Nové hypoteční úvěry na bydlení od bank a stavebních spořitelen dosáhly v srpnu 2020 objemu 17 miliard korun, což je o 11,2 procenta méně než v červenci 2020. Zároveň je to o čtyři miliardy korun [+30 %] více než v srpnu 2019. Vyplývá to ze statistik České národní banky [ČNB] a České bankovní asociace [ČBA].

Podle hlavního poradce ČBA Vladimíra Staňury bývají letní měsíce tradičně slabšími. Pokud ale zůstanou prodeje na úrovni posledních tří měsíců, hypoteční trh má před sebou zcela rekordní rok.

„S ohledem na probíhající koronavirovou anabázi jsou tyto výsledky až neuvěřitelné. […] Tady bych si zaspekuloval s tím, že v létě bývají lidé na dovolené. Letos jsme byli doma, a tak jsme se věnovali více bydlení,“ uvedl.

Hypoteční trh v srpnu trhl rekord. Avšak kvůli ceně nemovitostí

Dodal, že nejsilnějším tahounem vysokých prodejů ovšem zůstává velmi nízká RPSN [roční procentní sazba nákladů] a nízké úrokové sazby. Svoji roli sehrává i zrušení daně z nabytí nemovitosti či rozvolnění pravidel u poskytování hypoték Českou národní bankou.

Úvěry na bydlení a IndexRPSN ČBA

IndexRPSN ČBA [průměrná RPSN] podle statistiky ČNB byla za srpen u hypotečních úvěrů na bydlení 2,29 procenta. Oproti červenci 2020 klesla o 0,08 procentního bodu. V srpnu 2019 byla 2,77 procenta, tudíž v srpnu 2020 došlo k ročnímu snížení o 0,48 procentního bodu. To představuje snížení měsíční splátky u průměrné hypotéky o více než 1 100 Kč.

„RPSN stále klesá, ale mám za to, že tento pokles se už brzy zastaví. Na trhu je obrovské množství peněz. To je dáno několikaletou intervencí ČNB ve snaze udržet inflační cíl dvě procenta, oslabit korunu a podpořit tak ekonomiku,” upozornil Staňura.

Přestože podle něj tyto intervence dávno ustaly, na trhu je stále obrovské množství peněz. K tomu je potřeba přičíst zadlužování státu a vysoké schodky státního rozpočtu.

Zákonitě proto musí vzrůst inflace a tím porostou i úrokové sazby. Kdo uhodne, kdy to bude, ten získá finančního Oskara roku 2020,” dodal.

Refinancování hypotečních úvěrů

Refinancování hypotečních úvěrů od bank a stavebních spořitelen [přechod k jiné bance či spořitelně, pozn. red.] za srpen zůstává na vysoké úrovni a dosáhlo 3,5 miliardy korun, tedy stejné hodnoty jako v červnu a červenci. Pro srovnání měsíční průměr refinancování byl v loňském roce 2,4 miliardy korun.

V příštích měsících se podle Staňury dá očekávat, že při nízkých RPSN hypotečních úvěrů zůstane objem refinancování vysoký, což ostatně poslední měsíce jasně prokázaly. Dodejme, že dobré výsledky hlásí také stavební spoření. V něm se prodá měsíčně v průměru pět miliard úvěrů. Očekávání za celý rok je přes 60 miliard korun.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here