DCA strategie, průměrování cen, brání strmým propadům investic

52
DCA
Foto: Freepik.com

Při dlouhodobém investování většina lidí volí formu opakovaných nákupů. Mezi investory se tak stále více prosazuje populární metoda takzvaných opakovaných příkupů DCA [dollar cost averaging]. A má to své výhody.  

Prvním důvodem, proč dlouhodobí investoři volí model DCA, je fakt, že mnozí nemají na účtech velké obnosy peněz, které by investovali jednorázově. Dalším faktem je, že při velkých jednorázových investicích naráz hrozí špatné načasování obchodu, a tak i nevýhodnost investice.

Dollar cost averaging můžeme do češtiny přeložit asi jako „průměrování cen”. Překlad prakticky vysvětluje celou strategii. Investor při aplikaci DCA necílí na překonání výkonnosti finančních trhů. Sází na to, že v dlouhodobém horizontu trhy rostou a i pouhý průměr znamená v rámci let a desetiletí úspěch. Strategie je tak ideální pro dlouhodobé pasivní investory. Tedy ty, kteří se třeba nechtějí finančními trhy příliš zabývat, ale chtějí využít jejich růstu.

Hlavní plus DCA spočívá v jednoduchosti. Stačí si vybrat kvalitní instrument, zpravidla dobře diverzifikované ETF, a pak například na měsíční bázi toto ETF nakupovat. Pro většinu lidí jsou pravidelné menší investice cenově nejdostupnější variantou. Takže jde o přirozený přístup, který mnozí praktikují, i když si to možná ani neuvědomují.

DCA strategie v praxi

Ukažme si fungování DCA modelu na dvou hypotetických situacích. Abychom tento příklad dovedli do extrému, vezměme si jeden z největších problémů na finančním trhu za posledních 100 let, kterým byla velká finanční krize, jež vypukla v roce 2008.

Je sice nepravděpodobné, že by investor takto vyloženě špatně trefil vrchol trhu, a poté zažil tak velký propad, ale v praxi se i to děje, kdy investora postihne taková smůla,” říká Tomáš Vranka ze společnosti XTB.

Na grafu vývoje akciového indexu S&P 500 [níže pozn. red.] označuje první křížek nejhorší možný vstup do indexu, protože po něm následuje strmý pád o více než 50 procent.

Vývoj akciového indexu S&P 500

[Zdroj: xStation]

Modrá čára na grafu ukazuje hranici, na kterou by se musel dostat akciový index, aby se investice vrátila na svou původní hodnotu. A i když příklad zjednodušuje, protože nezahrnuje průběžně vyplácené dividendy, které by způsobily, že by se investor dostal na nulu o něco dříve, je z něj pěkně vidět nevýhodnost načasování “velkoobjemové investice”.

Vidíme, že trh se na původní úroveň, druhý křížek, dostal až v roce 2013, tedy zhruba pět let po předchozím vrcholu,” říká Tomáš Vranka.

I přesto podle něj platí, že vzhledem k tomu, že Velká finanční krize byla pro americkou ekonomiku pravděpodobně největším problémem od Velké hospodářské krize před 100 lety, není pět let stále ještě tak “zvlášť špatné číslo”.

Nákup pomocí strategie DCA

Avšak využitím metody DCA se investor dostává na nulu mnohem dříve. Ukazuje to následující graf, který popisuje stejnou situaci. Tedy vstup investora v nejnevhodnější možný okamžik s tím rozdílem, že nakupuje DCA metodou. Místo jednorázového nákupu investor investuje pravidelně každých několik měsíců. Každou investici na grafu reprezentuje křížek.

Vývoj akciového indexu S&P 500

[Zdroj: xStation]

Investor, který investuje pravidelně každých několik měsíců, snižuje průměrnou nákupní cenu, kterou musí překonat, aby byl v zelených číslech. To znamená, že by se hodnota investice nacházela přibližně někde uprostřed realizovaných pozic. V tomto případě představuje přibližně úroveň, na které byl proveden třetí nákup.

I při této hodnotě by sice první dvě pozice byly stále v minusu, protože aktuální cena by byla stále nižší, poslední křížek v grafu, ale třetí pozice by již byla přibližně na nule a čtvrtá a pátá pozice by již byly v plusu. Což způsobí, že celková průměrná nákupní cena by již byla dosažena.

Po počátečním nákupu bychom tedy dosáhli nuly zhruba po třech letech, což je ve srovnání s prvním příkladem skoro poloviční doba,” shrnuje Tomáš Vranka.

Proč také DCA strategie a jak na ni

Zkušení dlouhodobí investoři pravděpodobně vědí, že každá korekce amerických akcií se vždy dříve či později vyrovná. Neměli by tedy mít problém počkat i těch 5 let. Zvlášť, když se trh od minima v roce 2009 k dnešnímu dni posunul výše zhruba o 600 procent.

Avšak zejména pro začínající investory nebo pro ty bez dostatečných zkušeností či pevného odhodlání “vydržet” ale může být problém sledovat, jak trh padá a ztrácí desítky procent. I proto je tu průměrování cen jako psychologická pomůcka, která pomáhá obdobné propady překonat. Ať už to bylo v době finanční krize v roce 2008, nebo v roce 2020, kdy nastoupila pandemie covidu. V roce 2008 index oslabil o 35 procent, v roce 2022 o zhruba 26 procent. Ve všech případech DCA ale dostává investora ze ztráty do zisku mnohem dříve než při jednorázové velké investici.

Jak ale správně realizovat DCA, pravidelně investovat? I v rámci na první pohled triviální strategie, jako je DCA, existuje mnoho způsobů, jak postupovat. Roli hraje opakovanost a velikost příkupů, počet a rozložení instrumentů atd. Pokud ale zůstaneme u základní myšlenky, tedy stejně vysoké periodické příkupy diverzifikovaných ETF, není to opravdu nic složitého. Navíc díky novým investičním produktům lze de facto celou tuto strategii plně automatizovat.

Investiční plány XTB

Příkladem takové automatizace jsou Investiční plány XTB, které dávají investorovi možnost sestavit si vlastní ETF portfolio. Umožňují i nastavit procentuální rozložení a časové schéma příkupů. O zbytek už se investor nemusí starat. Aplikace pak sama přikupuje koš vybraných ETF podle nastavených preferencí,” pochvaluje si Tomáš Vranka.

Dlouhodobé Investiční plány XTB >

Na první pohled se může zdát divné, že investor nespravuje své portfolio aktivněji. Avšak statistiky a data z minulosti ukazují, že pro většinu z nás je pravidelný mechanický nákup indexu mnohem lepší. Jde o výnosnější variantou než nějaký aktivnější výběr nebo častý zásah do portfolia. Investor pak má i dříve k dispozici zainvestované peníze v kladném zhodnocení.

Dlouhodobé Investiční plány XTB >

Pokud bychom to měli shrnout do jedné věty. Pro většinu dlouhodobých investorů s horizontem desítek let bude metoda DCA nákupu indexových ETF nejlepší volbou z hlediska potenciálního výnosu, rizika a stráveného času,” uzavírá Tomáš Vranka a odkazuje Dlouhodobé investiční plány XTB.

Pokud i Vy chcete začít s pasivními investicemi, detailní informace o Investiční plánech naleznete na tomto odkazu.

–Adman’s Choice–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here