Létat se psem není nemožné. Něco to ale stojí a má to svá pravidla

368
se_psem
Foto: US Service Animal & Support Animal [ESA]

Pro mnoho lidí už je dnes běžné strávit letní dovolenou v zahraničí se svým psím parťákem. Překážkou v tom není ani cesta letadlem se psem. Má to však své podmínky a není to zadarmo.

Podle ředitele společnosti PetExpert Bedřicha Synka má být vůbec tou první a nejdůležitější otázkou, na kterou by si měl každý majitel domácího mazlíka předem odpovědět, jestli je pro něj cestování vhodné.

„Pokud má váš čtyřnohý parťák pro strach uděláno, nadšeně se vrhá do nových věcí a nedělá mu problém cestovat autem ani v přepravním boxu, pak by měl i svůj první let v pohodě zvládnout. Pokud však máte doma uzlíček nervů, který by cestu protrpěl a ani v cizím prostředí by se necítil dobře, raději jej nestresujte a nechejte ho doma,“ říká.

Při volbě destinace doporučuje věnovat větší pozornost i praktickým aspektům cesty. Nejlepší je podle něj přímý let. A letí-li pes poprvé, vhodná je i cesta, která zabere co nejméně času, ideálně do čtyř hodin. Nutné je vědět, zda je vůbec možné psa do zvolené dovolenkové destinace přepravit. Je třeba mít na paměti, že každá země stanovuje jiné podmínky a požadavky. Majitel psa si to ověří na stránkách Státní veterinární správy ČR. V některých zemích musejí psi po příletu dokonce povinně do karantény.

Ne všechny aerolinky psa do letadla vezmou

„Abyste mohli se psím parťákem vyrazit do oblak, je jasné, že si musíte vybrat takovou leteckou společnost, která domácí mazlíčky přepravuje. Vybírat můžete například z aerolinek ČSA, Lufthansa, Smartwings, British Airways a další,“ říká Synek.

Přepravu zvířete letadlem musí majitel včas rezervovat ještě před samotným nákupem letenky, jelikož je pro ni určena jistá kapacita. Existuje pravidlo, že jeden cestující si může vzít na palubu letadla pouze jednoho domácího mazlíčka. Zvíře se tedy vždy pojí s rezervací daného cestujícího. A aby vše proběhlo bez problémů, je dobré mít i vystavené potvrzení o rezervaci. Cestovat se psem jde přitom v kabině pro cestující, případně psa převést v zavazadlovém prostoru. Také je třeba počítat s vyššími náklady. Například ČSA na svých stránkách uvádějí následující podmínky.

  • Za přepravu vašeho zvířete, které se nezapočítává do bezplatného limitu pro přepravu kabinových zavazadel, uhradíte poplatek 1 800 Kč / 75 EUR za každý směr cesty.
  • Za přepravu vašeho zvířete, které se nezapočítává do bezplatného limitu pro přepravu zapsaných zavazadel, uhradíte poplatek 3 600 CZK / 150 EUR za každý směr cesty.

ČSA uvádějí, že výjimku tvoří certifikovaní asistenční psi pro cestující se zrakovým postižením či s omezenou schopností pohybu. Asistenční psy ČSA přepravují zdarma v kabině pro cestující, pokud jsou v postroji, na vodítku, mají osvědčení o výcviku a požadované cestovní doklady. V případě opravdu velkých psů dodávají: „Bude-li to technicky možné, zvířata o celkové hmotnosti přesahující 32 kg včetně schránky či jiné druhy zvířat vám za příslušný poplatek přepravíme jako cargo zásilku.“

Jak se přepravují psi v letadle

Na místě je vždy přesná znalost podmínek a pravidel, která se k přepravě zvířat u dané společnosti vážou. Domácí mazlíci se přepravují vždy v uzavíratelných schránkách [přepravkách] s pevným a nepropustným dnem a dostatečnými otvory pro větrání.

„Přepravky musejí splňovat určité rozměry, které se odvíjejí od velikosti zvířete. Maximální rozměr schránky, kterou lze přepravovat, je k nalezení v přepravních podmínkách letecké společnosti. Přepravku rozhodně vybavte štítkem se svým jménem, kontaktem a informací, odkud a kam cestujete,“ upozorňuje Bedřich Synek.

Letecký dopravce chce vždy znát celkovou váhu schránky s domácím mazlíčkem, rozměry schránky, informace o rase zvířete a rezervační kód. Ostatně i to určí, zda pes poletí v kabině nebo v zavazadlovém prostoru.

„Při nástupu do letadla je rozhodně vhodné informovat personál, že s vámi cestuje živé zvíře. Pokud je pejsek přepravován v zavazadlovém prostoru, požádejte, aby tam piloti monitorovali teplotu a tlak,“ doplňuje Synek.

Samotná cesta se psem v letadle

Tím podmínky pro leteckou přepravu psů ale nekončí. Každý domácí mazlík potřebuje k přepravě vlastní cestovní pas a potvrzení od veterináře. Další nezbytností je očkování proti vzteklině. Zvíře majitel rovněž označí mikročipem. Některé země požadují i doklad o provedení odčervení, a to maximálně pět dnů starý.

Odborníci doporučují před samotným letem pejskovi naordinovat hladovku a vzít ho na pořádnou procházku. Utahaný pes spíše celý let prospí, což mu ušetří nervy.

Pes vyjde domácnost na tisíce korun ročně

„Můžete mu zkusit podat doplňky stravy či tabletky od veterináře, které ho zklidní a uleví mu od stresu. Nezapomeňte, že během letu by měl mít pes v přepravce přísun vody. Vhodné je dát mu dovnitř i oblíbenou hračku nebo žvýkací pamlsek. Přidejte i kus svého oblečení – pes z něj ucítí váš pach a bude klidnější,“ doporučuje Bedřich Synek.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here