Odysseus úspěšně přistál na Měsíci. Intuitive Machines oslavuje

196
odysseus
Foto: Intuitive Machines

Lunární modul Odysseus od americké firmy Intuitive Machines dnes [23.2.] přistál na povrchu Měsíce. Firma potvrdila, že modul se nachází ve vzpřímené poloze a už vysílá data k Zemi.

Intuitive Machines je soukromá společnost, kterou si na tři mise k Měsíci najal americký Národní úřad pro letectví a vesmír [NASA]. 16. července 2021 NASA a Intuitive Machines [IM] uzavřely kontrakt na vývoj, provoz a létání lunárního přistávacího modulu. Předmětem kontraktu bylo dostat modul k lunárním kráterům a průzkum měsíčního povrchu. NASA vložila do projektu v přepočtu zhruba jednu miliardu korun. Další peníze do projektu vložily IM a spolupracující soukromé společnosti.

„Dnešek je významný den, který rozjíždí soukromé lety do vesmíru ve spolupráci s NASA,” uvedl CEO Intuitive Machines Steve Altemus.

Odysseus podle něj úspěšně dobyl Měsíc a stal se tak vůbec prvním soukromým kosmickým plavidlem v dějinách, kterému se podařilo dosednout na lunární povrch. Na vyslání modulu Odysseus na Měsíc IM spolupracovala i se společností Elona Muska SpaceX. Modul do vesmíru vynesla raketa Falcon 9 právě od SpaceX.

„Intuitive Machines je diverzifikovaná vesmírná společnost zaměřená na průzkum vesmíru. Dodáváme vesmírné produkty a služby na podporu trvalého robotického a lidského průzkumu Měsíce, Marsu a podobně,“ popisuje svoji činnost firma.

Vývoj ceny akcií Intuitive Machines

[Zdroj: Google.com]

Americká firma se sídlem v texaském Houstonu vznikla v roce 2013 a zaměstnává 250 lidí. Rozděluje se na několik divizí: Lunar Access Services, Orbital Services, Lunar Data Services a Space Products and Infrastructure. Akcie firmy se obchodují na americkém trhu NASDAQ.

Odysseus je součástí širšího programu Artemis

Šestinohý robotický modul IM-1 Nova-C [Odysseus], který dnes v 0:23 středoevropského času přistál na Měsíci, nese asi kilogramový vědecký náklad úřadu NASA. Což bylo součástí kontraktu. Modul se má posouvat po Měsíci v okruhu 2,5 kilometrů. Spojení se zemí Odysseus navázal asi 15 minut po dosednutí na povrch Měsíce. CEO Intuitive Machines Steve Altemus zdůraznil, že USA se tak na povrch Měsíce vrátily poprvé za 52 let.

Skutečností je, že Odysseova mise Intuitive Machines IM-1 je prvním přistáním na Měsíci v rámci iniciativy NASA Commercial Lunar Payload Services [CLPS]. To je klíčová součást průzkumného programu NASA Artemis. Právě ten se zaměřuje na poznávání Měsíce.

„CLPS má za cíl položit základy pro lidské mise a udržitelnou lidskou přítomnost na měsíčním povrchu,“ uvádí IM na svých stránkách.

Kosmický byznys by měl již v roce 2040 nést přes bilion dolarů

Odysseus vyrazil ze startovacího komplexu 39A v Kennedyho vesmírném středisku NASA na Floridě. Po vyřešení problémů s komunikací operátoři potvrdili, že je ve vzpřímené poloze na povrchu Měsíce a posílá data k Zemi. Zástupci IM upřesnili, že nyní pracuje na odeslání prvních obrázků z povrchu Měsíce. Následně potvrdí, zda kosmický modul přistál na plánovaném místě. To je 300 kilometrů od jižního pólu Měsíce v oblasti kráteru Malapert A.

První úspěšná soukromá mise na Měsíc

Mise modulu Odysseus je výjimečná v tom, že šlo o první soukromou misi, která na Měsíci přistála. O to samé se pokoušela americká firma Astrobotic Technology. Ta letos v lednu k Měsíci vyslala modul Peregrine. Několik hodin po startu ale stroji uniklo palivo, což značí konec nadějí na přistání na Měsíci. Peregrine nakonec shořel v atmosféře Země.

Loni se o přistání na Měsíci pokusila japonská firma ispace s modulem Hakuto-R. Její modul dosáhl oběžné dráhy Měsíce. Přistání se mu ale nezdařilo. Agentura AP připomíná neúspěch robotické sondy Berešit izraelské neziskové organizace SpaceIL. Ta se na Měsíc zřítila v dubnu 2019. Stejný osud loni v srpnu potkal i ruský modul Luna-25.

České družice budou zkoumat možnosti „těžby na asteroidech“

Na Měsíc úspěšně vyslaly svá kosmická zařízení Spojené státy, Sovětský svaz, Čína, Indie a letos v lednu i Japonsko. Všechny soukromé pokusy o hladké přistání na měsíčním povrchu dosud selhaly. Spojené státy jsou jediné, které na Měsíc vyslaly člověka. Naposledy přirozené zemské družice dosáhly v roce 1972, kdy se po jeho povrchu prošli astronauti NASA při misi Apollo 17.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here