Česká spořitelna se odvážila zvýšit úroky u spořicích účtů

7571
uroky_u_sporicich_uctu
Foto: ČS

Česká spořitelna [ČS], která patří rakouské Erste Group, od prvního dubna zvýší úroky u spořicích účtů z 0,2 procenta na rovné jedno procento ročně. Změna se dotkne více než 1,4 milionů klientů. Ovšem až za necelé dva měsíce.

Úroky na spořicích účtech měla největší tuzemská banka dlouhodobě nejnižší na bankovním trhu. ČS uvedla, že přesně za necelé dva měsíce [1.4.] zvýší úroky u spořicích účtů z 0,2 % na 1 % u služeb Moje zdravé finance, Erste Premier a Erste Private Banking. Tyto služby dnes využívá více než 1,4 milionu klientů Spořitelny, což představuje 70 procent primárních bankovních klientů Spořitelny.

„Jsme přesvědčení, že spořicí a investiční produkty jsou klíčovými nástroji pro budování prosperity jednotlivců i komunit, a proto jsme se rozhodli zvýšit úročení na našich spořicích účtech v rámci služeb Moje zdravé finance,“ uvedl v této souvislosti generální ředitel ČS Tomáš Salomon [na snímku vedení ČS druhý zprava, pozn. red.].

Banka neuvedla, zda navýšení úročení na spořicích účtech podmíní splněním daných podmínek. Například výší vkladu či využíváním kreditních karet. Lze očekávat, že navýšení úrokové sazby podmíněno bude. Vklady na spořicích účtech Česká spořitelna dosud úročí 0,2% sazbou do 200 000 korun, nad tuto částku vklady úročí 0,01% sazbou.

Úroky u spořicích účtů a důvody pro jejich zvýšení

Podle médií ČS [stejně jako jiné banky] svým rozhodnutím reaguje na aktuální zvýšení úrokových sazeb ze strany České národní banky [ČNB]. Vzhledem k tomu, že bankovní rada na svém posledním zasedání zvýšila základní úrokovou sazbu o 0,25 % a Česká spořitelna navyšuje úrok o 0,80 % se to však nezdá příliš pravděpodobné. A i sama banka uvedla, že navýšení úroků nesouvisí se zvýšením úroků ČNB.

Centrální banka zvedla sazby. Lidem i firmám zdraží úvěry

Podle analytiků se svým rozhodnutím ČS spíše snaží v oblasti úročení vkladů udržet krok s konkurencí. To znamená zabránit dalšímu odlivu svých klientů a podpořit nábor klientů nových. Úročení spořicích produktů Spořitelny totiž dlouhodobě patřilo k nejnižším na trhu. Změna banky je přitom dnes záležitostí několika dní. Stačí jen on-line vyplnit formulář a nová banka už zařídí převod trvalých příkazů a schválení inkas ze staré banky. Zejména pro mladou generaci to není problém. Navíc generaci, která je sto velice jednoduše porovnat nabídky na trhu a snadno si tak srovnat přístup jednotlivých bank ke svým klientům. A to nejen u spořicích účtů.

Banka chce motivovat klienty ke spoření

Tomáš Salomon jako hlavní důvod, proč Česká spořitelna přistoupila k navýšení úročení u spořicích účtů uvádí, že jako největší banka v zemi chce klienty více motivovat ke spoření.

„Podmínkou zdravých osobních financí je tvorba odpovídající finanční rezervy, kterou dnes postrádá třetina českých domácností. […] Právě spoření a odpovídající finanční rezerva je první podmínkou pro efektivní zhodnocování osobních financí skrze investiční produkty, penzijní a stavební spoření,” vysvětluje.

Otázka je, zda se to bance podaří. Zvýšení úročení u spořicích produktů totiž oznámily i další banky. Většina z nich však nešla ze základní úrokové sazby ve výši 0,2 % či dokonce 0,01 % jako Česká spořitelna. A to znamená, že jejich navýšení úrokových sazeb lze dát skutečně do souvislosti s rozhodnutím zvýšit sazby Českou národní bankou. Equa bank oznámila zvýšení úročení na Spořicím účtu HIT do celkové částky 300 tisíc korun ve výši až 1,6 % ročně. Nová úroková sazba začne platit od 12. února 2020. Nikoliv jako u České spořitelny až za dva měsíce. Stejně tak zvyšuje od 12. února sazbu na 1,50 % i Air Bank.

Jak jdou úroky u spořicích účtů

Zajímavé úročení u spořicích účtů již delší dobu nabízejí ale i další banky. Například Banka Creditas – po Fio bance druhá česká banka na trhu – nabízí sazbu 1,6 %, nizozemská banka ING 2 % [2% sazba se vztahuje pouze na půlroční úložku a výše částky je omezená, poté jsou peníze úročeny sníženou sazbou, pozn. red.], Moneta Money Bank 1,2 %, Sberbank 1,38 %, Wüstenrot 1,75 %. A na úrovních kolem jednoho procenta je nabídka i ostatních bank.

Výjimku tvoří Komerční banka, která si příliš nezadá se svým 0,3% [včetně bonusu] úročením se současnou nabídkou České spořitelny ve výši 0,2 % do 200 tisíc. Na druhé straně je třeba říci, že Komerční banka aktuálně nabízí spořicí účet s úrokovou sazbou 2,35 %. Ovšem za té podmínky, že tolik kolik peněz klient na účet vloží, bude i investovat do vybraných investičních produktů banky. Z marketingových akcí dále zmiňme akci Monety Money Bank, která nabízí 5% úrok u produktu Pravidelné spoření. To je ale svázáno s mnohými omezeními, že je všechny nelze v článku, jako je tento, ani vyjmenovat.

“České” banky “nemají rády” české klienty

Na závěr dodejme, že ani ty nejvyšší úroky u spořicích účtů tuzemských bank při základní úrokové sazbě ČNB ve výši 2,25 % a inflaci, která se pohybuje [a i v následujících měsících bude pohybovat] okolo tříprocentní hranice, nejsou žádný zázrak.

Inflace bude na hranici tří procent i nadále, tvrdí Jiří Rusnok

Navíc za situace, kdy zisky tuzemských bank – na rozdíl třeba od bank v eurozóně, kde jsou základní úrokové sazby nízké až záporné – jsou velice solidní. Zůstaneme-li u České spořitelny, tak jen ta vykázala zisk k 30. září loňského roku ve výši třinácti miliard korun. Čistý zisk za stejné období roku 2018 činil 11,8 miliardy korun.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here