V Německu krachují firmy. Obdobný vývoj lze čekat i v Česku

28983
v_Nemecku
Martin Procházka, ředitel úpisu rizika pro Českou republiku a Slovensko společnosti Coface. / Foto: Archiv FinTag

„Nárůst počtu insolvencí v Německu za prvních deset měsíců 2023 překročil 24 procent. Lze bohužel očekávat, že Česko bude následovat německý trend,“ říká v rozhovoru pro FinTag ředitel úpisu rizika společnosti Coface Martin Procházka.

Nedávno jste uvedl, že v Německu roste počet krachujících firem. Z jakých dat přesně vycházíte?

V případě insolvencí jde o data německého statistického úřadu. Nárůst počtu insolvencí v Německu za prvních deset měsíců roku 2023 překročil 24 procent. Od ledna do října vyhlásilo bankrot 14 751 firem, ve stejném období roku 2022 to bylo 11 888 firem. Na hlubší analýzu dat je ještě brzy, nejsou publikována oficiální čísla za poslední dva měsíce. My na toto téma zpracováváme vlastní Insolvency Study. Ta vyjde v dubnu. Neopíráme se ale jen o data Spolkového statistického úřadu. Opíráme se i o vývoj platební morálky. Zde vycházíme z vlastní zkušenosti s hlášením pojistných událostí nebo změn v délce splatností.

Čekáte, že trend růstu počtu insolvencí firem v Německu bude pokračovat?

Ano, pokračování tohoto trendu očekáváme minimálně v první polovině tohoto roku.

Jak se z vašeho pohledu vyvíjejí počty insolvencí firem v Česku?

V Česku paradoxně počet insolvencí v loňském roce mírně poklesl, zhruba o šest procent. Na druhou stranu ale vzrostl počet insolvenčních návrhů. Lze bohužel očekávat, že Česko bude s určitým zpožděním následovat německý trend. Také ale uvedu, že jak Česko, tak Německo nedosáhlo v počtu insolvencí čísel z roku 2019.

Strojírenství nejen v Německu se dna ještě nedotklo

Ve kterých sektorech firmy krachují nejvíce?

Z hlediska absolutních čísel vede stavebnictví, z hlediska dynamiky meziročního nárůstu maloobchod. Obáváme se, že strojírenství má to nejhorší teprve před sebou.

Jaké jsou vyhlídky pro sektory, které zmiňujete?

Strojírenství trpí slabou globální poptávkou. Roli hraje zadrhávání čínské ekonomiky i relativně vysoké sazby na dolaru a euru. Vliv má i zvýšená nejistota pro globální toky zboží daná bezpečnostní situací v Rudém moři.

Konflikt v Rudém moři opět poškozuje hlavně Evropu, píše WSJ

Oživení poptávky očekáváme zhruba v polovině roku. Tam pravděpodobně již začne cyklus snižování úrokových sazeb na hlavních měnách. Snižování úrokových sazeb bude obratový impuls taktéž pro stavebnictví. To má ale velkou setrvačnost, takže realisticky očekáváme oživení stavební produkce až v roce 2025. Naopak maloobchodu prospěje odeznění vysoké inflace a opětovný růst reálných mezd domácností možná už v tomto kvartálu. To platí pro Česko i Německo.

Jaká je aktuální platební morálka u českých firem, případně v Německu?

Trendově pozorujeme mírné zhoršení zejména v posledním kvartálu minulého roku, a i nyní. Zatím ale nedosahujeme úrovní, na které jsme byli zvyklí ještě před covidem. Vrchol zhoršování platební morálky nicméně nastane až s opětovným oživením, vrchol insolvencí se zpožděním dokonce až po něm. Proto jsme připraveni i na horší scénáře.

Firmy by měly zvýšit svoji obezřetnost

Jak si mají české firmy ověřit platební schopnost svého partnera doma i v zahraničí?

Pro tento účel například my nabízíme informační produkty zejména v podobě kreditních informací. V podstatě by měly být pro firmu základním nástrojem při navazování obchodního vztahu i následnému monitoringu rizika. Kreditní report lze přizpůsobit strukturou potřebě klienta. Podchytí insolvence a platební incidenty, slabou finanční situaci či propojení s jinými společnostmi v problémech. Zároveň klient upozorňuje na jakoukoliv negativní informaci či rizikovou změnu prostřednictvím monitoringu. Tento základní dohled doporučujeme aplikovat na celé své zákaznické portfolio. Nenechat se ukolébat pocitem, že subjekty doma přeci dobře znám. Pojišťovna v tomto nabízí velice objektivní pohled, který může být užitečným kontrastem vůči subjektivnímu pocitu.

Německá ekonomika loni klesla o 0,3 procenta, česká ekonomika o 0,4 procenta. Jak za této situace mají obecně postupovat firmy, aby se vyhnuly potížím?

Při této části hospodářského cyklu je opravdu důležité chránit si likviditu. Druhotná platební neschopnost bývá častou příčinou insolvence. Je trochu paradoxní, že firmy neváhají pojišťovat budovy nebo auta, ale propojištěnost pohledávek, které tvoří nejčastěji 30 až 50 procent aktiv společnosti, je zhruba třetinová. Je vhodné krýt si pojištěním celé portfolio pohledávek.

Vývoj vyhlášených insolvencí v SRN [index 2015/100]

[Zdroj: Destatis]

Nahradit škodu z nezaplacené pohledávky ve výši 300 tisíc korun bez pojištění znamená při 5% marži vygenerovat dodatečných šest milionů korun tržeb. Pokud padne odběratel, za kterým má firma nepojištěné pohledávky v řádu milionů, i pro silné subjekty to může být existenční záležitost. Pojištění pohledávek je dnes velice levné a za málo peněz získá firma vysokou protihodnotu. V kombinaci s dobrým kredit managementem umožní firmě zdravě a bezpečně růst i ve velmi nejisté době.

Daniel Tácha

10 KOMENTÁŘE

  1. Co dodat, nás to teprve čeká, svým způsobem s daleko větším dopadem než Německo, které si může dovolit některé firmy podržet, vláda sníží daně, atd. U nás ? nic, bohužel zadlužení státu naší vládou, pětidemolice , uvede tento stát k ekonomickému bankrotu.

    • Firmy žádné daně neplatí, to si Babiš ty bambulo zařídil. Se koukněte na žebříček dani. Zákony jsou z jeho doby vládnutí. OSVČ? No 1,6 mld Kč za rok na daních se vlastně rovná nule, kapka v moři. Pětidemolice to bohužel toleruje. Stačí se podívat kolik odvedou banky jako zisk jen v dividendách a kolik odvedli na daních. Na daních odvedli setinu. To nemluvím o vnitřním odlivu nedaněných peněz matce v zahraničí nakupováním předražených služeb jako třeba u mobilního operátora. Naopak by se mělo jít po tomto. Dále zrušit odbory podnikatelů, jako je hospodářská komory a různé cechy. Ta jen zahušťuje legislativu a dělají se složitější zákony pro podnikání, rozuměj aby to co dělají nemohl dělat někdo jinej. Příklad truhlařinu proč nemůže dělat kdokoliv kdo je šikovnej a nikoli povinnost 10 let praxe, povinnost firmou 2x ročně čistit plynový komín? Komín kde logicky žádné saze nejsou. A takových omezení jsou mraky.

      • Kdo za to může ??Politici co nalezli s OF atd . Udělali zákony které umožnili beztrestně rozkrást a vytunelovat republiku a opilec na hradě jim všechno podepsal jen aby mu vrátili majetek ?Proč je tolik krajů a úřadů aby jejich rodinní příslušnici měli koryta ?? Jsme jak bezdomovci nic nám tu už skoro nepatři a kdo za to muže ??Hlavně Pražáci všechna ministerstva jsou v Praze vrchní soud US, nejvyšší statni zástupce v Praze a Brně a ti o tom rozhodovali !

  2. To se takhle sejdou politolog, traktorista a elektrikář a začnou řešit základní ekonomické otázky řízení státu. Podle toho to taky vypadá s ekonomikou. Smutné….

    • Oni nic nevymýšlí, mluví nesmysli na základě rad rady složené právě z těch pravých odborníků a o to je to smutnější. Vámi jmenované řemeslné profese by to vymyslely daleko lépe.

  3. vláda čr je vláda plná diletantu a lidí co nic neumějí a dané tematice na jejich resortu vůbec nerozumí když k tomu přidáte nejhoršího premiera všech dob je vymalováno i v čr

  4. To jeste nekrachlo ? Ja se divim, ze nemeckou predrazenou bidu jako BMWErgl, Audilinu, Porpchc apod si jeste nekdo kupuje (ano mam I-PACE,Outlander PHEV a CH Traverse), zkratka nemeckou bidu si koupi jen dusevni a moralni omezenec…, ale co cekat od ceskych mezencu Cim drive to krachne, tim lepe pro zivotni prostredi. Navic v zemedelci chybi sberaci, urcite je to lepsi pro zdravi, nez utahovani matic v nemeckem autosrotlandu.

      • Soudruhu netykejte mi, spolu jsem husky nepasli. Ale na stranicke schuzi jste se to neucili, chapu. To musite do zeme zaslibene, kde muzete delat otroka, tzn. rajch nebo russko. Nejsem dusevni mrzak, abych podporoval ultralevicaky, vitace a jinou okupantskou chatru. Ja se bez rajchu obejdu, nejsem omezenec, abych ty jejich turbobidy kupoval. Asi neznate pomer cena/vykon/spolehlivost. Deutschscheisse ma pomer tragicky. Ale nekdo rad dela Helmutum prostituta. Vasi omezenosti ZDAR!

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here