Český průmysl v roce 2023 vykázal 0,4% propad. Oživení je daleko

139
prumysl_v_roce_2023
Foto: Freepik.com

Průmyslová produkce loni v prosinci meziročně klesla o 0,7 procenta. Český průmysl v roce 2023 pak propadl o 0,4 procenta. Pomohly hlavně automobilky, které zvýšily výrobu koncem roku. Uvedl to Český statistický úřad [ČSÚ].

„Výsledky svědčí o slabé kondici odvětví kvůli předchozímu zdražením vstupů, slabé poptávce a dalším překážkám,“ komentuje aktuální výsledky ředitel Sekce hospodářské politicky a hlavní ekonom Svazu průmyslu a dopravy ČR [SP ČR] Bohuslav Čížek.

Jeho slova potvrzuje ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka. Podle něj český průmysl v roce 2023 od celoročního záporného výsledku nedokázalo zachránit ani oživení ve výrobě motorových vozidel a ostatních dopravních prostředků.

„K celkovému výsledku významně přispěly poklesy v odvětvích výroby ostatních nekovových minerálních výrobků a výroby základních kovů, hutnictví a slévárenství. Oproti roku 2022 se snížila i výroba elektřiny,“ doplňuje Matějka.

Určitou naději do budoucna podle Čížka nabízí mírné zlepšení počtu nových zakázek a růst průmyslu v posledním měsíci loňského roku. Průmyslová produkce v prosinci reálně meziměsíčně stoupla o 2,8 procenta. Hodnota nových zakázek v běžných cenách stoupla meziměsíčně o 1,5 procenta, meziročně vzrostla o 0,9 procenta. Jakkoli za celý rok se hodnota nových zakázek ale propadla o 1,7 procenta.

Matějka z ČSÚ doplňuje, že v porovnání s prosincem 2022 loni v prosinci nejvíce přibyly zakázky ve výrobě motorových vozidel [+12,8 %]. Na druhé straně více než o čtvrtinu propadla hodnota zakázek ve výrobě základních kovů, hutnictví a slévárenství. A o desetinu meziročně klesla hodnota nových zakázek ve výrobě počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení. Pokračoval i propad poptávky po produktech chemického průmyslu.

Průmysl v roce 2023: Co na výsledky říkají analytici

„Výsledky loňské průmyslové produkce nejsou příliš povzbudivé vzhledem k dřívějším očekáváním,“ hodnotí aktuální stav Bohuslav Čížek.

Podle něj se na počátku loňska objevovaly náznaky dílčího oživení. Průmysl začal mírně růst v návaznosti na určitou stabilizaci cen energií na velkoobchodních trzích nebo uvolnění dodavatelských řetězců. Optimističtější predikce se v průběhu roku ale revidovaly a postupně odkládaly.

Nálada ve zpracovatelském průmyslu se v prosinci dál zhoršila

„Vývoj průmyslové produkce v prosinci potvrdil, že loňský rok byl pro český průmysl více než špatný,“ shrnuje situaci partner poradenské skupiny Moore Czech Republic Petr Kymlička.

Upozorňuje, že s dlouhodobými problémy se potýká hlavně české strojírenství, někdejší premiant české průmyslové výroby.

„Na zveřejněných číslech o zahraničním obchodu je varující, že ve druhém pololetí 2023 vývoz do Německa meziročně klesal. Negativní vývoj německého hospodářství je špatnou zprávou pro českou ekonomiku, neboť na německý trh směřuje třetina veškerého českého exportu. Německá ekonomika se dostala do mírné recese, v čemž hraje roli zejména pokles objednávek z Číny,“ komentuje situaci Martin Procházka, Head of Risk Underwriting CZ&SK společnosti Coface, která se zabývá pojišťováním rizik.

Německu dál klesl vývoz. Ohrožuje to i české firmy

Rovněž zmiňuje české strojírenství, v němž se pokles zakázek přes 12 procent projevuje nejzřetelněji. Což se děje v situaci, kdy je většina českých strojírenských firem plně zapojena do dodavatelských řetězců.

„Zhoršená kondice německé ekonomiky se bohužel začíná projevovat i ve zhoršující se platební morálce a rostoucím počtu insolvencí,“ doplňuje.

Loňský prosinec jako obrat trendu

I když průmyslová produkce za celý loňský rok poklesla, výsledek za prosinec někteří analytici hodnotí jako vyloženě dobrý.

„V prosinci český průmysl příjemně překvapil, když jeho produkce rostla meziměsíčně o 2,8 procenta,“ říká analytik České spořitelny [ČS] Jiří Polanský.

Podle něj jsou data za prosinec – vzhledem k nepříznivému vývoji domácí i zahraniční poptávky a některým dalším datům – značně překvapivá. Trhy čekaly horší výsledek. Za tím, že nenastal ale i podle něj znovu stál automobilový průmysl a výroba počítačů a strojů. Ostatní odvětví buď propadla, nebo stagnovala.

Průmyslová produkce v prosinci 2023

[Zdroj: ČSÚ, ČS]

„Je otázka, zdali dnešní data neovlivnila změna daně z příjmů právnických osob z ledna 2024 z 19 na 21 % ve směru možné vyšší produkce v prosinci a případné nižší produkce v lednu,“ upozorňuje analytik ČS.

Ve výhledu dalšího vývoje v průmyslu zůstává Polanský spíše opatrný. Letos očekává sice oživení díky lepší domácí a zahraniční poptávce. Avšak první čtvrtletí podle jeho názoru zřejmě zůstane ještě velmi slabé, protože aktuální makroekonomická data blízký začátek oživení poptávky nenaznačují.

„K tomu by tak mohlo dojít spíše až během druhého čtvrtletí. Ke zrychlení růstu tak pravděpodobně dojde až příští rok, kdy by se růst německé ekonomiky již mohl významněji zlepšit,“ uzavírá.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here