Náročné profese: Plný důchod dostane dříve asi 120 tisíc lidí

4486
narocne_profese
Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka představuje nový seznam náročných profesí. Foto: Redakce FinTag

Náročné profese s nárokem na starobní penzi až o pět let dříve bez jejího krácení se od ledna 2025 dotknou asi 120 tisíc lidí. Půjde například o kováře, svářeče, zedníky, ale i některé zdravotní sestry a sociální pracovnice v osobní péči.

Rozšířený výčet náročných profesí, který mimo jiné přináší novela důchodového pojištění, představilo na dnešní tiskové konferenci [1.3.] Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR [MPSV]. Jde o profese, při jejichž výkonu dochází k riziku poškození zdraví pracovníka. A těmto rizikům se nedá nijak zamezit, například ochrannými pomůckami.

„Půjde o všechny profese ze čtvrté kategorie prací. To je asi 12 930 lidí podle aktuálních dat,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL].

A dále se od příštího roku mezi náročná povolání podle něj zařadí některé pozice ze třetí kategorie rizik podle zákona o ochraně veřejného zdraví. Konkrétně půjde o povolání, v nichž jsou pracovníci vystavováni čtyřem rizikům. A to celkové fyzické zátěži, vibracím, zátěži teplem a zátěži chladem.

„V této kategorii [třetí, pozn. red.] je to asi 108 800 lidí,“ přiblížil ministr.

Ten s tímto návrhem nyní předává novelu zákona o důchodovém pojištění po ukončeném meziresortním připomínkování na Legislativní radu vlády a poté na samotnou vládu.

„Ta by měla celý materiál projednat do konce března,“ dodal ministr Jurečka.

Náročné profese dostanou dříve penzi bez jejího ponížení

I nově uznané náročné profese budou odcházet do státní penze až o pět let dříve než ostatní pracovníci, aniž by jim za to stát ponížil důchod. Obdobně již nyní dříve dostávají důchod zdravotničtí záchranáři a profesionální hasiči po odpracování určitého objemu směn v náročném povolání.

„Postupujeme v souladu s ministerstvem zdravotnictví a dalšími odborníky. Bereme to nyní jako výchozí stav, který můžeme v budoucnu doplňovat a aktualizovat. Základním principem je dopad na lidské zdraví,“ vysvětlil rozhodování o tom, které profese jsou náročné, a které nikoliv, ministr práce Jurečka.

Současný návrh podle něj zohledňuje práce v náročné profesi v období deset let před účinností zákona.

„Poté, kdy zákon vejde v platnost, bude možné získat nárok na snížení důchodového věku maximálně o 15 měsíců při odpracování 2 200 směn,“ vyjasnil podmínky.

Náročné profese s výhodnějším důchodem určí ministerstvo

Dřívější odchod do penze až o 30 měsíců podle něj bude možný po odpracování 4 400 směn. To odpovídá přibližně dvaceti rokům práce v náročné profesi. Náklady na penze pro tuto skupinu osob vykompenzují státu samotní zaměstnavatelé. Ti začnou od příštího roku za tyto zaměstnance státu postupně odvádět vyšší odvody na důchodové pojištění. Od roku 2028 by měla sazba odvodu u těchto profesí činit pět procent vyměřovacího základu.

„Celkové dodatečné náklady na odvody pojistného pro zaměstnavatele by v roce 2025 mohly činit přibližně 1,2 až 1,6 miliardy korun,“ odhadl Jurečka.

Souběh důchodu u náročných profesí a práce

Ministr dále upozornil, že nelze jednoznačně vyjmenovat, které profese se vyhodnotí jako náročné. S výjimkou čtvrté kategorie se zhruba 12 tisíci pracovníky. Ti všichni se budou od příštího roku považovat za náročná povolání. U třetí kategorie rizikových prací se musí při hodnocení jejich náročnosti zvažovat konkrétní pracovní zařazení v dané oblasti.

„Ten vývoj za posledních třicet let šel ohromně dopředu,“ podotkl ministr.

Například se musí zvážit to, s jakou technologií výroby daný zaměstnanec či živnostník pracoval, s jakými látkami se dostával do kontaktu. A jak tato rizika snižují používané ochranné pomůcky. Konkrétně pak jako náročné profese jmenoval například pracovníky v lesnictví, seřizovače obráběcích strojů, důlní pracovníky v kontaktu s důlními přístroji [horníci]. Dále půjde o zdravotní sestry s některými specializacemi a sociální pracovnice, jejichž práce je zvlášť fyzicky náročná. Zmínil se i o kovářích, sklářích, svářečích a dalších fyzicky náročných povoláních.

„Nemá to být politické rozhodování,“ odpověděl Jurečka na otázku, proč do náročných profesí nezařadil resort celou třetí kategorii povolání.

Pracující důchodci nebudou platit sociální pojištění, navrhla koalice

U třetí kategorie profesních rizik se podle něj zhodnotí náročnost individuálně s ohledy na snížení rizik pomocí ochranných pomůcek, vysvětlil.

Závěrem dodal, že náročné profese budou moci i v případě pobírání až o pět let dřívějšího důchodu ve srovnání s ostatními lidmi současně i pracovat. Což například penzisté s přiznaným předčasným důchodem ale nemohou. Ti si musejí počkat až na dosažení věku, který by jim přiznával řádný starobní důchod.

Veronika Táchová

5 KOMENTÁŘE

  1. Myslím si, že by pomohlo, pokud by současná vláda opět masivně přidávala zaměstnancům placeným státem. Třeba policistům se v roce 2022 přidávalo do tarifů pouze 17 procent a průměrný plat měli pouze cca 52 000 Kč. Navíc do tzv. policejního důchodu mohou jít až ve 35 letech, kdežto my v soukromé sféře, můžeme do důchodu již v přibližně 68 letech. Na tomto případu je vidět, že je v této zemi vše, jak má být. Zejména zaměstnanci placení státem vytvářejí skutečné hodnoty. Navíc je jich velmi málo a na vše jsou skvěle připraveni, což se ukázalo před vánoci nebo nyní s rychle a zběsile.

  2. Pan Jurečka zjevně zapomněl na další profese. Například řidiči nákladních vozidel. 300 hod měsíčně,za minimálni mzdu?? Za jeden pracovní život udělá 2. Asi někdo nepřemýšlel,jak to tady bude vypadat, až zde budou jezdit kamiony a v nich 67 letí řidiči. Pozdrav pánbůh

  3. To zase bude podvodů. Osobně znám, tkz. mluvčího u hasičů, celou dobu trčel v kanclíku a měl na vše nárok jako profes. hasič, který na zásah musel mít plynovou masku, nasazoval krk … Všech výhod zneužil a jen se směje, hnus ! Neskutečná špína tohoto režimu

    • Ti už si zvykli, stejně tam skončí … uvažování 5hadů je příšerné, vše proti podhradí ! Debil.. uvažování jejich voličů je v dnešním … ideologickém marastu nepublikovatelné. Matka z velmi přizpůsobivé menšiny nikdy nepracujících “vychová” 7-9 budoucích kriminálníků- nefachčenek a má výhody jako pras.. Matka vychová dva pracující odborníky pro společnost .. a má z toho prd. Jurečka to asi dělal jen pro sebe, ten jako člen vatikánské sekty má .. už ani nevím kolik budoucích politických příživníků po svém fotrovi.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here