Nezaměstnanost v ČR letos v lednu stoupla na 4,3 procenta. Oproti prosinci, kdy byla 4 % [+0,2 %], jde o 0,3% nárůst. Vzrostl i počet volných pracovních míst na 325 425. Více než 75 % je určeno uchazečům se základním či nižším vzděláním.

Loni v lednu činila míra nezaměstnanosti 3,1 procenta. K letošnímu 31. 1. 2021 evidoval ÚP ČR celkem 308 859 uchazečů o zaměstnání. To je o 16 882 více než v prosinci a o 78 837 osob více než před rokem. Z celkového počtu nezaměstnaných bylo v uplynulém měsíci 290 648 dosažitelných uchazečů.

„Koronavirus se podepsal především v oborech, které nejdříve postihlo nařízené uzavření provozů jak v první, tak i ve druhé vlně. Řeč je o oblastech jako jsou například služby, pohostinství, lázeňství, kultura, prodej nebo volnočasové aktivity, včetně horských středisek,“ uvedl generální ředitel ÚP ČR Viktor Najmon.

Ve větší míře přicházeli do evidence Úřadu práce ČR lidé, kterým na konci loňského roku skončily termínované pracovní smlouvy a dohody. Také část živnostníků přerušila své podnikání. Ze strany zaměstnavatelů přetrvává zájem o nové zaměstnance, převážně v technických a dělnických profesích. Dlouhodobá poptávka je i po kvalifikovaných řemeslnících. V mezinárodním srovnání má ČR podle posledních dostupných dat Eurostatu [3,1 % v prosinci 2020] stále nejnižší míru nezaměstnanosti v celé EU.

Nezaměstnanost v prosinci stoupla na čtyři procenta

Nezaměstnanost v ČR: Práci hledají lidé napříč sektory

Během ledna se na ÚP ČR nově přihlásilo 46 780 nezaměstnaných. Ve srovnání s předchozím měsícem byl jejich počet vyšší o 6 637 osob, meziročně pak nižší o 6 540 uchazečů o zaměstnání. Z evidence naopak odešlo 29 898 uchazečů [ukončená evidence, vyřazení uchazeči o zaměstnání]. To je o 7 206 více než v prosinci a o 8 932 méně než rok předtím. Novou práci získalo 22 871 osob.

O zprostředkování zaměstnání a zařazení do evidence uchazečů o zaměstnání žádají lidé, kteří pracovali napříč všemi obory a často jejich zaměstnání bylo na dobu určitou. Přicházejí zejména z oblasti veřejné správy, výstavby silnic a dálnic, stavebnictví a maloobchodu. Jde především o profese jako jsou administrativní pracovníci, řemeslníci a kvalifikovaní pracovníci hlavní stavební výroby, pomocníci ve výrobě, řidiči nákladních automobilů, autobusů, tramvají, prodavači v prodejnách, uklízeči a pomocníci v domácnostech, hotelích a službách. Evidovaní uchazeči o zaměstnání nejčastěji nacházeli novou práci jako pomocní pracovníci ve výrobě a montážní dělníci.

Nejvíce nových nezaměstnaných hlásí Moravskoslezský [6 017] a Jihomoravský kraj [5 576]. Nejméně jich pak evidoval ÚP ČR v předchozím měsíci v Karlovarském kraji [1 667] a z hlediska okresů na Rokycansku [178].

75 % volných pracovních míst je pro nekvalifikované

Ke konci ledna nabízeli zaměstnavatelé prostřednictvím ÚP ČR celkem 325 425 volných pracovních míst, což je o 6 843 více než v prosinci a o 15 966 méně než loni. V předchozím měsíci zaměstnavatelé nahlásili 46 090 nových volných pracovních míst. To je o 3 388 méně než před rokem.

ÚP ČR naopak obsadil, a následně z evidence vyřadil 42 410 volných pracovních míst. Nejvíce volných pozic chtějí obsadit zaměstnavatelé v Praze [83 735], ve Středočeském [60 830], Jihomoravském [30 737] a Plzeňském [28 140] kraji.

Z celkového počtu volných pracovních míst nabízeli zaměstnavatelé 3 914 pozic na dohodu o provedení práce a 5 681 míst na dohodu o pracovní činnosti. Na jedno volné pracovní místo připadá v průměru 0,9 uchazeče. Více než 75 % volných pracovních míst je určeno pro uchazeče se základním či nižším vzděláním.

Zaměstnavatelé měli v lednu největší zájem o dělníky v oblasti výstavby budov, montážní dělníky, obsluhu vysokozdvižných vozíků, pomocníky ve výrobě, uklízeče, řidiče nákladních automobilů, zedníky, pomocné manipulační pracovníky nebo kuchaře. Firmám dlouhodobě chybí kvalifikovaní řemeslníci, ale také odborníci v informačních technologiích. Tradičně velká poptávka je po technických profesích napříč všemi obory a po řemeslnících.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here