Anketa: Trh pražské burzy START propadl za dva měsíce o 10 %

283
burzy
Foto: Redakce FinTag

Burzy v USA i v Evropě optimismus investorů neopouští, ale analytici už i varují před rizikem korekce vzhledem k délce a síle akciové rally. Aktuální vyhlídky na trzích komentují členové expertního týmu projektu Vítězné portfolio a hosté.

Michal Semotan / J&T Banka: Burzy i nadále ukazují rozdílný vývoj. Mohutný růst dál táhnou především technologické firmy se zaměřenými na umělou inteligenci. Je to Nvidia, Microsoft, Meta Platforms a další. A naopak jsou sektory a regiony, kterým se letos zatím příliš nedaří. Sem patří technické kovy, realitní odvětví, výrobci elektřiny, prodejci spotřebního zboží. Z regionů jde pak o Čínu. I na domácím písečku vidíme silně ziskové akcie. Týká se to především akcií Monety Money Bank, Erste Group Bank, Komerční banky, ale zároveň i ty, kterým se nedaří. To je třeba ČEZ. V jeho případě je to pokles ceny elektřiny, politické zásahy ohledně mimořádných daní a výstavby jaderných bloků.

Tomas Michálek / STARTer Investment Partners: Únor a březen byly těžké měsíce pro akcie se středně velkou a malou tržní kapitalizací jak v USA, tak v Evropě. Ceny akcií a indexy se pohybovaly do strany. Nebyly schopné překonat historická maxima, jak se to dařilo v segmentu velkých společností. Zvláště zraněný je trh START pražské burzy, který se za poslední dva měsíce propadl o deset procent.

Michal Stupavský / Conseq Investment Management: V polovině dubna startuje výsledková sezóna za první kvartál. Očekávání analytiků ohledně dynamiky tržeb a zisků u amerických technologických společností jsou nastavena velmi vysoko. Jakékoli výraznější zklamání by tedy mohlo představovat katalyzátor pro výraznější tržní korekci. Například americký technologický index NASDAQ se nyní obchoduje přibližně na 40násobku ročních zisků [P/E]. A to je vskutku extrémní hodnota. Dále bude zajímavé sledovat data o americké jádrové inflaci za březen. Ta měla v posledních měsících určitou tendenci růst. Tudíž by mohlo dojít k přehodnocení tržních sázek na trojí snížení sazeb FEDem do konce letošního roku.

Miroslav Novák / AKCENTA CZ: V prvním čtvrtletí se ukázalo, že centrální banky ve Spojených státech a eurozóně nebudou se začátkem snižování úrokových sazeb spěchat. Pravděpodobnost toho, že Evropská centrální banka v dubnu sníží sazby, je podle mě velmi malá. I v případě FEDu je zasedání na přelomu dubna a května aktuálně padesát na padesát. Významnější reakci finančních trhů lze samozřejmě v dubnu očekávat v návaznosti na důležité statistiky, především na vývoj spotřebitelské inflace v jádrové složce a ve službách. Zatím předpokládám, že v dubnu bude pokračovat nastolený trend z posledních měsíců. To je až bezbřehý optimismus. Pokud tedy, samozřejmě, nedojde k ničemu mimořádnému.

Peter Garnry / Saxo Bank: Velká část drobných investorů se na trhu orientuje hlavně podle valuačních násobků. Podle P/E lze podle nich určit, které tituly jsou levné, které jsou drahé. Tak jednoduché to ale není. Z mého pohledu by stavba každého portfolia měla začínat u dividendových titulů a pokračovat přes akcie firem realizujících zpětné odkupy. Neméně důležité je poté z pohledu dlouhodobých investorů to, jaký růst se očekává od jednotlivých sektorů. To značí, zda podniky, respektive jejich akcie z dílčích odvětví dokážou nominálním růstem převyšovat inflaci, a tedy investorům nabízet reálný růst.

Tomáš Beránek, člen organizačního týmu #VítěznéPortfolio.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here