Indie rychle roste. Investory tlačí do výroby v zemi

232
Indie
Indické město Bombaj se svými 14 miliony obyvateli se již v roce 2004 stalo šestým nejlidnatějším městem na světě. / Foto: Freepik.com

Ekonomika Indie loni ve čtvrtém kvartále meziročně vzrostla o 8,4 procenta. Mezičtvrtletně přidala 10,1 procenta. Uvedl to statistický odbor tamější vlády. 8,4% růst indické ekonomiky je nejvyšší za posledních šest kvartálů.

Aktuální růst hrubého domácího produktu [HDP] Indie o několik procent překonal očekávání analytiků. Podle nich za dynamickým vzestupem HDP Indie stojí zejména silná výrobní aktivita. Navíc nejde o žádný mimořádný výkyv, i ve třetím čtvrtletí indická ekonomika meziročně přidala 8,1 procenta. Indie, která se loni s 1,4 miliardy obyvateli stala nejlidnatějším státem na světě, má třetí největší ekonomiku v Asii za druhým Japonskem a první Čínou.

„Indie už vystupuje jako nová ekonomická velmoc se skvělými vyhlídkami, silnou domácí poptávkou a značnými investicemi do infrastruktury a digitalizace,” uvedl nedávno pro FinTag senior portfolio manažer Amundi Petr Zajíc.

„Podle mě Indie je takový ten nový drak nebo tygr východu. Řeknu vám svou osobní zkušenost. Když jsem přišla do Indie před 15 lety, když to porovnám jenom v oblasti průmyslových práv, tak to jsou, když to tak řekneme po slezsku, nebe a dudy,“ uvedla v nedávném rozhovoru pro server Businessinfo [spadá pod MPO ČR, pozn. red.] ředitelka zahraniční kanceláře agentury CzechTrade v Bengalúru Hana Onderková.

Podle ní Indie z velké části za svůj ekonomický úspěch vděčí reformám vlády premiéra Naréndry Módího. To přesto, že na Indii v minulých letech tvrdě dopadla pandemie covidu. V Indii se letos v květnu konají volby. Ekonomické výsledky země přitom nahrávají právě její současné vládě.

„Módího vláda za poslední dvě volební období udělala velký ekonomický progres. Konečně si uvědomili, že musí vybudovat infrastrukturu,“ dodala Onderková.

Indie podle ní masivně investuje i do oblasti životního prostředí. Zavázala se, že se do roku 2070 stane uhlíkově neutrální. Mnoho investic tak směřuje do čisté výroby elektřiny, vodíku, vodohospodářství a nakládání s odpady.

Indická vláda cílí na soběstačnost a zaměstnanost

„Když se podíváme na Indii jako takovou, má určitou závislost na uhlí, které se musí zbavit. Musí kupovat třeba ropu. Indie má takovou vizi, v hindi se tomu říká aatmanirbhar, tedy soběstačnost. To znamená, že nechtějí být závislí na nakupování zdrojů,“ popsala současnou politiku Indie Onderková.

Indie je podle ní ve skutečnosti federace, která má 27 států a devět unijních teritorií. Každý stát má svou vlastní vládu, která uděluje licence zahraničním i domácím podnikům. Pro exportéry to podle ní znamená, že musejí při vývozu do Indie žádat o licenci v každém státě zvlášť.

„Daně na import jsou docela vysoké. Jakmile přivezete produkt do Indie, tak se nějakým způsobem prodraží díky tomu clu. Možná je nejlepší nějakým způsobem začít a potom uvažovat, že si v Indii postavíte továrnu, kde svůj produkt budete buď vyrábět, nebo montovat,“ upřesnila.

Indie vyjednávala v USA o spolupráci

Módího vláda se podle ní snaží přinutit zahraniční firmy, aby v Indii vyráběly. Jedním z důvodů je snaha vlády dát práci v Indii co nejvíce lidem, kterých je v Indii skutečně hodně. Z českých firem v Indii uspěla například Škoda Auto a společnost Preciosa. Ty jsou v zemi podle Onderkové velice populární.

„Ale dám vám třeba další příklad. Firma Eldis, ti vyrábějí radary. A pokud vím, tak 80 procent indického leteckého prostoru je monitorováno jejich radary. To je třeba také firma, kterou nezbytně ne každý Čech zná. Takže je to zase o strategii,“ uvedla.

Podnikatelská mise SP ČR do Indie

Do Indie, ale i do Austrálie a Japonska exportéři na konci letošního února pod vedením viceprezidentky Svazu průmyslu a dopravy ČR Kateřiny Kupkové v doprovodu ministra zahraničních věcí Jana Lipavského [Piráti] zamířili i vybraní čeští podnikatelé. Ministr Lipavský do zmíněných zemí vyrazil na oficiální návštěvu.

„Mise do této oblasti přichází v ideální čas. Jak nám ukázala nedávná čísla Českého statistického úřadu, tak českému exportu se nebývale daří. Jeho drtivá většina ovšem míří do Evropy, je proto potřeba nasměrovat český vývoz i na jiné trhy. Právě rostoucí oblast Indo-Pacifiku je pro tuto příležitost ideální,“ uvedla Kateřina Kupková.

Součástí podnikatelské delegace SP ČR byly firmy z oblasti ICT, digitalizace, ale třeba i Univerzita Karlova a podniky a instituce specializující se na robotiku a fotovoltaiku.

Itálie dováží mnohonásobně levnější léky na rakovinu z Indie

„Od mise si slibujeme možnost rozšíření kontaktů na dodavatele v Asii. Tam se koncentruje vývoj moderních technologií pro robotizaci a automatizaci v logistice, které se naše skupina v posledních letech nejvíce věnuje,“ uvedl generální ředitel společnosti Kvados Group, která se mise účastní, Miroslav Hampel.

Představitelé necelé desítky českých firem, institucí a univerzit při misi postupně navštívili Dillí, Canberru, Sydney, Tokio a Ósaku. Hned ve čtyřech městech – Dillí, Canbeře, Sydney a Tokiu – se účastnili byznys fór a B2B jednání za účasti místních firem.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here