Petra Pavla objevil Petr Kolář. Kdo je Petr Kolář?

34938
Petr_Kolar
Petr Kolář [vlevo] a Petr Pavel [vpravo] na jedné ze svých "poutí po vlastech českých“. / Foto: FinTag.cz / Zdroj: YouTube

Kdo je prezidentský kandidát Andrej Babiš veřejnost již ví. Kdo opravdu je druhý finalista prezidentského klání Petr Pavel zjistí tehdy, pokud Pavel v prezidentské volbě uspěje. Určitým vodítkem už nyní může být info o tom, kdo je Petr Kolář.

Včera [18.1.] uspořádal Denik.cz online debatu mezi prezidentskými kandidáty Petrem Pavlem a Andrejem Babišem [ANO]. Debata nic nového v tom, co chce a nechce Petr Pavel nebo Andrej Babiš, nepřinesla. Přesto už sama o sobě řekla o aktuální volbě prezidenta a stavu české společnosti více, než by se na první pohled mohlo zdát. Neúčastnil se jí totiž nikdo, kdo by neměl krycí jméno tajné služby někdejšího totalitního režimu. Diskutoval v ní Petr Pavel [krycí jméno Pávek], Andrej Babiš [krycí jméno Bureš] a moderátorka Kateřina Perknerová [krycí jméno Éter]. Samo o sobě by na tom nebylo nic mimořádného, pokud by ale nešlo o volbu prezidentskou bezmála 35 let od sametové revoluce v roce 1989. Avšak zpátky k debatě. V ní došlo k následujícímu střetu.

Andrej Babiš: „Hlavně on [Petr Pavel] je druhý pokus toho lobbisty Koláře, kterému nevyšel první pokus s Drahošem. To je lobbista, který tady lobbuje. A když jsou dny NATO, tak za námi chodí a prosazuje zájmy cizích států. A to je pan Pavel.“

Petr Pavel: „Tenhleten svět konspirací je světem Andreje Babiše, ne mého. Já musím říci, že Andrej Babiš opět potvrzuje jen to, jak se mu lidé hodí. A v okamžiku, kdy se mu přestanou hodit, tak je odvrhne. Petr Kolář se mu velice hodil k tomu, aby se dostal do Bílého domu a mohl se zviditelnit vedle Donalda Trumpa.“

Andrej Babiš: Nevázaný smích.

Petr Pavel: „Potom se mu velmi hodil, když potřeboval nějakou radu ohledně vnitřní politiky. A to asi sám nepopře, že ho v některých věcech sám kontaktoval, jestli by mu mohl poradit.“

Andrej Babiš: „Ne, pan Kolář se nám vždy vnucoval…“

Petr Pavel: Smích.

Andrej Babiš: „…protože on potřebuje mít ten vliv. Takže určitě pan Kolář se nám snažil radit. My jsme ale žádné jeho rady nepotřebovali, protože já nejsem loutka nikoho.“

Nabízí se tedy otázka, kdo je Petr Kolář, který podle Petra Pavla pomohl Andrejovi Babišovi ke společné fotce s Donaldem Trumpem, aby ho následně, jak říká Pavel, Andrej Babiš odvrhl. Jak to, že stejně jako nyní radí Petru Pavlovi, v minulosti radil i Andrejovi Babišovi. A zejména, jak moc má blízko k Petru Pavlovi.

Jakou roli hraje ve volbě prezidenta Petr Kolář

Petr Kolář je pro většinu české veřejnosti osobou neznámou. Což už ale neplatí pro politické kruhy a rovněž kruhy spjaté s českým zbrojním průmyslem. Důležité je vědět, že i on sám svého času jako signatář Kroměřížské výzvy, která cíleně hledala prezidentského kandidáta proti Milošovi Zemanovi, zvažoval kandidaturu na prezidenta. K tomu se však neodhodlal. V minulosti tak podporoval Jiřího Drahoše a nyní Petra Pavla. O Petrovi Pavlovi jako o možném prezidentovi přitom hovořil v DVTV live show Daniely Drtinové již v listopadu 2019. Na její dotaz, zda bude kandidovat na prezidenta odpověděl, že ne, ale „ví o člověku, kterého by rád na Pražském hradě viděl“.

„Já mám přítele, jmenuje se Petr Pavel, je to generál ve výslužbě. My teď dost často putujeme po vlastech českých,“ řekl.

A skutečně. Petr Kolář s Petrem Pavlem už v roce 2019 objížděli česká města s besedním programem. V něm společně vyjadřovali své názory na současnou geopolitickou situaci. Několik z těchto debat jsou volně dostupné na YouTube. Přičemž je s podivem, že i přes tak masivní podporu, kterou Petr Pavel u veřejnosti má, mají tato videa jen pouhé stovky zhlédnutí. Kdo má zájem, některé z nich najde zde.

Pozoruhodné je, že ve stejném roce, kdy Petr Kolář hovořil o Petru Pavlovi jako o možném prezidentovi, pomáhal podle Pavla tehdy premiérovi Babišovi zařídit přijetí u Donalda Trumpa. Na druhé straně zřejmě nepočítal s tím, že „jeho známý“ se o čtyři roky později střetne o funkci prezidenta právě s Andrejem Babišem. Anebo Pavel neříká pravdu, a Kolář v USA pro Babiše nic nezařizoval. Avšak Petr Kolář páky do USA skutečně má. A to, že radil Babišovi v roce 2020 potvrdila i pravá ruka Andreje Babiše, dnes šéfka jeho volebního týmu, Tünde Bartha. Nutno dodat, že rady a konzultace poskytuje Petr Kolář rovněž předsedovi Senátu Miloši Vystrčilovi [ODS].

Petr Kolář je skoro jako Jára Cimrman. Byl u „všeho“

Petr Kolář není v kruzích, které ovlivňují dění v Česku, postavou nikterak neznámou, spíše naopak. Nevyhýbá se ani médiím, o jeho názorech lze proto najít mnoho informací. Stejně tak i o jeho osobním životě. Například bulvární média již v roce 2020 psala o vztahu s jeho současnou partnerkou a dlouholetou moderátorkou České televize [v roce 2018 rovněž moderátorkou prezidentských debat] Světlanou Witowskou. Podstatně důležitější ale je jeho profesní život. Podrobně je rozveden na Wikipedii, a tak si vyberme jen to, co stojí opravdu za pozornost.

Petr Kolář pracoval od roku 1993 na Ministerstvu zahraničních věcí ČR. V letech 1996–1998 zastupoval Českou republiku jako velvyslanec ve Švédsku. Následující rok se stal poradcem pro evropskou integraci a Balkán v Kanceláři prezidenta republiky ČR. Což mimo jiné značí, že byl poradce prezidenta Václava Havla přesně v tom roce, kdy Česká republika vstoupila do NATO. A zároveň došlo na „humanitární bombardování“ Srbska kvůli válce v Kosovu.

Tím hvězdné chvíle Petra Koláře ale nekončí. Vrátíme-li se o dva roky nazpět, podle Wikipedie to měl být právě on, kdo jako blízký spolupracovník tehdejšího ministra zahraničí a místopředsedy ODS Josefa Zieleniece jako první potvrdil, že špičky ODS věděly o tehdejších machinacích se sponzory. Řeč je tedy o známém takzvaném sarajevském atentátu na Václava Klause, který vyústil 2. ledna 1998 v úřednickou vládu Josefa Tošovského a první předčasné volby. Po nich došlo k dalšímu významnému milníku v české politice – na opoziční smlouvu mezi Václavem Klausem a Milošem Zemanem.

Hvězda Petra Koláře i přes dva výše uvedené „karamboly“ nepohasla. Naopak v letech 1999 až 2003 působil jako velvyslanec v Irsku. Od září do října 2005 zastával funkci náměstka ministra zahraničních věcí. A hlavně – 29. listopadu 2005 se stal velvyslancem ČR v USA. V nich působil do roku 2010. Z Washingtonu hned na to opět jako velvyslanec zamířil do Moskvy. Tam setrval do roku 2012, aby o rok později nastoupil jako ředitel pro mezinárodní vztahy do skupiny PPF. Přičemž se soustředil zejména na asijské trhy. Což značí samozřejmě hlavně Čínu. Po roce však ve skupině skončil.

Následně se o něm spekulovalo jako o nástupci Karla Schwarzenberga [TOP 09] na postu ministra zahraničí. K čemuž ale nedošlo a Kolář zamířil do americké advokátní kanceláře Squire Patton Boggs. Ta v Česku pracuje pro významné klienty, mezi které patří například americká společnost Westinghouse. Avšak nejen ona, ale třeba i radnice Prahy 6. Pro ni americká kancelář vypracovala posudek na setrvání sochy sovětského maršála Ivana Koněva na náměstí Interbrigády v pražské Bubenči. Což se stalo právě v době, kdy radnici vedl syn Petra Koláře Ondřej. I jeho příběh hodně napoví, kdo je podporovatel Petra Pavla Petr Kolář.

Poslanec Ondřej Kolář

Petr Kolář má dva syny. Veřejně známý je Ondřej Kolář. Ten v letech 2014 až 2022 jako starosta vedl městkou část Prahy 6 za TOP 09. A v roce 2021 se stal za stejnou stranu poslancem. Petr Kolář vystudoval obor mediální studia na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy a práva na Západočeské univerzitě v Plzni. Absolvoval také International Legal Studies Program na American University, Washington College of Law ve Washingtonu, D.C. a jeden rok studia germanistiky na Trinity College v irském Dublinu.

Poslancem se stal poté, kdy v posledních sněmovních volbách poskočil z devátého místa na kandidátce SPOLU na místo čtvrté. Což bylo místo, které se uvolnilo po skandálu někdejšího člena TOP 09 Dominika Feriho. Jakkoli pražská TOP 09 navrhovala na volnou pozici Michala Zunu, za Ondřeje Koláře se postavila na výkonném výboru TOP 09 předsedkyně strany Markéta Pekarová Adamová. A v hlasování převážily hlasy pro její návrh.

Ondřej Kolář jí to následně v rozhovoru pro Blesk „vrátil“ následovně: „Myslím, že Markéta Pekarová Adamová jde mílovými kroky dopředu. Neskutečně za tu dobu, co je naší předsedkyní, vyzrála, zorientovala se v řadě témat, myslím, že působí velmi klidně. Rozhodně to není žádná hysterka, co na sebe musí strhávat pozornost. Má přirozenou inteligenci.“

Ondřej Kolář na sebe upozornil zejména svým bojem za odstranění zmíněné sochy sovětského maršála Ivana Koněva v pražské Bubenči. Případně rozhovorem v časopisu Playboy, za který radnice zaplatila 50 000 korun, aby tyto peníze po kritice následně zaplatil ze svého Ondřej Kolář.

Petr Kolář lobbista

Avšak zpátky k Petru Pavlovi, respektive Petru Kolářovi. To, že se o něm mluví jako o člověku svázaném s tuzemským zbrojním průmyslem je namístě. Petr Kolář totiž působí jako předseda správní Nadace rodiny Holečkových. Instituce s nadačním kapitálem téměř dvě miliardy korun přispívá mimo jiné na podporu vzdělávání, školství, péče o zdraví nebo rozvoje zdravotnictví. Zakladatelem nadace je René Holeček, majitel společnosti CZG – Česká zbrojovka, která se v roce 2022 přejmenovala na Colt CZG Group SE. To kvůli tomu, že nedávno koupila amerického výrobce palných zbraní Colt. Čemuž Petr Kolář, jak sám potvrzuje, asistoval pro znalost amerického prostředí.

Nákup Coltu českou firmou, která kvůli tomu vstoupila i na Pražskou burzu cenných papírů, je pro ni ohromným skokem vpřed. Umožňuje jí to totiž podílet se na zakázkách pro americké a kanadské ozbrojené složky. Firma ale těží i ze současné války na Ukrajině. Objednávky zbraní v Česku nejen pro Ukrajinu ji loni stouply rekordním tempem.

Skupině Colt CZ doba přeje. Čistý zisk zvýšila o 87,9 %

Pozoruhodné přitom je, že členem správní rady nadace je i bývalý diplomat a současný vládní poradce pro národní bezpečnost a blízký spolupracovník premiéra Petra Fialy [ODS] a proděkan Cevro Institutu Tomáš Pojar. Ten se mimo jiné účastnil loňské cesty části české vlády do Kyjeva. Podle Deníku N, jenž je hybatelem v přinášení nových informací ohledně prezidentské volby, jako první například upozornil na problémy s prodejem titulů na Mendelově univerzitě v době, kdy její rektorkou byla Danuše Nerudová, na funkci v nadaci ale v těchto dnech rezignoval. Snad ještě pozoruhodnější je, že podle údajů justice.cz je členem správní rady nadace i další z letošních kandidátů na prezidenta bývalý rektor UK Tomáš Zima. Jeden by tak mohl říci, že Petr Kolář má kolem sebe jen samé uchazeče na prezidenta. Zanedlouho se ukáže, zda po neúspěchu s podporou Jiřího Drahoše, tentokrát uspěje s podporou „svého známého“ Petra Pavla.

Daniel Tácha

Pozn. red.: Účelem tohoto textu je přiblížit pozadí kandidáta na prezidenta Petra Pavla, nikoliv v prezidentské volbě podpořit Andreje Babiše. Každý ať volí toho, koho uzná za vhodného.

8 KOMENTÁŘE

  1. Dovolím si tady dát svůj postřeh. V dnešních dnech kulminuje politický boj, kdo z koho. Naprosto správně, je to politický boj i když se na to různě nadává. Ale jak se dva tábory našich spoluobčanů v diskuzích šermují, zaniká důležitá věc. Začněme od zahraničí. Od USA. Nikdy jsem se netajil tím, že jsem měl Doníka jako prezidenta rád. A současně také nepopírám, že to byl poděs, který by za normálních okolností správně vůbec neměl mít šanci. Trump tedy prohrál a jeho protikandidát je stařec, mající problémy sám se sebou. Je to člověk, kdy jiní lidé v jeho věku už dávno nejsou mezi námi, nebo jsou rádi, že vůbec ještě dýchají a on naopak musí řídit nejvýznamnější Unii na zemi. A já se ptám. Co dělají ti mladší američtí lenoši v republikánské a demokratické straně, že tam místo sebe nastrčí tyto lidi a ti projdou v zemi, která má přes tři sta miliónů obyvatel, jako nejlepší kandidáti na prezidenta primárkami? Dále Rakousko. Nový prezident je v takovém vleku politických stran, že se ani neodvážil jet na pohřeb bývalého papeže. A je známo, že nenávist je sice přirozenou součástí života, ale neměla by „jít za hrob“. Dále u nás. Je jasné, kdo je pan Babiš. Je to spolupracovník STB prokazatelně. Protože podniky zahraničního obchodu, kde se socialistický člověk, masírovaný komunistickou propagandou tom, jak se na západě mají špatně a on dobře, s lidmi od firem ze západu pracovně setkával. A ti dávali úplatky stejně, jako je dávají dnes a budou je dávat i zítra, aby prodali. Takže tito pracovníci byli doslova „pod lupou“ státních orgánů, zda úplatky neberou a k domu STB potřebovala lidi uvnitř, kteří to špehovali. Stejně, jako dnes celé týmy špehují veřejné diskuze a tajné služby na západě migranty z muslimských zemí a tím zabraňují atentátům. No a jako protikandidáta pana Babiše mi nabídnou úplně stejného komunistu, u kterého si podle jeho životopisu navíc nejsem jist, že kdyby přišli Číňané, zda si dodatečně ještě nenechá přeoperovat oči na šikmo. A prezentují to jako změnu, jako nový styl člověka a politiky a argumenty podobně různé. Normálně bych si řekl, že mě mají za vylízaný mozek, ale není tomu tak. Nepodezírám je z toho. Příčina toho je hlubší. Jakmile se člověk dostane do životního stylu, který lze nazvat, že je v celku v pohodě, tedy že má zajištěnou střechu nad hlavou, plný žaludek a přiměřenou životní úroveň, tak začne vymýšlet různá alotria. Z nedostatku vážných problémů, které ho bytostně ohrožují a proto je nutné je bezodkladně řešit. A zpohodlnělá společnost se navíc nechá vést jako ovce na porážku, protože jí vlastně momentálně nic vážného nehrozí. Protože žádné přímé nebezpečí zrovna necítí. A existují pouze dvě možnosti, jak to zastavit. Buď tvrdý náraz, hlavně ten ekonomický, který později postihne téměř každého, což se v minulosti běžně dělo, nebo osvěta taková, že si toto uvědomí většina a zavčas přes politiku otočí kormidlo do správného směru.

  2. Když se složí volně dostupné informace, tak je výsledek často ohromo-ochromný 🙂 Pavel rozhodně naše hochy a dívky na Ukrajinu nepošle. Čestný pionýrský.

  3. Dobrý den, takže lobbista Kolář za kterým stoji americký průmysloví koncern. A ten určitě potřebuje prodávat zbraně všude tam, kde se ruznými způsoby podněcují války. Takže pan Pavel není žádný občanský kandidat, ale loutka vedená na provázku Kolařem. No, z jednoho komunistického bloku jsme utekli a druhý nam slovy Karla Kryla opět nasadil oprátku.

  4. Před 30-ti roky jsme mysleli,že jsme bolševíky zcela porazili.Velký omyl.Nyní budeme opět
    volit za prezidenta ČR bolševíka.Značnou vinu na tom nesou t.zv.“sametoví politici“,kterým
    nikdy nešlo o demokracií,ale o vlastní prospěch.

        • Ano, to je naprosto přesné! Ovšem ta krize s nedostatkem skutečných osobností, které jsou ochotny něco dělat v politice, je přítomna v celém vyspělém světě, jak jsem to tu už psal. Mě však vždy dostane do kolen, i když si myslím, že za tu dobu bych už měl být dostatečně zocelen, že vytáhnou další shilé jablko a po vzoru TV reklam a listovních reklamních letáků rozjedou kampaň o jeho krásné barvě, čerstvosti, vůni, bohatosti na vitamíny a neuvěřitelně blahodárnému vlivu na moje zdraví. To mám vždy tisíc chutí, bez ohledu na svůj názor, si už z principu naopak vybrat to druhé, červivé, přezrálé a jedovaté dotačními pesticidy. A pak sledovat, jak ve sdělovacích prostředcích fňukají nad nepoučitelností a nevděčností voličstva a rozebírání situace sluníčkářskými redaktory, co s tím tedy udělat.

  5. Vážení čtenáři, autor v textu uvádí:

    „Petr Kolář totiž působí jako předseda správní Nadace rodiny Holečkových. Instituce s nadačním kapitálem téměř dvě miliardy korun přispívá mimo jiné na podporu vzdělávání, školství, péče o zdraví nebo rozvoje zdravotnictví.“

    Z tohoto textu vyplývá pouze jediné, a to účast pana Koláře v činnosti nadace, nikoliv ve zbrojním průmyslu. Je zcela přirozené, že v nadacích pracují lidé, kteří mají co říct k její činnosti, a to je v tomto případě (jak sám autor uvádí) podpora školství, zdravotnictví apod. Myslím, že je vždy důležité porozumět textu, nikoliv z něj vytrhovat jednotlivá slova.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here