Český trh práce „není pro starý“, říkají lidé starší 55 let

8007
prace
Mladí vs. staří, co zjistil průzkum. / Foto: Redakce FinTag

Přes 85 procent [85,2 %] Čechů starších 55 let má za to, že jejich věk jim brání při hledání nového zaměstnání. Docela je o tom přesvědčeno 46,7 procenta lidí. Zjistil to průzkum na vzorku šesti stovek lidí starších 55 let. 

Podobně smýšlí podle průzkumu, který si zadala společnost Moore ČR, i lidé ve věku 55 až 59 let. Mezi nimi za hlavní překážku při hledání nového zaměstnání uvedlo svůj věk téměř 43 procent [42,5 %] lidí. A 64 procent Čechů nad 55 let má za to, že tuzemské firmy dávají přednost mladším zaměstnancům.

Podle Marcely Hrdé, partnerky společnosti Moore ČR, jsou tato zjištění těžko pochopitelná. Zejména pak v situaci, kdy mnohé tuzemské firmy jen obtížně hledají kvalitní a zkušené pracovníky. Problém podle ní spočívá v tom, že firmy neumějí lidi starší 55 let oslovit. A dělají, jak říká, chybu.

„Většinou se jedná o kvalifikovanou pracovní sílu. Do pracovního procesu vstupovala v prvních porevolučních letech na počátku 90. let. Často umí jazyky. Zaměstnavatelům mohou nabídnout zkušenosti a v mnoha případech i vysokou loajalitu,“ říká Hrdá s tím, že zároveň mají před sebou dalších nejméně pět až deset let pracovní kariéry.

Myslíte si, že váš věk představuje překážku při hledání nového zaměstnání?

[Zdroj: Moore CR]

Ona sama, stejně jako mnozí ekonomové, vnímá dlouhodobě nízkou nezaměstnanost a nepružný trh práce v Česku jako problém. Nikoliv jako přednost. Právě nízká nezaměstnanost je podle jejího názoru „brzdou oživení české ekonomiky a konkurenceschopnosti tuzemských firem.

„Firmy na trhu práce neustále bojují o kvalifikované pracovníky. Pokud nebudou vytvářet podmínky pro růst pracovních pozic na částečné úvazky a podporovat prostředí pro udržení zaměstnanců 55+, mohou mít do budoucna velké problémy,“ varuje.

Co chtějí pracovníci 55+. A co jim firmy nabízejí

Jsou tu ale i další problémy. Podle průzkumu české firmy prozatím plně nedokáží nabídnout starším ročníkům vhodné pracovní prostředí a vhodné zaměstnanecké benefity. Jelikož se zaměřují hlavně na mladší ročníky. A také proto, jak zjistil průzkum, že se u starších pracovníků obávají jejich horší přizpůsobivosti.

  • 69,3 % lidí 55+ vnímá obavy zaměstnavatelů, že když dovrší určitý věk, nedokáží udržet krok s rychle se vyvíjejícími technologiemi a digitálními změnami.
  • 52,2 % lidí 55+ si myslí, že firmy mají u věkové skupiny nad 55 let předsudky kvůli nízké produktivitě a motivaci.

Paradoxní je, že 58,8 procenta respondentů starších 55 let a 62,6 procenta lidí ve věku 60 až 65 let uvedlo, že u firem nevidí „žádnou míru flexibility“ ve vztahu ke starším pracovníkům. Projevuje se to například v neochotě nabídnout jim pohyblivou pracovní dobu. Tu žádá bezmála 30 procent respondentů.

Trh práce: Mladí se přeceňují a staří mají zatuhlou mysl

Ukazuje se to i v přemíře sportovního vyžití coby benefitů, když zaměstnanci ve věkové skupině 55+ spíše ocení jako bonus kulturní představení a zaměření na další vzdělávací aktivity. Třeba školení na moderní technologie by přivítalo 28,6 procenta respondentů. A 21 procenta pak zmínilo podporu zdraví a programy na podporu zdravého životního stylu.

Starší pracovníci vědí, co umí. Vědí to i firmy?

V průzkumu pak 46,5 procenta starších pracovníků uvedlo, že by jejich uplatnění na trhu práce pomohlo zvýšení povědomí o přínosech starších a zkušenějších pracovníků. A 32,6 procenta by zároveň uvítalo více informací o vhodných pracovních příležitostech.

Když se lidé nad 55 let měli vyjádřit ke svému stávajícímu zaměstnání a využití svých schopností, 34,3 procenta respondentů cítí, že jejich schopnosti firma plně využívá. Cítí se důležití pro úspěch týmu či projektu, na kterém pracují.

Cizinci z vyspělých zemí budou moci v ČR pracovat bez povolení

Na druhé straně 37,7 procenta zaměstnanců ve věku 55 let a více je ale přesvědčeno, že by mohlo svému zaměstnavateli nabídnout více. A 23,8 procenta respondentů pociťuje, že některé jejich schopnosti jsou pro organizaci, kde pracují, důležité, ale jiné dovednosti a zkušeností nejsou dostatečně využívány. 13,9 procenta si pak myslí, že i když jsou jejich zkušenosti a dovednosti využívány, mohou svému zaměstnavateli nabídnout více.

–DNA–

1 komentář

  1. Teda moje vlastní zkušenost – v 62 letech jsem nesehnala práci ten zamrzlý úsměv na rtech personalistky, když zjistí kolik vám je hovoří za vše. Firmy vůbec nezajímá co člověk ve vyšším věku umí. Hledají mladý a řekla bych dekorativní pracovníky co umí je vcelku ani moc nezajímá

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here