Důvěra v ekonomiku klesá u domácností. U podniků roste

137
v_ekonomiku
Ilustrační foto: Mercedes Benz Group

Souhrnný indikátor důvěry v ekonomiku se v prosinci meziměsíčně opět mírně zvýšil o 0,3 bodu na 93,4 bodu. Důvěra u podnikatelů vzrostla, ale u spotřebitelů klesla. Uvedl to Český statistický úřad [ČSÚ].

Důvěra spotřebitelů se v závěru roku dostala na nejnižší hodnotu od ledna 2023. Domácnosti hodnotí svou současnou finanční situaci ve srovnání s předchozími měsíci hůře. A stále více respondentů se navíc domnívá, že se jejich finanční situace bude dál zhoršovat.

„Přibližně třetina domácností rovněž uvádí, že sotva vyjde se svými finančními prostředky,” řekla Anastasija Nejasova z oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ.

Počet spotřebitelů očekávajících zhoršení ekonomické situace v následujících dvanácti měsících se ve srovnání s listopadem zvýšil. Zvýšil se i počet domácností hodnotících svou současnou finanční situaci hůře ve srovnání s předchozími dvanácti měsíci.

A přibyli respondenti, kteří očekávají zhoršení finanční situace v příštích dvanácti měsících. Podíl spotřebitelů, kteří se domnívají, že současná doba není vhodná k pořizování velkých nákupů, se téměř nezměnil.

Důvěra v ekonomiku u podnikatelů

S výjimkou dubna důvěra podnikatelů v průběhu celého roku oscilovala v poměrně úzkém pásmu 0,4 až 6,9 bodu a jinak tomu nebylo ani v prosinci.

„Z odpovědí respondentů lze vyčíst mírný optimismus, například v podobě očekávané budoucí poptávky. Ten se ale zřejmě z důvodu velmi obtížné předvídatelnosti budoucího vývoje, jenž v průzkumu uvádějí podnikatelé napříč ekonomikou, omezuje zatím pouze na vybraná odvětví,” uvedl Jiří Obst, vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ.

Sezónně očištěné indikátory důvěry – bazické indexy

[Zdroj: ČSÚ]

Důvěra v ekonomiku mezi podnikateli se v prosinci zvýšila v odvětví průmyslu [+2,3 b.], ve vybraných službách [+1,5 b.] a v obchodě [+2,6 b.]. V odvětví stavebnictví se ve srovnání s minulým měsícem snížila [-5,4 b.]

Jak to vidí analytici

„Zatímco podnikatelský sentiment se svezl na optimistických očekáváních v průmyslu, spotřebitelé byli před koncem roku zase o něco pesimističtější,“ říká hlavní ekonom Creditas Banky Petr Dufek.

Upozorňuje, že se tentokrát zvýšily obavy z nezaměstnanosti a dalšího růstu cen. Což je podle něj navíc v kontrastu s oficiálními ekonomickými výhledy pro nadcházející rok. Myslí si, že domácnosti zřejmě ovlivnily diskuse ohledně zvyšování cen energií a jejich důsledků, které se v Česku od listopadu hodně vedly.

Příští rok zaplatíme vyšší odvody a nově i nemocenské pojištění

„Nezbývá, než počkat na rozpis nových záloh a ceníky energetických společností, kde se ukáže, jak to ve skutečnosti dopadne,“ říká Dufek v této souvislosti.

Celkově se pak dá podle něj říci, že do nového roku vstupuje česká ekonomika – s výjimkou optimistického průmyslu – spíše s obavami. Vzhledem k očekávanému výraznému poklesu inflace jsou však tyto obavy možná až příliš velké, myslí si.

–DNA–

1 komentář

  1. Důvěra ve vlastizrádnou 5kolku s arogantním farářem je na bodu mrazu. To jak u firem tak u domácností … Firmy krachují vinou 5hadů i jejich debi.. voličů. Zvýšení poplatků pro malé OSVČ je dalším swinstw.. této proukrajinské vlády, hnusděs … Pro rozkradenou UA už ani cent ani náboj …

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here