičemž už v prvním [květnovém] průzkumu po nástupu do funkce měl Pavel důvěru téměř tří pětin veřejnosti.

Důvěřujete následujícím institucím? – prezident republiky

[Zdroj: STEM]

Členům vlády důvěřuje pětina občanů, pochopitelně především z řad voličů stran vládní koalice. Vládě častěji důvěřují stoupenci stran koalice SPOLU než příznivci Pirátů a STAN. Nynější podpora vládě se pohybuje jen o něco výše než dosud nejnižší zaznamenané hodnoty, které veřejnost přisoudila vládě Petra Nečase v letech 2012 a 2013.

Důvěřujete následujícím institucím? – členové vlády, Poslanecká sněmovna

[Zdroj: STEM]

Důvěra v Poslaneckou sněmovnu, podobně jako po celou dobu měření, v podstatě kopíruje důvěru ve vládu. V posledních letech se drží o několik procentních bodů výše.

Důvěra v členy vlády a prezidenta dle stranických preferencí parlamentních stran

[Zdroj: STEM]

Senátu nyní důvěřuje necelá třetina veřejnosti. Což je s ohledem na vývoj v posledních letech poměrně stabilní míra důvěryhodnosti. Oproti předchozím výzkumům, kdy byla míra důvěry v Senát většinou nižší než důvěra v Poslaneckou sněmovnu nebo vládu, je ovšem v posledních dvou letech situace opačná.

–DNA–

7 KOMENTÁŘE

  1. Velmi úsměvné … výzkum proveden jen v senátu a sněmovně ? … vždyť ani vlastní soudruzi 5kolce nevěří a Pávek je loutkou těchto hay.. Musí se odvděčit, jinak by netrčel na hradě … příliš podobné s vénou láhev …

  2. Co je demokratický cenzore závadného na názoru, že pohádka o Karkulce je také hezká? 😀
    Posypu si hlavu popelem, napíšu sám na sebe udavačský dopis, a budu požadovat trest smrti pro sebe, a celou svou rodinu, když mi vysvětlíš, v čem jsem se odklonil od linie Strany a Vlády, a ve svém pomýleném pohledu na svět sešel z cesty řádného budování kapitalismus EU a USA na věčné časy… 😉

    • Nezlobte se na cenzora … ono to trochu déle trvá, než se příspěvky objeví a buďte rád, že se vaše .. vůbec objeví. To u provládních webů jako Forum24, seznam- novinky ani ťuk, 2x mě krouhli na furt …. nebo Hlídací Pes, prý hlídá demokracii, jak směšné- lživé … Příspěvek do debat pustí až za 24. hodin nebo vůbec bez vysvětlení … Pokud se příspěvky euhujerů, havlistů, proukrajinské svoloče … shodují s povinným názorem 5kolky je příspěvek uveřejněn do 2-3. hodin … Svoboda slova názoru odešla den před Silvestrem 1989 do nebes a ještě se nevrátili … Nač byl převrat89 ?

  3. Je to paradox, že Fialová vláda, která udělala generála Pavla, prezidentem, je v průzkumu na dně. Navychází to, ekonomicka situace je mizerna, Podpora Ukrajiny a Izraele je na hranici únosnosti, průzkumné volby do parlamentu EU, ukáží drsnou realitu. Preprahat uprostřed řeky, nebo utopit povoz, to jsou alternativy. Babiš je proflakly a Okamura bude sice silný, ale na vladu nemá. Prezident Pavel není politik, dlouhodobá úřednicka vlada je řešením, ale ne na celé volební období. Je to patová situace, stejná jako zakopova válka na Ukrajině. Izrael bude těžce získávat důvěru za decimaci Hamasu a zabíjení obyvatelů Gazy. Změny jsou nutné, ale nikdo neví zda budou postačující.

    • Dobré, díky … takový pravdivý příspěvek by vám na provládních webech jako novinky-seznam, HlídacíPes, Forum24 … nikdy nepustili k uveřejnění …

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here