TOP 09 se přidala k SPD a ANO. Chce vracet bojeschopné Ukrajince

6375
TOP_09
Poslanec Ondřej Kolář na Ukrajině / Foto: Spolu

TOP 09 chce na nejbližším jednání koalice otevřít téma vracení bojeschopných mužů na Ukrajinu. Po více než dvou letech války na Ukrajině s tím přišel poslanec TOP 09 Ondřej Kolář, syn Petra Koláře, poradce prezidenta Petra Pavla.

O tom, že by Česko mělo najít způsob, jak z Česka poslat na Ukrajinu bojeschopné Ukrajince, dlouhodobě hovoří představitelé hnutí ANO a SPD, ale i další opoziční strany. Inspirují se zejména aktuální obdobnou debatou v Polsku nebo v Litvě, ale i v dalších zemích, které přijaly ukrajinské uprchlíky.

Nyní se k těm, kteří navrhují návrat bojeschopných Ukrajinců na Ukrajinu, přidala i TOP 09 prostřednictvím poslance Ondřeje Koláře. Podle něj Česko nadále musí chránit válečné uprchlíky, ženy, děti a starší lidi z Ukrajiny. Avšak už ne bojeschopné muže, na které se navíc vztahuje branná povinnost.

„Neměli bychom ale přehlížet fakt, že zatímco Česko a čeští občané ve velkém podporují Ukrajinu, někteří její obyvatelé se za naší finanční podpory vyhýbají svojí povinnosti. Právě to chci, aby vláda co nejrychleji řešila,“ říká Kolář v tiskové zprávě, kterou na svých stránkách zveřejnila TOP 09.

Amputace a střepiny jsou nejčastější zranění ukrajinských vojáků

Česká republika by podle něj měla vyslyšet žádost Ukrajiny a pomoci jí vracet do vlasti muže, kteří chybí na frontě. K hledání způsobů, jak motivovat Ukrajince k návratu domů, Kolář vyzve ministra vnitra a ministra zahraničních věcí. Podporu má i v TOP 09, která uvedla, že toto téma otevře na jednání členů koalice.

Téma není nové. Dlouhodobě ho prosazuje opozice

Téma vracení bojeschopných Ukrajinců na Ukrajinu rezonuje na tuzemské politické scéně již několik týdnů. Předseda hnutí ANO Andrej Babiš již několikrát vyzval premiéra Petra Fialu [ODS], aby se na tuto možnost přeptal „svého přítele“ polského premiéra Donalda Tuska. Je to právě Polsko, které toto téma nyní intenzivně řeší. Dlouhodobě téma otevírá i předseda SPD Tomio Okamura.

„Nemá smysl, abychom my bojovali za někoho, kdo sám bojovat nechce,“ uvedl opět například včera [9.5.] na jednání Sněmovny předseda SPD Tomio Okamura.

Topka míří za lidovci. To znamená mimo Sněmovnu

Minulou neděli se k tématu vyjádřil v pořadu Partie na CNN Prima News ministr vnitra Vít Rakušan [STAN]. Ten potvrdil, že koalice diskutuje s opozičními stranami o novele předpisu nazývaného Lex Ukrajina. Vracení bojeschopných Ukrajinců na Ukrajinu však podle něj zdaleka není kvůli mezinárodnímu právu tak snadné, jak by se mohlo na první pohled zdát.

„Pokud lidé už na území EU jsou a nespáchají tam trestný čin, možnost vracet je malá,“ řekl Rakušan a doplnil: „V této chvíli repatriace z důvodu porušení branné povinnosti v jiném státě prostě možná není.”

Šéfka TOP 09 mluví o nepatřičném národovectví

K tématu se vyjádřila i předsedkyně strany TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Zdůraznila, že případná opatření by se dotkla pouze mužů, kterých se týká ukrajinská branná povinnost. Podle ní jde o „extrémně citlivé téma“.

„Proto chci, abychom se tím i přes náročnost, kterou to s sebou nese, zabývali transparentně, bez nepatřičného národovectví a s jasným úmyslem Ukrajině pomoci,” sdělila.

Ondřej Kolář z TOP 09 se ale vyjádřil přímočařeji: „Je to typ pomoci, o kterou žádali ukrajinští politici, když jsem s nimi na Ukrajině jednal. Posíláme zbraně, peníze a tohle je další krok, jak jim pomoci bránit se ruské agresi. Není to populární, ale je to nutné.”

Petra Pavla objevil Petr Kolář. Kdo je Petr Kolář?

Ideální by podle Koláře bylo celoevropské řešení, inspirovat by se podle něj dalo úvahami Polska a Litvy, kde se zvažuje změna přístupu k sociálním dávkám, pracovním povolením nebo k dalším dokumentům, které na území EU Ukrajinci potřebují.

„Dalším možným nástrojem, nad kterým se dá uvažovat, je vízová politika. To jsou cesty, které by podle nás měla zvažovat i česká vláda,” doplnil.

Ondřej Kolář aktuálně kandiduje v koalici Spolu za TOP 09 do Evropského parlamentu. Co se týče domácí politiky, TOP 09 by se podle posledních průzkumů neprobojovala do Poslanecké sněmovny. Její obliba u veřejnosti klesla pod potřebných pět procent.

–ČTK/RED–

11 KOMENTÁŘE

  1. To je dobře, aspoň se vyčistí vzduch. Pracující Ukrajinci zůstanou a ti ekon. ukroši povalí do mlýnku nebezpečného šílence v Kyjevě. O to dříve si alzáka sami Ukrajinci odstraní, nastane klid zbraní. Pak bude čas jednat o míru. I nových hranicích UA s čím většina Ukrajinců souhlasí. Ne jako dnešní hrůzovláda arogantního faráře+ kontráše s pár zfanatizovanými ukronác… od PC.

  2. Pozor !!!
    Nevěřte ani slovo bezpáteřní TOP a speciálně politiku Kolářovi !
    To jsou jen předvolební sliby, Kolářovi jde jen o to dostat se do Europarlamentu.
    To je “kůň” pětikoalice!
    Dělají si z voličů blázny, chtějí nás opít rohlíkem a pak se vysmívat.
    Kolář to je bývalý starosta městské části Praha 6, nejhorší politik, fanatik hledající stále pátou kolonu – takový alá “prokurátor Urválek” ultrapravičák!
    Pokud chcete aby v Česku byl už klid, tito lidé se nesmí dostat k moci!

  3. Proč by měli Ukrajinci bojovat za zkorumpovaný nacistický režim, násilím nikoho nedonutíš bojovat, buď se vzdají nebo se vzbouří. Při násilné repatriaci by u nás pravděpodobně vznikly nepokoje a možná ozbrojený odpor, neboť jsem byli na začátku války vpouštěni bez kontroly, zajímalo by mne kolik jsem natahali zbraní.

    • Nebuď pokakaný Jardo. Střílet si mají tam a ne u nás. Přece si nebudeme od nich diktovat. Je to jejich vlast, hlásí se tu k Ukrajině, tak ať tam také bojují, nebo se mohou klidně vzdát, to hodní Rusové rádi uvítají a přivítají je v Rusku.

    • Ukrajinci si musí sami odstranit duševně nemocného sociopata z Kyjeva. Alzák je dávno nebezpečný nejen pro UA, ale i pro celou Evropu, pro jeho slávoman i ekon. zájmy USA, už nechce nikdo umírat. Třetinu UA vlastní nadnárodní mafie sídlící v USA, tak oč těm našim války chtivým lidským how… pořád jde ?

    • Rozumní Ukrajinci to nebudou. Ti se smířili s tím, že se posunou hranice podle nových států jak chtějí DLR-LLR i s Ruským Krymem. Když tam stejně žije 70-80% Rusů. Tito už nechtějí nastupující nacismu..sfašis… který se po rozpadu SSSR objevil hlavně v Kyjevské oblasti. Důsledek dalšího nastupujícího neonacis…na UA je nebezpečný sociopat z Kyjeva. Stejné tomu bylo za WWII … Tak vocogou ? Zájem je úplně jinde, než lžou války chtivé hyeny z …

  4. Rozumní Ukrajinci to nebudou. Ti se smířili s tím, že se posunou hranice podle nových států jak chtějí DLR-LLR i s Ruským Krymem. Když tam stejně žije 70-80% Rusů. Tito už nechtějí nastupující nacismu..sfašis… který se po rozpadu SSSR objevil hlavně v Kyjevské oblasti. Důsledek dalšího nastupujícího neonacis…na UA je nebezpečný sociopat z Kyjeva. Stejné tomu bylo za WWII … Tak vocogou ? Zájem je úplně jinde, než lžou války chtivé hyeny z hrůzovlády, kontráše PP, ČT24, EU-EK, agresora NATO ..

  5. Soudruzi se poněkud odklonili od svých “hodnot”. Možná by i dokonce předefinovali svůj termín “dezoláství”. Samozřejmě dočasně. V zoufalosti jsou ochotní slibovat a nikdy nesplnit cokoli. Nejvíc se děsím těch, co jsou tomu ochotni uvěřit.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here