Kanadská centrální banka ponechala úroky na 5% úrovni

113
centralni_banka
Foto: BoC

Kanadská centrální banka ponechala včera [6.12.] základní úrokové sazby na stávající úrovni pěti procent. Zároveň okomentovala ekonomický vývoj v Kanadě, Spojených státech a eurozóně. 

Bank of Canada [BoC] tak nadále udržuje sazby mírně pod úrovní amerického FEDu [5,25 až 5,50 %]. Inflace, která letos v říjnu činila 3,1 procenta, podle banky v zemi klesá. Nahoře ji stále ale drží růst nákladů na bydlení včetně dražších hypoték. Aktuální situaci v Kanadě vedení banky definuje zastavením hospodářského růstu.

„Globální ekonomika nadále zpomaluje a inflace dále klesá,“ konstatuje ve svém prohlášení BoC.

Reálný hrubý domácí produkt [HDP] Kanady ve třetím čtvrtletí klesl o 1,1 procenta po růstu o 1,4 procenta v letošním druhém čtvrtletí. Klesá vývoz i stav zásob na jedné straně, na druhé straně pak rostou vládní výdaje a realitní trh. Vyšší úrokové sazby ale jednoznačně omezují výdaje domácností.

„Růst spotřeby se v posledních dvou čtvrtletích blížil nule a podnikové investice poslední rok kolísají. V podstatě stagnují,“ uvádí banka.

Tvorba nových pracovních míst zaostává. Volných pracovních míst dále ubývá a míra nezaměstnanosti mírně vzrostla. I tak ale mzdy stále rostou o čtyři až pět procent.

„Celkově tyto údaje a ukazatele za třetí čtvrtletí naznačují, že ekonomika již nemá převis poptávky,“ konstatuje BoC s tím, že pokračuje ve zpřísňování měnové politiky a klade důraz na vývoj jádrové inflace a ekonomiky.

Jedním z důvodů klesající inflace je podle ní pokles cen pohonných hmot. Ceny ropy jsou zhruba o 10 dolarů za barel nižší, než BoC předpokládala ve své říjnové zprávě o měnové politice.

Kanadská centrální banka: Situace v USA a eurozóně

„Americký dolar vůči většině měn, včetně kanadské, oslabil,“ konstatuje dále banka s tím, že ve Spojených státech je podle ní hospodářský růst ale silnější.

„Táhnou ho masivní spotřebitelské výdaje,” tvrdí banka.

Fakt je, že ekonomika USA ve třetím čtvrtletí podle zpřesněných údajů tamějšího ministerstva obchodu stoupla o 5,2 procenta. Amerika tak rostla ve třetím čtvrtletí rychleji než Čína [+4,9 %].

„Ve srovnání s druhým čtvrtletím zrychlení reálného HDP ve třetím čtvrtletí odráželo především zrychlení spotřebitelských výdajů a soukromých investic do zásob. A i oživení vývozu, které částečně kompenzovalo zpomalením nerezidenčních fixních investic,“ vysvětlilo důvody růstu americké ministerstvo. 

Přesto kanadská centrální banka – stejně jako mnoho dalších – predikuje USA oslabení růstu HDP kvůli „proražení“ minulých zvýšení základních úrokových sazeb FEDu.

Amerika rostla ve třetím čtvrtletí rychleji než Čína

Vývoj v eurozóně banka odbývá jednou větou. Podle ní růst v eurozóně oslabil, ale v kombinaci s nižšími cenami energií i v ní dochází ke snižování inflace.

Dodejme, že míra inflace v zemích eurozóny v listopadu překvapivě výrazně klesla a dostala se na 2,4 procenta. Což je nejnižší hodnota od léta roku 2021. Meziměsíčně pak podle Eurostatu ceny klesly o půl procenta a dál se snižují hlavně ceny energií. Evropská centrální banka [ECB] drží základní úrokovou sazbu na úrovni 4,50 procenta.

VW staví gigafactory v Kanadě

Kanada jako taková na sebe u nás upozornila poté, kdy koncern Volkswagen zkraje listopadu oznámil, že nyní nebude rozhodovat o výstavbě další gigafactory, která mohla stát v ČR. Rozhodnutí odložil nejméně na rok 2025. Předseda představenstva Volkswagenu Oliver Blume tehdy ale uvedl, kde koncern továrny jistě postaví.

„Koncern Volkswagen a PowerCo už vybraly tři místa pro výrobu bateriových článků. Je to Salzgitter v Německu, Valencie ve Španělsku a St. Thomas v Kanadě. Tyto tři závody mají výrobní potenciál až 200 GWh ročně,” uvedl.

St. Thomas, které má zhruba 50 tisíc obyvatel, je město v provincii Ontario. Kapacitu továrny koncern plánuje na jeden milion baterií ročně. Práci v ní najde zhruba tři tisíce lidí.

Regulace bank ničí obchodníky s diamanty v Belgii

Kanada patří do skupiny nejvyspělejších zemí G7. Ta včera vyhlásila s platností od 1. ledna embargo na ruské diamanty. Zhruba od 1. března příštího roku se přidají i další omezení a zákaz nepřímého dovozu ruských drahokamů. Omezení se ale netýká diamantů pro průmyslové využití.

A nijak nepřekvapilo, když krok G7 ocenila Belgie, pro kterou jsou diamanty zásadní průmyslové odvětví. Akci okomentoval dokonce belgický premiér Alexander de Croo. Podle něj je opatření bojem proti „krvavým diamantům“, s nímž podle jeho slov Belgie začala už před 25 lety.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here