Stejná diagnóza a jiné stupně invalidity. I to se stává, říká šéf ČSSZ

8333
invalidity
Foto: Pixabay.com

Stejná diagnóza a dva různé stupně invalidity. I s tím se lidé s invalidní penzí setkávají. Podle ústředního ředitele České správy sociálního zabezpečení [ČSSZ] Františka Boháčka nejde o chybu v posudku.

Nehodnotí se totiž jen diagnóza, ale i její dopady na konkrétní osobu. Uvedl to na kulatém stolu [5.12.2023] s názvem Posuzování invalidity jako překážka na cestě do práce pod záštitou Výboru pro sociální politiku PS PČR.

„Posuzování zdravotního stavu dnes neprobíhá na diagnózu,“ řekl.

Podle šéfa sociální správy se tak může stát, a i se tomu tak děje, že dva klienti se stejnou diagnózou žádající o uznání invalidity, respektive invalidní důchod, nedostanou stejný stupeň invalidního důchodu. I když posudkoví lékaři postupují plně podle vyhlášky a platné metodiky. A to kvůli tomu, že při vypracování lékařského posudku, jehož výsledkem je procentuální vyjádření pracovního omezení daného klienta, se přihlíží i k jiným parametrům. Například dopadu diagnózy na schopnosti žadatele vykonávat stávající výdělečnou činnost, jeho profesi či kvalifikaci.

„Ten systém je opravdu takto postavený,“ vysvětlil ve Sněmovně František Boháček.

Veřejnosti a především pak samotným příjemcům invalidních důchodů v kterémkoli stupni se podle něj nedaří dlouhodobě vysvětlovat, že dva klienti s totožnou diagnózou nedostanou vždy totožný posudek od lékaře. A bývá to i častým důvodem stížností a dotazů směrem k posudkové službě ČSSZ.

„Já mám často pocit, že v České republice se invalidita vnímá jako odškodnění za zdravotní postižení,“ řekl Boháček s tím, že tak tomu ale není.

Posuzování invalidity neřeší jen diagnózu

Invalidní důchody v jakémkoli stupni slouží jako kompenzace ztráty příjmu kvůli zdravotnímu postižení. To mimo jiné znamená, že zákon nijak neomezuje příjemce invalidních důchodů v jakémkoli stupni v práci. V podstatě tak mohou pracovat bez omezení náplně práce i času.

Přesto se vstupu na pracovní trh mnozí lidé pobírající invalidní důchod ale obávají. Mylně se totiž domnívají, že jim v případě výdělečné činnosti úřady přiznaný invalidní důchod odeberou. To uvedla na kulatém stolu Kateřina Broža, vedoucí projektu O KROK, který pomáhá lidem se zdravotním postižením se vstupem na otevřený trh práce.

„My se snažíme tuto obavu vyvrátit, protože je neopodstatněná. Ale v populaci stále přetrvává,“ uvedla Kateřina Broža.

A nejde jen o uplatnění na otevřeném trhu práce. Podle jejích zkušeností se lidé se zdravotním hendikepem pobírající invalidní důchod brání i vyšším výdělkům. A opět za takovým přístupem stojí obava z odejmutí invalidní dávky.

„Vnímám u lidí s hendikepem obavy vstupovat do lépe placených pozic s vyšším výdělkem,“ potvrdila Broža.

Invalidní důchod mnozí berou i jen jako přilepšení k práci

Často proto tito lidé do smlouvy žádají uvedení nižších peněz kvůli tomu, aby nepřišli o přiznané invalidní důchody. A část z těchto lidí „pro jistotu“ zůstává doma, nepracuje, i když by mohli. Argumentují tím, že raději zůstanou doma s jistým invalidním důchodem, než aby šli do práce a zvýšili si příjem, ale s rizikem, že jim dávku úřady odeberou.

S lidmi s hendikepem se na trhu práce nepočítá

Ideální situace není v oblasti zaměstnávání osob se zdravotním postižením [OZP] s invalidním důchodem ani u samotných zaměstnavatelů. I ti kalkulují s tím, že OZP již mají nějaký stabilní příjem, proto jim obvykle nabídnou méně peněz ve srovnání s osobou bez zdravotního omezení.

„A to je to, co rozkolísává ten systém,“  podotkla Broža.

Dále uvedla, že se zdravotním hendikepem v Česku žije kolem 413 tisíc lidí, pracuje ale jen 113 tisíc z nich. Navíc větší část [cca 65 tisíc] na chráněném trhu práce. To znamená, že zhruba 250 tisíc jich je v neaktivitě [zbytek je v evidenci úřadu práce, pozn. red.].

„A proč jsou v neaktivitě nikdo neví,“ říká.

Řízení o invalidních důchodech a příspěvcích na péči možná zrychlí

S touto širokou skupinou lidí nikdo nepracuje, nikdo se jich neptá, zda potřebují pomoc se vstupem na běžný trh práce.

„Náš systém je nastavený tak, že s lidmi s hendikepem se na běžném trhu práce vůbec nepočítá,“ shrnula závěrem Kateřina Broža.

Veronika Táchová

5 KOMENTÁŘE

  1. I posudkový “doktor” jde zkorumpovat a že takových po puči89 po republice běhá … Kdo nemaže nejede, toto neplatí jen v politice, ale i ve státních úřadech, firmách … Nic se převratem89 s opilci po balkonech nezměnilo, spíše zhoršilo a jsem z vývoje režimu zklamán .. Jak řekl starosta na Jihlavsku, to starostuje 33. let od puče89 … Plně s ním souhlasím .. K. Kryl když uviděl vénu láhev jako prézu se zhrozil a řekl opilcovi z hradu … jsem tebou velmi znechucen … a odjel steskem umřít do Mníšku .. Poněvadž demonstrace studentů v té době bez chátry77, (tito … v rauši byli 2. dny mimo) nejen podle Kryla byly zbytečné až poté s těmito chátristy77 v čele se všeho schopným udavačem začala morální špína … Kryl vénu dobře znal za komouše co je to za zrádnou krysu … jeho protest songy více pasovaly na popučovou dobu, proto se 20. let nikde songy nehrály … máte to v životopise o K. Krylovi … pokud ho soudruzi z rakušanova nsdap už nenechali upravit dle své historie …

  2. To je pravda, jak je nějaké postižení a nemáte vhodné vzdělání nikdo Vás nechce. Dokonce nemáte kolikrát ani nárok na důchod jelikož v přední řadě jsou odbaveni ti, co mají možnost poskytnout úplatek.

  3. Tak nevím, já jsem nic nikomu nedávala, teď mi přišlo vyjádření o zvýšení stupně invalidity.V současné době se žádá jinak, podá se žádost na sociálce, doma si každý vyplní i svůj formulář, kde shrne zdravotní stav pro obvodního lékaře a ten posílá všechny výpisy od ošetřujících lékařů a své +mé vyjádření. Tím pro mne všechno skončilo. Už jsem jen čekala na doporučený dopis. Myslím, že vyjádření přijde do 46 dnů. Nedala jsem nic ani poprvé a to se ještě chodilo na posouzení k lékaři, vykonávajícímu tuto činnost. Peníze nemám na rozhazování, natož na úplatky ,které už ani nelze předat, jelikož toho ,kdo posuzuje ani nevidíte …A z této doby jsem opravdu naprosto zoufalá, po všech stranách…

    • P. Věro .. toto posouzení velmi záleží na tkz. postižení toho dotyčného … Kdysi jsem to tady psal .. Malá vesnice a dva si 2. roky po puči89 koupili invalidní důchody (mimo debatu, od mládí bulači-vyčuránci, dodnes fanatici ODS) jeden na tkz. krpály, dodnes se synem dělá truhlářské práce .. druhý, operace kyčle, celou dobu makal u manželky v obchodě, tahal basy piv, 10. hodin stál za pultem, ale měl vybečený- zaplacený inv. důchod … Přitom dnes s takovými problémy lidé dělají profesionální sport, např. hokejisté Pastrňák, Krejčí … Tak co se po puči89 stalo ?

  4. Já mám ID od roku 2010, nejprve jsem dostal 3.stupeň, ale po roce (ministr Drábek) mi byl snížen na 2.stupeň a to pouhé 1% nad 1.stupněm. Prý jsem se adaptoval na svou chorobu… No.. podání námitky byla pouze fraška… Vše už bylo připravené dopředu a “předepsáno”… Za pár měsíců jdu do starobního důchodu.. A máte pravdu, invalidy nikdo moc zaměstnávat nechce(tak, aby člověk důstojně žil) … pouze vyždímat co jde a pak odkopnout… Vím o čem mluvím, dělal jsem v CHPM v Automotive mistra a vedoucího provozu

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here