Česká ekonomika neroste. Může za to nízká spotřeba domácností

2572
ceska_ekonomika
Ilustrační foto: Foto: FinTag

Česká ekonomika podle předběžného odhadu Českého statistického úřadu [ČSÚ] loni klesla o 0,4 procenta. To je nejhorší výsledek za poslední tři roky. Vývoj ovlivnil pokles výdajů na konečnou spotřebu domácností a změna stavu zásob.

Naopak ekonomice pomáhala zahraniční poptávka. Ve 4. čtvrtletí hrubý domácí produkt [HDP] podle ČSÚ klesl meziročně o 0,2 procenta a mezičtvrtletně vzrostl o 0,2 procenta. Ještě ve 3. čtvrtletí česká ekonomika mezičtvrtletně propadla o 0,3 procenta, meziročně klesla o 0,6 procenta. Podle ekonomů tak mezičtvrtletní růst HDP ve čtvrtém čtvrtletí dává naději, že se i situace v české ekonomice obrátí k lepšímu. To kvůli zmírnění tempa inflace.

„Růst [mezičtvrtletní] podpořila hlavně zahraniční poptávka a po dlouhé době také výdaje na konečnou spotřebu domácností,” uvedl ředitel odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet.

Na straně tvorby hrubé přidané hodnoty se ve 4. čtvrtletí mezičtvrtletně dařilo především zpracovatelskému průmyslu. Vývoj hrubé přidané hodnoty [HPH] za celý loňský rok podpořil opět zejména zpracovatelský průmysl, ale i informační a komunikační činnosti.

Česká ekonomika se v tom plácá od covidu, říká analytička

Negativní vliv na HPH naopak měla odvětví obchodu, dopravy, ubytování a pohostinství. Zaměstnanost vzrostla v minulém roce o 0,7 procenta. Ve 4. čtvrtletí zaměstnanost mezičtvrtletně klesla o 0,1 procenta a meziročně vzrostla o 0,4 procenta. Upřesněná data s podrobnostmi ČSÚ zveřejní nejdříve koncem února.

Česká ekonomika a názory ekonomů

„V jistém smyslu je loňský hospodářský propad daní za vysoké ceny energií. Ty se propsaly do všech stránek ekonomického života a vynutily si masivní přizpůsobení této nové realitě,“ komentuje aktuální výsledky hlavní ekonom Creditas Banky Petr Dufek.

Za to, že to nedopadlo ještě hůře, vděčí české hospodářství podle jeho slov především automobilovému průmyslu. Ten loni vykázal nárůst výroby a exportu. Na druhou stranu dodává, že česká ekonomika se jako jediná země EU stále nevrátila na předcovidovou úroveň, ke které ji chybí necelých 1,5 procenta.

Česko nejspíš ani letos v HDP úroveň před pandemií nepřekoná

„Zda se jí to podaří letos, je stále velmi nejisté. Tato mezera vznikla především v důsledku bezprecedentního propadu spotřeby domácností, respektive klesající kupní síly, která se bude obnovovat jen postupně,“ upřesnil ekonom Creditas Banky.

Podle hlavního ekonoma společnosti Cyrrus Víta Hradila „dnešní informace o ekonomickém vývoji v závěru loňského roku nepřekvapují“. I podle něj největší překážkou dynamičtějšího ekonomického oživení zůstávala slabá spotřeba domácností kvůli inflaci. Ta loni v průměru činila podle ČSÚ 10,7 procenta.

„Spotřeba domácností se nachází zhruba devět procent pod předpandemickou úrovní a české domácnosti tak nakupují zhruba stejně málo, jako v roce 2018. To je v rámci Evropské unie nebývale slabý výsledek. Většina evropských zemí je již bezpečně nad předpandemickými hodnotami,“ říká Hradil.

„A jelikož právě spotřeba domácností se na celkovém HDP podílí téměř z poloviny, je nabíledni, že Česko za zbytkem Evropy zaostává i v souhrnném výkonu,“ dodává.

Jaký bude letošní rok

Ekonomové očekávají, že v letošním roce s poklesem inflace stoupne spotřeba domácností. Tipují, že porostou reálné mzdy a zlepšení spotřebitelské nálady se stane hlavním tahounem růstu HDP.

„Tento obrat k lepšímu zatím ale bohužel probíhá jen velmi pozvolna a nelze tedy počítat s raketovým jako spíše s opatrným odražením ode dna,“ říká Vít Hradil.

Proti oživení podle něj zapůsobí i chatrný výkon blízkého zahraničí, zvláště pak Německa. Což dál omezí exportní příležitosti a zpomalí tuzemský průmyslový sektor.

„Celkem tak pro rok 2024 počítáme s nepříliš oslnivým růstem ekonomiky o 1,0 procenta,“ myslí si.

Zhruba procento, tipují růst HDP Česka analytici Amundi

Ministerstvo financí ČR je o něco optimističtější, když ve své aktuální makroekonomické prognóze očekává růst o 1,2 procenta. Ale například ekonomové Komerční banky tipují růst HDP v letošním roce tipují na 0,8 procenta. Ve všech případech ale platí, že při všech těchto a podobně vyznívajících předpovědích Česko nadále zůstane jedinou zemí v Evropské unii, která dosud nepřekoná růstem HDP dobu před pandemií covidu-19. To přesto, že ministr financí Zbyněk Stanjura [ODS] tvrdí, že česká ekonomika letos poroste více než průměr všech zemí Evropské unie.

–DNA–

5 KOMENTÁŘE

  1. Dobrý den, logicky, stredni a nizsi vrstva dostava dietu, tak skudli a min utraci a ti z horního udoli a jejich kamaradicci, kteri jsou za vodou vyvazi finance do zahranici a finance neinvestuji v ČR!! Myslim, ze dalsi komentář je zbytecny 🙄🤔🤔😳🖕😝😝

  2. Tak zlevněte ty vaše zbytečně drahý věci a lidi budou kupovat a budete mít tu vaši ekonomiku.Těžko lidi budou utrácet za blbosti a materiáli na které nemají a většina ani nikdy mít nebude tenhle svět nebo jestli je to dobou nevím ale je to k z blití

  3. Docela Chápu že tady lidé nechtějí utrácet – veškeré zboží je předražené !!! obchodní inspekce je na straně prodejců – tusím že dostává držhubný – jinak by ten uřád nemohl dělat větší …. tušku 😀 ukážeme si jednoduchý případ – pokud tady koupím např. brambory za 30 kč/kg a jěště jích polovinu vyhodím k vůli tomu že jsou černé – proč bych je tady nakupoval 🙁 již jsem si spoustakrát vyzkoušel že to co koupím v něměcku je úplně jiná káva – kvalita je nesrovnatelná a cena je srovnatelná nebo levnější – tak pak proč tu nakupovat !!! dokud se nezmění to že nás tady budou obchodníci oj….. a úřady jim budou jěště pomáhat !!! tak nevím proč v této zemi cokoli kupovat !!! je to bohužel smutný fakt ale je to tak. Všem co mohou opravdu radím – nakupujte kdekoli jinde než v ČR – alespoň nenažraný kartely pochopí že nejste ovce !!!

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here