Topka míří za lidovci. To znamená mimo Sněmovnu

5931
Snemovnu
„Jsme v TOPu,“ komentovali ještě v roce 2020 předsedkyně TOP 09 Markéta Adamová Pekarová a někdejší poslanec a člen TOP 09 Dominik Feri. Teď, o čtyři roky později, Dominik Feri míří za znásilnění několika žen a zneužívání své veřejné funkce na tři roky do vězení. A volební průzkum ukazuje, že TOP 09, pokud by se volby konaly nyní, by se nedostala ani do Sněmovny. / Foto: TOP 09

Podle volebního modelu za měsíc březen by se do Sněmovny dostalo pět politických stran a hnutí. Z vládní koalice by se do Sněmovny nedostala jak KDU-ČSL, tak i TOP 09. Ta se v preferencích prozatím držela těsně nad 5% hranicí.

Aktuální volební preference přinesla agentura Median. Z březnového šetření vyplývá, že nejvyšší preference voličů si stále drží hnutí ANO [32 %], za ním následují ODS [14 %], Piráti [10,5 %], SPD [7 %] a STAN [6 %].

„TOP 09 by se poprvé od dubna 2023 ocitla mimo Poslaneckou sněmovnu Parlamentu ČR,“ uvádějí autoři průzkumu.

TOP 09 respondenti přisoudili 3,5 procenta volebních preferencí, stejně jako lidovcům. ODS nadále posiluje na úkor svých koaličních partnerů, vysvětlují autoři průzkumu.

TOP 09 má 2 267 členů. Nového člena přijme i do 40 dnů

Strany současné vládní koalice [ODS + TOP 09 + KDU-ČSL + STAN + Piráti] mají v součtu podporu 37,5 procenta potenciálních voličů. Bez sestavení předvolebních koalic by získaly 88 z 200 poslaneckých křesel. ODS by dostala 41 mandátů, Piráti 30 a STAN 17.

Opoziční hnutí ANO má 32 procent voličů. SPD, která je druhou nejsilnější opoziční stranou zastoupenou ve Sněmovně, má sedm procent. V součtu tak činí volební preference pro opoziční hnutí zastoupené ve Sněmovně 39 procent. To je celkem 112 poslaneckých křesel. 92 křesel pro hnutí ANO a 20 křesel pro hnutí SPD.

Co se týče případných koalic, ty vycházejí následovně: Případná koalice ANO + ODS by měla ústavní většinu 133 poslanců a poslankyň. Koalice o dvou stranách by mohla vzniknout také mezi ANO a Piráty [122 mandátů], ANO a SPD [112 mandátů] a ANO a STAN [109 mandátů].

Nejen pád TOP 09, ale i posilování stran mimo Sněmovnu

Dalším zjištěním průzkumu je vyšší ochota zúčastnit se voleb [62,5 %]. Autoři průzkumu také uvedli, že v březnových údajích se zřetelně projevuje únava voličů ze sněmovních stran. Ta se promítá do relativně vyšší podpory stran mimo Poslaneckou sněmovnu. Nárůst podpory zaznamenaly KSČM, PRO 2022, Přísaha, Zelení, Trikolora, ale i SOCDEM. Hnutí SPD podle autorů průzkumu ztrácí podporu převážně ve prospěch PRO 2022 a Trikolory. ANO si udržuje stabilní voličskou základnu.

Výsledky posledních tří volebních modelů agentury Median v procentech
březen 2024 únor 2024 leden 2024
ANO 32 31 31,5
ODS 14 12,5 12
Piráti 10,5 11 13
SPD 7 9,5 10,5
STAN 6 9 7
KSČM 4,5 4 4,5
SOCDEM 4,5 4,5 4
PRO 2022 4 2 3
TOP 09 3,5 5,5 5,5
Přísaha 3,5 3 3
KDU-ČSL 3,5 3 3
Zelení 3 2 1,5
Trikolora 2

[Zdroj: Median]

A dále: Volební potenciál ANO, což je hypotetický zisk, pokud by danou stranu volili všichni, kteří její volbu vážně zvažují a nevylučují účast u voleb, v březnu opět vzrostl a činil 41,5 procenta. Volební jádro ANO, tedy hlasy od pevně rozhodnutých voličů dané strany jistých si také účastí ve volbách, sice stagnuje na 24,5 procenta, je ale vyšší než potenciál kterékoli z dalších stran.

Kdo koho podporuje a volí

Hnutí ANO je nejčastější volbou lidí ve věku 25 a více let. V kategorii 65 a více let by jej volila téměř polovina účastníků voleb. Nižší podporu má pouze u voličů do 24 let věku. Ti by nejčastěji volili Piráty. Je také na prvním místě u všech vzdělanostních skupin.

V ANO maká asi jen Babiš. Hnutí samo o sobě je tragédie

ODS získává největší podíl své podpory mezi lidmi v nejvyšší věkové kategorii [65 a více let]. Mezi zaměstnanci s vyššími příjmy je na druhém místě po ANO. Piráti jsou po ANO druhá nejčastější volba mezi lidmi ve věku 25 až 34 let. Mírně zde ztrácí podporu ve prospěch Zelených.

Česká pirátská strana má 1 181 členů. Přijetí trvá devět měsíců

SPD svou podporu sbírá hlavně u lidí ve věkové kategorii 35 až 44 let a u zaměstnanců se středními příjmy. STAN podporují zejména OSVČ, studenti a prvovoliči.

–DNA–

10 KOMENTÁŘE

  1. Sexferda byl nadějí Trop a jak ho všude dnešní vládnoucí … chválili, nejvíce harpyje MPA. Dnes po predátorovi z Teplic ani pes neštěkne a tropkaři včetně hyen z 5smečky utíkají před novináři i tv, když mají komentovat svého soudruha. To samé dělá provládní seznam-novinky, když tak nepustí debatu. Ferdovi v Teplicích takovou budoucnost předpovídali, hned jak vstoupil do politické špíny Trop-09.

    • Přidám. Jeden z mála slušných politiků v ODS Jaroslav Kubera (nebožtík) si nikdy nebral servítky vůči ferdíkovi, hned když tento sexpredátor začal v Teplicích řádit za zločinnou Trop. Nikdo mu z “politiků” nevěřil, ale tepličáci ano.

  2. Vůbec nechápu, jak mohou mít lidovci tak vysoké preference , když nyní dosahují na 2 %. Zřejmě jsou 2 % jejich příbuzní nebo lidé sající dotace a restituce. Na druhou stranu obdivuji jejich odvahu k likvidaci své voličské základny, kdy se rozhodli aktivně nenávidět svojí hlavní voličskou základnu, kterou byli důchodci. Svým způsobem to lze obdivovat.
    A co se týká TOP 09, jsou na jejich cestě. Jedná se o prohujerskou levicovou stranu podporující zájmy některých zemí EU, na úkor zájmů občanů ČR.

    • Jen doufám, že po špatných zkušenostech korzárů už se Stánkaři nikdo nepůjde do slepence. I když předvolební slepence byl-je podvod, který potvrdil dodnes tvrdý stalinista PR z ÚS, hnus, to se nevylučuje s tím že je i havlista. Pozdě si sketa sypal popel na hlavu, protože ho v nominaci přeskočil neznámý, ale taky všehoschopný soudruh Pávek. Na netu je článek asi 12. let starý jak celá rodina PR bojovala za komunisty i SSSR, udávala odpůrce soudruhů atd. ještě při puči89. Stejně tak rodina Pávka, jeho otec voj. prokurátor a kdo byl v té době na vojně tak o těchto … ví své. Z takových … měli strach i plukovníci.

  3. Napsal jsem včera podle mě slušný komentář na novinkách a byl jsem vymazán. Takže jenom toliko – mám radost z vývoje preferencí TOPky a doufám, že MPA navždy odzvonilo.

    • To nic není. Já tam mám do debat už pár let přístup zakázán a jsou nás tisíce. Jen havlojidi s fialkovci tam můžou psát, urážet své oponenty, to i sprostě, vše jim projde !! Až po 3.letém dotazu proč furt ban, tak vloni odpověď provládního seznam-novinky, nyní už majitel židá. Séréš ml… který bere měsíční dotace asi 200 000kč. Nesplňujete náš kodex v názorech .. tím je vymalováno.

      • Také mám celý Seznam zablokovaný. Měl jsem připomínky, které se cenzorovi nelíbily. Seznam je parta nejprolhanějších individuí pod kuratelou odporné vlády.

        • Nyní otevřeli seznam-medium. Tam může dopisovat kdokoliv, tak nevím proč mě žádali ať taky dopisuji, když nesmím psát komentáře k jiným článkům. Jenže co se tam neděje, jednou za čas parádní článek, který nesouhlasí s touto dnešní špínou. Tak 95% dopisovatelů je samý havlojid, fialkovec, ukronácek … pak ale stojí za to si přečíst pod článkem debatu i s odkazy. Tito bezpáteřní fialoví šašci z havlo VUMLů, kteří povinně napsali článek, pak ještě v diskuzi obhajují své sprosté lži, pomluvy, dezinformace… To už stojí za to si přečíst tím tuplem debatu, jak dostávají přesdrž… Takže doba se pomalu mění, když admin pustí “nevhodné” příspěvky na vládu, senát, kontráše, neonacismus u agresora UA i průs.. USA s NATO.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here