TON založil kvůli brexitu dceřinou firmu v Británii

412
TON
Foto: TON

České firmy, které obchodují s partnery ve Velké Británii, se připravují na 31. leden, kdy Británie opustí EU. Řeší logistiku, zajištění proti výkyvům kurzu libry i administraci. Některé z nich zakládají i dceřiné společnosti ve Velké Británii. Jednou z nich je i nábytkářská společnost TON z Bystřice pod Hostýnem.

Kvůli případným rizikům spojených s brexitem založila loni nábytkářská společnost TON z Bystřice pod Hostýnem dceřinou firmu. Dceřiná společnost bystřického výrobce funguje ve Spojeném království od loňského března.

„Jedná se o britskou firmu, což znamená, že bude ovlivněna do stejné míry jako ostatní britské firmy,” uvedl ředitel exportu TONu Mojmír Žákovský.

Firma nepředpokládá, že by na její podnikání měl mít chystaný odchod Velké Británie z EU výraznější dopady. Mezi hlavní činnosti dceřiné společnosti podle něj patří snaha o zvýšení tržeb a povědomí o značce, zejména mezi architekty. Měla by také navazovat další spolupráci s designéry, podobně jako tomu je v České republice.

Firma plánuje showroom v Londýně

Výhledově TON plánuje v Londýně zprovoznění prezentačního prostoru pro své výrobky. Prodej v Británii chce firma podpořit i účastí na výstavách a dalších akcích, má také tamní síť distributorů. Z Velké Británie podnik nic nedováží.

„Ve vývozu nepředpokládáme velké změny. Obchodujeme i se státy, které nejsou členy Evropské unie, proto pro nás ani s případným brexitem nenastane nijak velká změna,” uvedl Mojmír Žákovský.

Za rok 2018 vykázala společnost TON tržby z prodeje vlastních výrobků, služeb a zboží ve výši 766,7 milionu korun a zisk zhruba 28,1 milionu korun. Více než 67 procenty se na tehdejších tržbách firmy podílely zahraniční trhy. TON dodává své výrobky do zhruba 60 zemí světa. Hospodářský výsledek za loňský rok podnik zatím oficiálně nezveřejnil.

Ocenění v Německu

Ton je jedním z předních světových výrobců ohýbaného nábytku. Firma získává mnoho ocenění v designových soutěžích. Loni získala German Design Award v kategorii Excellent Product Design – Furniture. Konkrétně za křesílko Leaf z opticky lehké lisované překližky.

Tradice společnosti TON se počítá od roku 1861, kdy svou firmu založil truhlář, vynálezce a návrhář nábytku Michael Thonet. Za tuto dobu prošla továrna několikrát změnou vlastnictví i názvu. Z Gebrüder Thonet v roce 1924 po spojení s akciovou společností Kohn-Mundus na THONET-MUNDUS, po vzniku národního podniku v roce 1946 zpět na THONET. K poslední změně došlo v roce 1953, kdy vznikl název TON. Je zkratkou slov Továrny na Ohýbaný Nábytek.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here