Problém trhu Start je nízká likvidita, říká investor Šura

878

Trh Start pražské burzy, jenž je určen pro malé a střední firmy, trpí nízkou likviditou. Ve videodebatě ABCD investora to říká drobný investor Jaroslav Šura. A nejen to: „Kdo chce vidět kapitalismus, musí do Ameriky.“

„Nízká likvidita na trhu Start je problém. Tam nakoupit a prodat, kdy člověk chce, jde jen u Pilulky. S ostatními akciemi se na Startu moc neobchoduje,“ popisuje svou zkušenost Jaroslav Šura.

Upřesňuje, že v akciích lékárenské sítě Pilulka má zainvestovanou značnou část svého portfolia. Věří přitom, že Pilulka v příštím roce zvedne svůj obrat a zisk o 20 až 30 procent.

Pilulka Lékárny nabídla akcie investorům. Vyplatí se je koupit?

Proč věří tomu, že Pilulka tak výrazně uspěje v příštím roce na vysoce konkurenčním lékárenském trhu, jenž se již druhým rokem potýká s citelnými výkyvy prodejů kvůli pandemii covidu-19, už ale nevysvětluje.

„Zajímavé se mi zdají i akcie technologické společnosti eMan. Říkám jim malý Eman,“ přidává svůj další tip na zajímavý akciový titul na trhu Start.

Trh START vidíme velice pozitivně, říká mluvčí pražské burzy

Vyjadřuje se i k akciím společnosti Fixed.zone, která na trh Start vstoupila teprve nedávno. Ty se mu v době jejich úpisu zdály příliš drahé.

„Když teď vidím, jak v RM-Systému narostly, musím už jen zamáčknout slzu,“ dodává.

Moje strategie leží v USA, říká investor Šura

V debatě ABCD investora Šura dále říká, že teď rozhodně neinvestuje do dluhopisů. Má je totiž za rizikové. Už kvůli tomu, že centrální banky budou muset dříve či později kvůli rostoucí inflaci zvýšit úrokové sazby a ubrat na kvantitativním uvolňování. V tom to budou mít podle něj těžké hlavně evropské banky, zejména pak Evropská centrální banka [ECB].

„Bude pro ně těžké nějak elegantně vycouvat z podpory ekonomiky, aniž by tím nepoškodily předlužené evropské státy,“ vysvětluje.

Světu hrozí stagflace, varují ekonomové

Rozhodně se tím ale nestresuje: „Já si budu sedět v tom svém Facebooku a Applu. A tam si počkám na zisky.“

Co se týče akcií, volí hlavně americké technologické firmy. Jako jsou Microsoft, Amazon, Apple, Twitter a Facebook. A slabost má také pro farmaceutické společnosti.

„Občas si koupím Pfizer nebo Modernu. To, když spadne cena, akcie ale držím třeba jen den, když stoupnou, prodám je,“ popisuje své „spekulační spády“ s dovětkem, že takto ale obhospodařuje maximálně jedno až dvě procenta svého portfolia.

Evropský motor je hodně zadřený

Evropské akcie Jaroslav Šura bedlivě sleduje. Avšak, jak říká, moc jim nevěří: „Mně v Evropě nebaví skoro nic, protože ten evropský motor je hodně zadřený.“

Tvrdí, že kdo chce „vidět“ kapitalismus, musí do Ameriky. Tam jsou dle jeho názoru firmy navíc stále ještě ochotné se podělit o zisky s investory.

„Já nechci ty zítřejší vítěze. Já chci ty, kteří jsou vítězi už teď. A to jsou ty firmy, kterým rostou tržby i zisky o 20 až 30 procent ročně. A mám za to, že pokud by přišla nějaká větší korekce, tak ti zítřejší vítězové dostanou do nosu podstatně více než ti dnešní,“ myslí si.

Korekce na trzích přijde zkraje roku 2022, říká Tibor Bokor

Jasno má i v případě některých asijských trhů: „Čínský trh jsem škrtl jako celek. Čínský soudruh na něm zasahuje tak moc, že po jeho zásazích z něj už zmizelo hodně investorů. A ti se tam podle mého názoru jen tak nevrátí.“

Na závěr dodejme, že poslední letošní debata ABCD investora poběží v pondělí 29. listopadu. A je se na co těšit. S pomocí pěti předních domácích investičních stratégů se pokusí sestavit top portfolia investora pro příští rok.

Daniel Tácha

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here