Česká národní banka očekává posilování koruny i rychlejší růst

253
narodni_banka
Foto: Redakce FinTag.cz

Česká národní banka [ČNB] očekává další posilování koruny. Inflace podle její nové prognózy bude v lednu a únoru stagnovat na úrovni 1,7 procenta. V březnu stoupne na dvě procenta. Základní úrokové sazby ponechala ČNB beze změny.

„Rada jednomyslně ponechala sazby na současné úrovni. Přijaté opatření se opírá o novou makroekonomickou prognózu ČNB,“ uvedl guvernér ČNB Jiří Rusnok.

Podle něj lze v letošním roce očekávat růst HDP v eurozóně. V Česku dojde k obnovení růstu již v letošním druhém čtvrtletí. Ekonomika v souhrnu vzroste o dvě procenta. Příští rok ještě zrychlí a dostane se na úroveň před pandemií covidu.

Vývoj hrubého domácího produktu České republiky

narodni_banka_a[Zdroj: ČNB]

Stejně tak lze podle něj očekávat růst kurzu eura vůči dolaru. Inflace v Česku zpomalí do inflačního cíle [2 %] a bude se pohybovat kolem něj. V první polovině roku se sníží jádrová inflace. Následně desinflační tlaky odezní. Proti tomu bude působit posilovaní koruny. Zejména díky exportu, ekonomickému oživení a úrokovému rozdílu vůči eurozóně.

„Průmysl je nyní naštěstí na rozdíl od první vlny zasažen v menší míře,“ uvedl Rusnok s tím, že zvýšení základních úrokových sazeb lze očekávat od poloviny letošního roku.

Zlepšení odhadu vývoje ekonomiky a inflace

ČNB v nové prognóze zlepšila letošní odhad ekonomiky. Nově počítá s růstem o 2,2 procenta a příští rok s růstem o 3,8 procenta. V předchozí listopadové prognóze počítala letos s růstem o 1,7 procenta a v roce 2022 s růstem o 4,2 procenta. Za loňský rok čeká pokles o 5,8 procenta. V listopadu odhadovala -7,2 procenta.

Hrubý domácí produkt:
  • 2020: -5,8 %
  • 2021: 2,2 %
  • 2022: 3,8 %

Celková průměrná inflace by podle ČNB měla letos činit dvě procenta a příští rok 2,2 procenta. Meziroční celková inflace má být letos v lednu i únoru 1,7 %, v březnu má stoupnout na dvě procenta. Celkovou inflaci ČNB predikuje v prvním čtvrtletí roku 2022 ve výši 2,3 % a ve druhém čtvrtletí 2,1 procenta. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, stále zůstává na 0,25 procenta.

Úrokové sazby 3M PRIBOR:
  • 2021: 0,7 %
  • 2022: 1,5 %

Čeká národní banka v nové prognóze počítá s posílením kurzu koruny letos na průměrných 25,80 Kč/EUR. V listopadu odhadovala pro letošek 26,60 koruny za euro. V roce 2022 by pak podle nových odhadů měla koruna dále posílit na průměrných 24,90 Kč/EUR, a být tak o korunu silnější než v odhadech z listopadu.

Kurz CZK/EUR dle ČNB:
  • 2021: 25,8 Kč
  • 2022: 24,9 %

Česká národní banka: Nejistota a rizika zůstávají

Nejistoty a rizika do budoucnosti jsou podle zástupců ČNB výrazné a vychýlené ve směru pomalejšího odeznívání dopadů pandemie. Za hlavní riziko centrální banka považuje uzavírky ekonomiky v ČR a v zahraničí a následné zhoršení finanční situace firem i domácností. Stejně tak poukázala na nutnost co nejrychlejšího očkování proti covidu-19.

ČNB aktuálně informovala, že Zprávu o inflaci nahradí publikováním Zprávy o měnové politice. Zprávu o inflaci zveřejňovala pravidelně od roku 1998. Banka uvedla, že přechodem na Zprávu o měnové politice se připojuje k dalším centrálním bankám ve světě, jako je například švédská Riksbank nebo Bank of England.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here