Celkový počet obětí koronaviru 2019-nCoV podle agentury Bloomberg stoupl na 805 osob a překonal tak epidemii SARS. Při ní v letech 2002 až 2003 zemřelo 774 lidí. V Číně v pondělí skončí prodloužené oslavy Nového roku, země by se tedy měla vrátit do běžného režimu. Dnes začíná i platit zákaz přímých letů mezi Čínou a ČR.

Čínské úřady v noci na dnešek oznámily, že v provincii Chu-pej vzrostl počet obětí nového koronaviru o 81 na 780. Zároveň registrují 27 100 nakažených, což je nárůst o 2 147 osob za den. Podle agentury Bloomberg je celkový počet obětí k dnešnímu dni 805 a nakažených má být 36 600 osob.

Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] vydalo několik pokynů, jak se proti koronaviru bránit. Mezi ohrožené skupiny patří zejména senioři, dětské skupiny, chronicky nemocní či osoby s oslabenou imunitou. Podle MZ ČR je důležité postupovat tak, jako se postupuje při klasickém respiračním onemocnění. To znamená jako v aktuálním chřipkovém období.

Nákaza se dosud rozšířila do téměř tří desítek zemí. Úmrtí mimo Čínu potvrdily už i Filipíny. Obětí koronaviru se stal také Američan, který zemřel v čínském Wu-chanu. Agentura Kjódó uvádí, že na koronavir ve Wu-chanu, odkud se virus šíří, zemřel Japonec. Podle expertů umírají na koronavir 2019-nCoV hlavně staří lidé a osoby s podlomeným zdravím. Světová zdravotnická organizace [WHO] přesto uvedla, že se počet nákaz v provincii Chu-pej stabilizoval. To proto, že každý den přibývá stejný počet nakažených.

Přerušení leteckého provozu

Od dnešního dne začíná platit zákaz přímých letů mezi Českou republikou a Čínou. Stejné opatření v poslední době zavedly kvůli koronaviru i další země. Opatření zavedla česká vláda na neurčito. Zastaveny budou všechny spoje mezi Prahou a čtyřmi čínskými městy. Celkem jde o dvanáct letů týdně. Loni je využilo 188 tisíc cestujících v obou směrech.

Dosud mělo pražské letiště přímé spojení do čtyř čínských destinací. Jednalo se o linky letecké společnosti Sichuan Airlines do Čcheng-tu, firmy China Eastern Airlines do Šanghaje a Si-anu a firmy Hainan Airlines do Pekingu. Linka do čínského hlavního města, která fungovala třikrát týdně, brzy skončí natrvalo. Dopravce už dříve oznámil její zrušení od začátku letošního března. Ostatní linky budou po zrušení dočasného zákazu letů do Číny zřejmě znovu pokračovat.

Poslední zpáteční spoj do Číny letěl v sobotu. Jednalo se o linku do Čcheng-tu. Po ranním příletu do Prahy let pokračoval zpátky do Číny krátce po poledni. Dopravce rozhodl o přerušení spojů už před rozhodnutím české vlády. Poslední jednosměrný let do Číny naplánoval na 12. února, ale ten se kvůli vládnímu zákazu nakonec neuskuteční.

V Číně končí oslavy roku krysy

Po novoročním svátečním volnu, které bylo letos kvůli epidemii koronaviru prodloužené o deset dnů, čeká Čínu v pondělí návrat k všednímu životu. Mnoho obchodů a továren ale nadále zůstane zavřených a zaměstnanci úřednických profesí budou pracovat z domova. Mnoho zaměstnavatelů například v průmyslovém velkoměstě Šen-čenu na jihu země z preventivních důvodů požádalo osoby dojíždějící do práce z jiných oblastí, aby dva týdny zůstali v karanténě.

Pozorovatelé uvádějí, že metropole jako Peking nebo Šanghaj působí v posledních dnech jako města duchů. Obchody a restaurace jsou zavřené a na mnoha místech platí dopravní omezení ve snaze zabránit šíření viru. Úřady v Pekingu přesto již oznámily, že v pondělí nebude platit obvyklé omezení dopravy v klíčových částech města v době dopravní špičky.

„Příští týden rozhodně nepůjde o návrat k normálu,” prohlásil Julian Evans-Pritchard, analytik singapurské výzkumné společnosti Capital Economics.

Dodal, že čím déle bude současné narušení běžného chodu života v Číně kvůli koronaviru trvat, tím vyšší je riziko, že to bude mít dopad na zaměstnanost a ekonomiku. Firmy, které se chystají v pondělí otevřít provozy, mají kontrolovat, kde se jejich pracovníci v poslední době pohybovali. Musejí zavést preventivní opatření, jako je rozdávání ochranných masek.

„Nákupní centra jsou uzavřena, několik málo obchodů, které ještě nezavřely, má zkrácenou otevírací dobu, a hlavně ustala návštěvnost,” uvedl například Stefano Sassi, generální ředitel italské luxusní značky Valentino.

Právě trh s luxusním zbožím spolu s cestovních ruchem koronavir ovlivňuje nejvíce. Čínští zákazníci představují více než třetinu všech kupujících luxusního zboží. Společnost Ralph Lauren zavřela v Číně polovinu ze svých 110 obchodů. O tom, že se podnikání v zemi zastavilo, mluví i výrobce šperků Pandora. Kvůli koronaviru své finanční výhledy na letošní rok nehodnotí pozitivně i další velcí producenti luxusního zboží – Michael Kors, Versace nebo Jimmy Choo. Vlastník firmy Louis Vuitton, francouzský luxusní konglomerát LVMH, uvedl, že pokud by se šíření viru zastavilo do konce března, nebyl by jeho dopad na podnikání tak zlý.

Dopady do automobilového sektoru

Čínské úřady ve snaze omezit šíření koronaviru prodloužily novoroční svátky celkem v 11 provinciích, které se na výrobě automobilů v Číně podílejí více než dvěma třetinami. Čínská provincie Chu-pej, která je epicentrem nového koronaviru, je významným centrem pro výrobu automobilových součástek.

Společnost Hyundai se tento týden kvůli nedostatku součástek z Číny rozhodla na několik dnů zastavit výrobu v Jižní Koreji. Stala se tak prvním výrobcem aut přerušující kvůli koronaviru produkci mimo Čínu.

Italsko-americká automobilka Fiat Chrysler Automobiles [FCA] varovala, že potíže s dodávkami součástek v důsledku epidemie nového koronaviru v Číně by mohly vést k přerušení výroby v jedné z jejích evropských továren.

Největší japonská automobilka Toyota Motor dnes oznámila, že její továrny v Číně zůstanou uzavřené až do konce příštího týdne. Původně přitom plánovala obnovit výrobu začátkem příštího týdne. Podobný odklad obnovení produkce v čínských závodech dnes ohlásily také jihokorejské automobilky Hyundai Motor a Kia Motors.

Dopady koronaviru by mohly podle poradenské společnost LMC Automotive snížit letošní prodej a výrobu automobilů v Číně o tři až pět procent. To pokud bude jeho epidemie pokračovat i ve druhém čtvrtletí.

Jak to bude v pondělí

Úřady v Šanghaji uvedly, že v pondělí se otevře zdejší továrna americké automobilky Tesla. Jde o první závod této společnosti mimo území Spojených států, postaven byl s podporou čínských úřadů. Výroba v něm začala v říjnu. V Šanghaji také přijali opatření na podporu místních firem v době epidemie koronaviru. Podnikatelé v pohostinství, na které restriktivní opatření proti šíření nákazy tvrdě dopadla, budou osvobozeni od placení daně z přidané hodnoty.

Americká společnost Apple v pátek uvedla, že její obchody v Číně zůstanou zavřené, ale má v úmyslu otevřít své kanceláře a kontaktní centra. Firma Foxconn, největší smluvní výrobce elektroniky na světě a dodavatel Applu, chce postupně obnovovat provoz svých továren. K plné výrobě by se chtěla vrátit koncem tohoto měsíce, řekla agentuře Reuters nejmenovaná osoba obeznámená se záležitostí.

Čínské ministerstvo dopravy vyzvalo, aby se do 20. února znovu rozběhla výstavba silnic a vodních cest. Netýká se to však provincie Chu-pej, odkud se nákaza šíří, a některých dalších výrazně zasažených oblastí. Ministerstvo chce, aby práce na klíčových projektech začaly “co nejdříve”.

Mezitím americký FED ve své aktuální zprávě o měnové politice určené Kongresu potvrdil, že důsledky epidemie koronaviru v Číně jsou jednoznačným rizikem pro ekonomiku.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here