Komentář: Jako první se v roce 2024 podělali starostové

32395
starostove
Ilustrační foto: Freepik.com

Mnoho domácností od letoška čelí nezvyklé situaci. Starostové jim oznámili, že zaplatí za svoz odpadu stejně jako loni. Avšak s tím rozdílem, že jim obec odpad nevyveze jednou týdně, jako tomu bylo loni, ale nově jen jednou za 14 dní.

Náhle a jednostranně nastavené nevýhodné finanční podmínky řeší lidé v odlehlých obcích, stejně jako lidé ve velkých centrech. Konkrétní podmínky se mnohdy liší podle přístupu vedení obcí. Někde za omezení veřejné služby, kterým svoz odpadu bezesporu je, nabízejí vychytané a spravedlivé systémy vývozu odpadu tak, aby neutrpěl komfort obyvatel, jinde nenabízí vůbec nic. Je ale zajímavé, že všude zní ze strany obcí stejný argument.

  • Když budete třídit odpad, svoz odpadu jednou za 14 dní je pro vás dostačující.

A to bez ohledu na to, jak dané domácnosti fungují, žijí, kolik mají členů, kolik těm je let. Tento argument se v praxi jeví asi tak stejně dobrý, jako by starostové lidem řekli – protože je voda drahá a musí se s ní šetřit, je pro vás plně dostačující, když půjdete na toaletu jen třikrát denně. A kdo by čistě individuálně potřeboval vícekrát, měl by už smůlu. To své by už nespláchl, protože starostové za něj už rozhodli, že jen třikrát je dostačující.

Argumenty ze strany obcí pak docela přeskakují dnes bezbřeze opomíjenou skutečnost. Totiž, že lidé právě proto platí daně, aby se jim za ně dostávalo kvalitních veřejných služeb. Byť dnes za popelnici lidé platí přímo a obec dotuje. Debata se naopak stáčí, kdo a jak třídí odpad. V některých obcích jdou dokonce tak daleko, že se lidem hrabou v odpadcích. A exemplárně poukazují na ty, kteří neprojevují do třídění dostatečné nadšení. Oproti tomu z jiných se náhle stávají třídicí úderníci a běda tomu, kdo netřídí alespoň z půlky jako oni.

Prostě kázeň musí být, protože tak je to správné. Mnozí ze starostů i bezelstně doznávají, že třídění odpadu je jen začátek, protože taková je teď politika nejen v Česku, ale v celé Evropské unie. Nejzapálenější starostové pak rovnou vyhrožují pokutami těm, kteří budou remcat a netřídit.

Bordel v obcích kolem kontejnerů

Pohled na kontejnery na třídění vypadá v mnoha obcích velice podobně. Přetékající odpad, nepořádek, smrad, odpadky a stružky smrduté močky po zemi. To se ukazuje jako běžná a dlouhodobá realita. Ale pozor – bude hůře.

I když mnohé obce briskně změnily frekvenci svozu odpadu, mnohé z nich jinak ve vztahu k domácnostem nezměnila vůbec nic. A pokud lidem obce nevyvezou popelnice jednou za týden, ale jen jednou za 14 dní, domácnosti sice donutí vytřídit odpad, ale ten se opět jen přesune k třídicím kontejnerům. A to proto, že jen tříděním odpadu a jeho vyvezením ke kontejnerům lidé udrží přijatelný objem odpadu „doma“. Čekejme tedy, že nepořádku, smradu a odpadků v obcích přibyde.

Odpadu samozřejmě přibyde i v samotných domácnostech, protože ať už zástupci obcí říkají cokoli, vývoz odpadu jednou za 14 dní prostě není vývoz odpadu jednou za týden.

Aby ale nedošlo k mýlce. Třídění odpadu je samozřejmě prospěšná a bohulibá činnost. A tak o něj usilujme ze všech sil. Slabé místo českých kocourkovských, kteří už naštěstí nechodí chytat světlo do pytlů, se ale i tak skrývá jinde. A to v tom, že nelze rostoucí zátěž spojenou s odpadem teď, když se celý systém dostává na svou samou hranu, přesunout zase a jen na domácnosti. A to ještě za stejné peníze jako bez zátěže.

Obecní politika tak připomíná politiku na vládní úrovni. A vtírají se i další otázky. Například čtyři plátky salámu v zatavené fólii, jež běžně u nás nabízejí supermarkety, také jistě nejsou tím pravým ekologickým. Anebo již jednou vytříděný odpad, který mnohdy skončí na jedné skládce spolu s ostatním odpadem, rovněž neukazuje, že stát a municipality mají situaci pod kontrolou. A jsou tu i legislativní normy a pokuty za [ne]vytříděný odpad pro obce. Ale nejsou to domácnosti, které “toto mají dát do pořádku”.

Starostové: Jedněm patří dík, jiným opovržení

Aktuální postup mnoha obcí, které si od lidí vezmou stejné peníze za o 50 % horší službu při růstu prakticky všech daní, se jen stěží akceptuje. Nepochopitelný je pak docela těm, kteří v životě volí férové obchody. A i natlačení do situace, kdy každý třídí, protože jinak bude bit po všech stránkách, a tedy z donucení, vyvolává nepříjemné pocity.

Například v jedné ze středočeských obcí už náhlá třídicí mánie došla tak daleko, že je to starostka, kdo rozhoduje o tom, komu obec udělí výjimku. A komu ji ona udělí, obec odpad vyveze jednou týdně. Mnozí ji tak v hlubokém předklonu hned žádají. Ti, kteří o nic nežádají, třídí, aby zvládli vyjít s odvozem jednou za 14 dní, pak platí to samé, jako ti s výjimkou. Takže de facto platí svoz odpadu těm domácnostem, které vedení obce uzná hodné lepší služby.

A proč se starostové podělali letos jako první? No proto, že se hned z jeho kraje nepostavili tlaku donutit lidi k třídění odpadu stůj co stůj! A místo toho, aby hledali cesty, jak lidem nabídnout třídění jako něco, co se jim vyplatí, je navíc ještě hned okradli. To, když jim zhoršili kvalitu veřejné služby, aniž by jim ale ponížili peníze, které za ni platí.

Historie nás učí, že přesně takto začíná každá nová totalita. Ať už je rudá, zelená, hnědá, jakákoli, vždy je hlavně zlodějská. Starostům a zastupitelům, kteří ji rozpoznali, odmítli a vzali se za obyvatele svých obcí, patří obrovský a velký dík! Těm ostatním spíš opovržení. Stejně jako kývačům, kteří místo, aby nerovné podmínky odmítli, se rychle a ochotně navlékli do nového pláště, pláště třídicího.

Daniel Tácha

20 KOMENTÁŘE

  1. Dobrý den
    podle mě je to kus od kusu
    nám stačí popelnici odvést 1x za 1/4 roku vše ostatní vytřídíme
    naproti bydlí pan starosta jehož rodina netřídí, 1-2 popelnice každý týden či 14 dní lehce naplní
    a tato morální autorita má ostatní obyvatele přesvědčit o správnosti při nakládání s odpadem?

  2. Za 14 dní???? U nás 1x za měsíc za cenu 1000 místo původních 600 1x týdně. Pokud chcete 1x za 14 dní – 2300, 1x týdně za 4400. Pokud bydlíte sám nemáte odpadu sice moc, ale ten smrad po 14 dnech nebo po měsíci, to bude obec plná smradu. Navíc mám popelnici v chodbě, protože nemám vjezd na pozemek. Odtud je už jen kousek k choleře a moru, jako ve středověku!! Díky starostové!

  3. U nás 1x týdně za 700Kč/rok/osoba. A jako všude, někdo musí mít u baráku 2 popelnice, někdo ji naplní sotva do půlky, viz třeba my jako 4 členná rodina. Nemáme problém jednou za 14 dní vzít trochu toho plastu a papíru a dojít s tím do popelnic na tříděný odpad. A k těm podělaným starostům. Ono by bylo možná lepší pozjistit, co se vlastně děje třeba ohledně třídění plastů a splnění limitů ohledně vytříděného plastu pro danou obec/město a doplnit to do článku. To jsou hlavní proč jsou ty starostové podělaní a nutí lidi, aby co nejvíce třídili. Protože až dojde na pokuty, tak i toto se bude muset promítat do cen odpadů. A zastupitelé těžko mohou ovlivnit třídění svých občanů tím, že je budou obcházet s prosíkem aby třídili.

  4. Vážený autore, Váš článek vyznívá pro mnohé čtenáře logicky, ale zcela míjí realitu, platné zákony této země a skutečný stav věci. To jak popisujete rozhodnutí některých obcí svědčí o neznalosti celé problematiky a spíše odráží jen jakési dětinské stěžování si.
    Doporučil bych Vám, pokud se již jednou rozhodnete psát o jakési “nespravedlnosti”, ponořit se do problematiky hlouběji.
    Doporučil bych se zorientovat v problematice daní, jejich rozpočtového určení a problematice obecních rozpočtů. Možná postačí jen nahlédnout do obecních rozpočtů?
    A Váš argument s vodou je mimo mísu už právě tou skutečností, že u této veřejné služby je určitá elementární spravedlnost nastavena.
    Váš článek tedy na mě osobně působí jako směs komunisticko-anarchistického myšlení, a to bez ohledu na skutečnost, jak toto spojení může působit absurdně.

    • To jste mě pobavil, pane Zemane, vážně. Článek vyznívá logicky, ale zákony a realita jsou jinde. Takže tím vlastně říkáte, že zákony a realita logická není. Jestli v tom nebude zakopaný pes? Tipl bych tedy, že budete patřit mezi ty starosty. Možná byste si tedy v celé věci měli udělat pořádek, aby logika odpovídala realitě. Jinak můj názor je, že ten příměr s vodou špatný není. A autor v něm poukazuje na to, že někdo jiný rozhoduje o tom, co je pro kterou domácnost dostačující. A to už jsme tu měli ne…? Ale určitě, máte-li vhled do celé problematiky, do těch zákonů, vysvětlete, v čem je zakopaný pes. Proč lidé nedostávají takovou službu, jakou by si představovali. Určitě to sem to napište.

      • Víte o tom, že jsou třeba limity spotřebovaných kubíků na obec/město? A zákony a realita? Tak třeba příklad co se chystá. Obec 100 obyvatel musí vytřídit 100t plastu ročně. Pokud tento limit nesplní, dostane pokutu. A to, že třeba naše rodina vyprodukuje cca 20l plastu za 14 dní, váhu opravdu nevím, tak těžko může obec limity plnit pokud se najde pár podobných. To že nenakupuji balenou vodu, šunku v plastu atp., je vlastně špatně, protože nebudeme plnit limity a špatně třídíme, ikdyž vlastně nemáme co.

      • Vážený pane, pokud jste si dobře přečetl jak článek autora, tak i můj komentář, jistě jste zaznamenal i to, že jsem uvedl “pro mnohé čtenáře logicky”. Zřejmě jste jedním z nich a nemám Vám to za zlé.
        Jako občan nemusíte znát všechny zákony či jiné skutečnosti, ale pokud se už rozhodnete veřejně vystoupit a sdělit světu svůj názor, měl by jste o tom něco vědět. Jinak je to jen hloupé tlachání.
        Nejsem ani starosta, ani zastupitel a také mě štve spousta věcí a mám na ně svůj názor. To ale neznamená, že s mým názorem budou všichni souhlasit, o to spíše, pokud je či bude hloupý.
        Já jsem svým komentářem jen sdělil to, že autor nepopsal či neuvedl veškeré skutečnosti, ať už záměrně či svou neznalostí. Veřejně označil viníky, kteří v mnoha případech viníky nejsou a já opravdu nemám potřebu obhajovat to, co jsem napsal. Protože tak jako já i Vy si můžete zjistit jak to tedy s těmi odpady je a proč se děje to co se děje.
        A moc bych si přál, aby takový lidi, místo psaní nekvalitních článků, 1 měsíc či rok kvalitně vykonávali práci starosty.

        • Aha, to jste tedy moc světla do problému nevnesl. Jestli to ale správně chápu, na vině je autor, protože napsal svůj náhled věc z pohledu domácnosti. případně je na vině běžný občan, který se nevyzná v zákonech a těžké práci municipalit a křivdí jim. Tedy řeknu Vám, to jsme se tedy posunuli. To by tedy asi vůbec nejlepší, kdybychom zůstali u toho, že je vlastně všechno, jak má být. že lidé budou dostávat nekvalitní služby, za které budou víc a víc platit. A to prosím, neberte ve zlém. Jenom s Vámi diskutuji.

      • Vy se mi snad zdáte… 🙂 Jeden by z vás dostal pocit, že domácnosti jsou tu pro obce, a ne obce pro domácnosti. Tak to už je opravdu velká bída!!! kašlu na diskuzi tady, zlepšení situace se v Česku zjevně nedočkáme. nakonec to dopadne tak, že budeme platit za svoz odpadu, ale obce ho vůbec vyvážet nebudou, protože to je přece nadlidský výkon a vůbec to nejde.

  5. Pán je ukřivděný křikloun, ať si nejdřív zjistí kolik jeho obec za odpady platí, u nás se doplácí jednou tolik kolik se vybere od občanů. Popelnici na plast, papír a Bio má každá domácnost, bohatě stačí svoz 1x za 14 dnů. A každý rok se svoz směsného odpadu zdražuje a limit na občana se snižuje, pokud se překročí tonáž ve slevě, platíte vyšší poplatek. To už většina občanů neřeší.

  6. U nás to zavedli také , že to nestačí vyvážet jednou za 14 dní a jsem nucen si kupovat od obce pytle na odpad který je jaksi na víc je jedna věc ! Co mě ale vytáčí je pokrčení ramen úředníka na radnici , když jsem se zeptal co mám dělat s odpadem podle kterého jmenujem nádoby POPELnice . V zimě 1 kýbl cca 10l popela denně , za 14 dní 140l ! Popelnice 120l +domácnost 4 osoby . Tak asi budu třídit po česku . Domovní odpad do popelnice , popel na ulici . Jarní deště se postarají .

  7. Uf…
    Tak to zkusíme od začátku. Před cca 20-ti lety se stát rozhodl, že dá POVINNOST obcím, aby si nějak vyřešily svoz odpadů. Prostě jsou za to ODPOVĚDNÉ.
    Zároveň ale stanovil maximální poplatek 500,- Kč, který může vybírat. Jsně, ve městě, kde kukavůz objede 3 paneláky a je plný, tak tak se rentuje. Ale odlehlé vesnice, kde kilometry a čas plynou – tam se do 500,- Kč nevejdete ani náhodou. Takže to doplácí obec z rozpočtu.
    Ale to během několika let skončí – obce již nebudou SMĚT doplácet za občany. Takže ti, co bydlí v odlehlejších končinách, si prostě připlatí.
    Jediným řešením je produkovat co nejméně odpadu a co nejvíce třídit.
    Jenže – česká realita je je jiná – když jsem si za popelnici zaplatil, tak si jí taky naplním! – to, že do ní naházím cokoli, jen aby byla plná, to jen dokresluje problém.
    A jakmile se zruší velkoobjemové kontejnery(které stojí velké peníze) , tak budeme odpad uklízet z lesa.
    Zakopaný pes je v lidech a v debilních nařízeních. Hlavně ode zdi ke zdi. Absolutně tu chybí jakákoli koncepce.
    Třeba na vesnici vcelku zbytečný kontejner na bioodpad -a to je prosím POVINNOST. Že vetšina vesničanů kompostuje, snad ani nemusím dodávat.
    A ještě k tomu dodám, že na malých vesnicích jsou kartelové dohody odpadářů – protože do výběrových řízení se vždy přihlásí jen jedna firma – takže konkurence žádná, čili – větší platby.

    Když se tedy stát za každou cenu do něčeho cpe, tak by taky měl zajistit nějaké podmínky. A věřte, že minimálně 80% lidí o tomto pozadí nemá tušení. Chtěli by jen za co nejmíň peněz mít svoz tak 3x týdně. Když si to přeci zaplatili….

  8. Článek bohužel kromě agresivity a stížností autora (asi s cílem zlepšit všem v této době náladu) neobsahuje absolutně žádné reálné informace o problematice likvidace komunálního odpadu.
    Jako místostarosta jedné menší tedy obce konstatuji následující:
    1. Za odvoz směsného odpadu ze zákona platí občan, ne obec.
    2. Obec pouze na základě zákona musí na svém území stanovit výši a způsob platby poplatku, tyto poplatky vybrat a z nich uhradit svoz a uložení odpadu příslušné odpadové firmě, obec by z tohoto neměla mít ani zisk, ani to dotovat. A pokud to dotuje, protože si chce zachovat popularitu, tak si pište, že to zaplatíte jindy a jinak.
    3. Tento poplatek se může vybírat paušálně (tj. za osobu) nebo za objem svezeného odpadu (za popelnici). Ani jeden z těchto způsobů není úplně pro všechny spravedlivý.
    4. Cena za svoz odpadu se skládá z cen svozu (přijedou a vysypou popelnici) a z ceny za uložení odpadu na skládku – v podmínkách naší obce je cena za svoz cca 75 %, cena za uložení cca 25%, dokážu si představit, že v odlehlejších lokalitách může být cena za svoz z důvodu větších dojezdových vzdáleností ještě vyšší. Pokud tedy zvolí vedení obce častý svoz, naroste zákonitě a výrazně cena, kterou bude třeba platit za likvidaci odpadu.
    5. Komu nestačí svoz v intervalu stanoveném obcí, může si určitě objednat odvoz 2 popelnic za 14 dní místo jedné za měsíc (a logicky asi zaplatí 2x víc).
    6. Pokud se objem (váha) komunálního odpadu nevejde do určitého limitu na osobu (z hlavy ho nevím a kvůli pánovi co si tak hloupě stěžuje to hledat nabudu), pak obec (a tím pádem i vy) nedosáhne na docela výraznou slevu za uložení na skládku, tento limit se ještě každý rok snižuje.
    7. Pokud budete vyvážet svůj odpad do okolí, budete tam mít bordel, pokud budete všechno dávat do směsného odpadu, budete platit ještě víc než teď.
    8. Rozumný přístup z hlediska vedení i obyvatel obce (mají úplně stejný zájem na co nejnižší ceně) je redukovat počet svozů na snesitelné minimum (u nás je to 1x za měsíc a není s tím problém) a redukovat objem nevytříděného odpadu.

    Autor článku by se měl omluvit všem starostům a zastupitelům za svůj hloupý příspěvek.

    Nazdar!

  9. U NÁS na vesnici to máme už druhým rokem nastavené, že každý týden se vyváží něco. Od obce máme tři popelnice:
    Komunální – platíme za vývoz – každá domácnost má na popelnici kód a zpětně platíme počet vývozů.
    Tříděný odpad – papír+ nápojové kartony a plast +drobné železo – vývoz platí obec. Pro jistotu a možnost odložit velké krabice a jiné velké plastové nebo papírové věci máme klasické kontejnery.
    Dále máme možnost odložit přebytek bio odpadu na určené místo každou sobotu od jara do podzimu.

  10. Jen koukám co se to děje se svozem odpadů a se službou kterou si musíme platit. Když ve Vaší obci vyvážejí odpad tak jste na tom ještě dobře. Ve Stříbrnicích u Starého Města pod Sněžníkem je to tak, že musíte zaplatit za odpad a nádoby máte zamčené. Za klíče od nádob musíte zaplatit další peníze. Situace je opravdu složitá, protože obec si nechala zastavět louky chatami a tak kdo by z návštěvníků třídil odpad. Veškerý odpad se tak válí u popelnic na směsný odpad. Problém je ještě více komplikovanější, ale to je na delší povídání.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here