Cena bitcoinu atakuje hranici 62 tisíc dolarů

1676
cena_bitcoinu
Ilustrace: Freepik.com

Tento týden ve středu překonala cena bitcoinu psychologickou hranici 60 000 USD [cca 1,4 mil. Kč.]. Jedná se o nejvyšší hodnotu od listopadu 2021. Nejznámější kryptoměnu světa dělí od historických maxim pouhých 14 procent.

Od začátku roku vzrostla cena bitcoinu o více než 43 procent a ani po loňském 167% růstu nevykazuje známky zpomalení. Aktuálně [1.3.] se bitcoin obchoduje za více než 61 400 USD [cca 1,44 mil. Kč] a vystřeluje už i k hranici 62 tisíc USD [cca 1,45 USD]

Vývoj ceny bitcoinu k 1.3. 2024, zhruba v 09:00

[Zdroj: xStation, XTB]

Co stojí za pokračujícím růstovým trendem bitcoinu? Jedním z faktorů je nedávno schválení spotových ETF americkou Komisí pro cenné papíry. Na tyto ETF se čekalo dlouho. Avšak prvním takovým produktem se ale stal Bitcoin Futures ETF společnosti Grayscale. Komise ho schválila už v roce 2021. Příliv peněz do tohoto fondu byl masivní. Nicméně tento produkt nebyl dokonalý. Neobsahoval jako podkladové aktivum bitcoin, ale pouze jeho derivátové kontrakty. Také nákladový poměr byl vysoký, až kolem dvou procent ročně. A to je u pasivně spravovaných ETF poměrně dost.

Bitcoin a fondy obchodované na burze [ETF]

Poptávka po spotových ETF ale neutichala. A tak nakonec americká Komise pro cenné papíry a burzy schválila na začátku tohoto roku více než deset nových spotových ETF na bitcoin. Rozhodnutí však přišlo po velmi dlouhé době, a tak mnoho zájemců čekalo na schválení a kumulovalo své fondy. Kumulativní čistý příliv peněz do těchto fondů k letošnímu 26. únoru dosáhl až šest miliard USD [cca 140,6 mld. Kč]. Při tak vysoké poptávce po kryptoměně a relativně stabilní nabídce cena přirozeně rostla.

Nedávné schválení ETF na bitcoin také zvyšuje šance na schválení ETF i na další kryptoměny. V současné době se mluví o produktech ETF vázaných na druhou největší kryptoměnu podle tržní kapitalizace, Ethereum. Což jen podporuje pozitivní náladu na trhu kryptoměn. A to rovněž zvyšuje ceny kryptoměn. Sentiment v této oblasti je natolik pozitivní, že hodnota trhu kryptoměn znovu překročila hranici 2 bilionů dolarů. Pro představu: Tento objem se rovná veškeré hotovosti ve Spojených státech.

Bitcoinové ETF jsou nyní dostupné i českým investorům!

Jiná situace je ale v Evropské unii. O schválení ETF na bitcoin a další kryptoměny se v EU prozatím ani nehovoří, ale podobné produkty lze nalézt i zde. Jedná se o ETN nebo ETP. To jsou produkty podobné ETF, ale strukturované jsou jako dluhové cenné papíry obchodované na burze. Důvod?

Evropská legislativa je odlišná od té americké a neumožňuje, aby se takový cenný papír nazýval jednoduše ETF. Tyto produkty například my v XTB zahrnujeme pod tickerem BTCE.DE nebo VBTC.DE. Ticker VT0P.DE má zase fond, jenž sdružuje mnoho kryptoměn, například Bitcoin, Ethereum, Solana nebo Cardano. Všechny tyto fondy se pořizují manuálně, ale i v rámci Investičních plánů. Ty umožňují plně automatizované nákupy.

Cena bitcoinu: Snížení na polovinu

Dalším pozitivním faktorem na trhu s kryptoměnami je blížící se půlení bitcoinu. Nastane 19. dubna a bude znamenat, že odměna za těžbu kryptoměn se sníží na polovinu, z 6,25 BTC za vytěžený blok na 3,125 BTC. Halving je často spojován s novým cenovým cyklem.

Nejbližší býčí meta pro bitcoin je 100 tisíc dolarů

V minulosti právě po této události přišel na trh s kryptoměnami býčí sentiment a jejich ceny vzrostly o stovky procent. Je však otázka, zda tomu tak bude i tentokrát. Trh je totiž schopný odhadnout dopad na nabídku předem a ocenit kryptoměny už teď. Ať tak či onak, podobné historické příběhy, jakých jsme nyní svědky u kryptoměn, jen nadále podporují pozitivní náladu na trhu a způsobují další růst cen.

Tomáš Vranka, analytik XTB

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here