Čeští zemědělci budou protestovat 19., 22. a možná i 29. února

672
zemedelci
Foto: Asociace soukromého zemědělství ČR

Čeští zemědělci se zapojí do mezinárodního protestu u hraničních přechodů. Ten se uskuteční příští týden ve čtvrtek [22.2.]. K účasti na protestech vyzvala tuzemské zemědělce Agrární komora České republiky [AK ČR].  

Tomuto protestu předchází demonstrace zemědělců v Praze v pondělí 19. února. Plánovanou akci oznámili předseda Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy a Asociace svobodných odborů ČR Bohumír Dufek a bývalý prezident AK ČR Zdeněk Jandejsek. Tito zemědělci plánují zablokovat magistrálu a požadují třeba to, aby Česko odstoupilo od Zelené dohody. Zástupci Policie ČR již avizovali, že zemědělce do centra metropole nepustí.

Zemědělci svými protesty vyjadřují nespokojenost se zemědělskou politikou Evropské unie. Protestují i proti levným dovozům komodit z Ukrajiny do Evropy, které nepodléhají clům.

Hlavní akci zemědělci ale plánují na čtvrtek 22. února. Kromě českých zástupců se do tohoto protestu zapojí i zemědělci ze Slovenska, Maďarska, Polska, Litvy a Lotyšska. Nespokojení jsou rovněž Bulhaři, Estonci a Slovinci.

„Protesty sílí po celé Evropě a připojují se k nim i zemědělci v Česku. Jejich cílem není jakkoliv znepříjemnit život lidem, ale především upozornit české i evropské politiky na problémy farmářů,“ vysvětluje důvody protestů prezident AK ČR Jan Doležal.

Jednotný zemědělský trh v EU neexistuje, říká Jandejsek

Jako hlavní problémy jmenuje nízké výkupní ceny komodit a vysoké náklady. Ty podle něj navíc často zbytečně vyvolávají politická opatření na evropské a národní úrovni.

„Zemědělci jsou z této bezvýchodné situace zoufalí a neví, co mají čekat v blízké budoucnosti, natož v té vzdálené. Potřebují stabilitu podnikatelského prostředí, zemědělství je třeba dlouhodobě plánovat,“ přibližuje pozici zemědělců prezident Agrární komory ČR.  

Zároveň nevyloučil, že protestní akce zemědělců přerostou na některých místech v dočasné blokády hranic. Protestní akce podpořily organizace sdružující tuzemské chovatele a pěstitele, jako jsou Českomoravský svaz zemědělských podnikatelů a Společnost mladých agrárníků České republiky. Anebo část moravských regionálních složek Asociace soukromého zemědělství ČR.

S čím má příští týden počítat veřejnost

Farmáři 22. února vyjedou s traktory a další zemědělskou technikou k hraničním přechodům. Tam se potkají s kolegy z ostatních zemí. Na místě mají být v deset hodin a zůstanou tam zhruba dvě hodiny. Protesty organizují zemědělci sdružení do krajských, regionálních a okresních komor Agrární komory ČR.

„Podle situace je určeno jedno až dvě místa u hranic,“ uvedli.

Nevyloučili dále ani to, že se zemědělskou technikou přijedou i do center velkých měst. Zřejmě zablokují i některé z kruhových objezdů. Akce vyústí v Hodoníně na česko-slovenské hranici. Tam se potkají představitelé AK ČR, Slovenské poľnohospodárske a potravinárske komory a delegace Maďarské zemědělské komory.

„Právě sem jsme i přizvali českého ministra zemědělství Marka Výborného a slovenského ministra zemědělství a rozvoje venkova Richarda Takče,“ říká Jan Doležal.

Ukrajinské obilí rozložilo unijní trh, píše The New York Times

Podle něj se do protestů chystají zapojit všichni zemědělci bez ohledu na to, zda jsou sdruženi v nějaké organizaci. Akce zemědělců střední a východní Evropy podporují další organizace sdružující tuzemské farmáře. V Česku jde například o Českomoravský svaz zemědělských podnikatelů [ČMSZP].

„Musím bohužel konstatovat, že tíživá situace agrárního sektoru dopadá na všechny tyto sféry podnikání zemědělců. Považuji za nezbytné na tyto problémy upozornit, pokud chceme v České republice nadále produkovat zdravé a kvalitní potraviny za spravedlivé ceny,“ uvedl místopředseda ČMSZP Jiří Michalisko.

O co usilují nejen čeští zemědělci

Cílem protestů je podle AK ČR upozornit na aktuální situaci Evropskou komisi, která ztratila kontakt s každodenní realitou zemědělců. Hlavními prioritami pak jsou:

  • Řešení pokřiveného evropského trhu a nízkých výkupních cen.
  • Přehnané environmentální ambice v Zelené dohodě pro Evropu.
  • Přebujelá byrokracie a vysoká administrativní náročnost.

Agrární komora již eurokomisaři pro zemědělství Januszi Wojciechowskému během jednání zemědělských organizací Visegrádské skupiny 12. a 13. února předala žádost o nápravu jmenovaných problémů.

Zemědělci i autodopravci protestují už i v Rumunsku

Za protesty se staví i Společnost mladých agrárníků ČR. Vedení Komory už předložilo soubor požadavků ministrovi zemědělství Marku Výbornému. Ty se týkají především revize národního strategického plánu pro provádění Společné zemědělské politiky Evropské unie v období 2023-2027. Pokud ministr nepředstaví pro zemědělce přijatelná řešení do 1. března, pak AK ČR podpoří protesty i 29. února, které už budou ryze české, uvádí zemědělci.

–RED–

2 KOMENTÁŘE

  1. Odpovědi členů z hrůzovlády jsou už 2 roky jako přes kopírák pro všechny demonstranty kteří jsou proti 5demolici … vy nerozumíte našim signálům, my “demokrati” z vatikánské sekty Jidášů jsme pro podhradí ti nejlepší jak i lže arogantní farář z ods ! Platí vás Kreml, jste rusofilové, řídí vás Babiš, Putin … velmi objektivní provládní media svými dezinformacemi ještě přilévají olej do ohně. No a analytici, rádoby experti ? .. to nemá chybu jak povinně lžou.

  2. Petikoalicni vláda premiéra Fialy odolává vlnam tsunami nespokojených obyvatel. Mezi ně patří i zemědělci, kteří jsou rozdělení na protivladni a protiunijni. Intenzita protestu proti vládě narůstá, první testy ve volbách se blíží i když jde o druhorade volby, přesto odhalí velikost opozice a slabosti Petikoalice. Balíček vlády je silný prostředek, který postihne všechny vrstvy, obyvatel.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here