Co je dobré vědět při výběru z úvěrů

266

Jak si vybrat úvěr – Češi celkem dluží cca 1,6 bilionu (1 000 miliard a 600 miliard) korun. Nejvíce dluží na hypotéčních úvěrech, jimiž financují pořízení vlastního bydlení. Tím to ale nekončí. Například o Vánocích si na dárky půjčí až milion českých domácností.

Před uzavřením jakéhokoli z úvěrů má každý právo nechat si ze zákona vystavit takzvaný předsmluvní formulář. Tento formulář je důležitý z toho důvodu, že v něm musí být přesně vyčíslený celkový přeplatek úvěru, který se sjednává. Pouze v celkovém přeplatku úvěru jsou zahrnuty všechny náklady na úvěr. Ať už je to úroková sazba, poplatky za vedení úvěru anebo přináležející pojištění proti neschopnosti úvěr splácet.

Jak si vybrat úvěr

Situaci ale komplikuje i mnoho bonusů a zvýhodnění za řádné splácení, ale i sankcí a poplatků za pozdní splátky, včetně změn RPSN sazby. Systémy bonusů často činí přehlednost nákladů na úvěr nepřednou. Důležité jsou ale i další podmínky. Je to třeba možnost předčasného splacení úvěru, úprava výše splátek a další . Všechny zmíněné okolnosti jsou určujíci pro nastavení podmínek u úvěru. Obecně  platí, že čím déle bude dlužník splácet úvěr, tím více za něj přeplatí.

Podle průzkumů se Češi je ve výjimečných případech zabývají otázkou, jak si vybrat úvěr. Jen výjimečně si ještě předtím, než si nějaký úvěr sjednají, například důkladně srovnávají (na online srovnávačích) nabídku úvěrů od více bank nebo nebankovních institucí. Naopak většinou sáhnou po první nabídce. Při rozhodování o úvěru se dále jako první zajímají o rychlost jeho vyřízení a možnost co nejnižších splátek. Výše úrokové sazby nebo celkové roční náklady je v tu chvíli moc nezajímají. Do dluhové pasti se přitom nejčastěji dostávají mladí lidé krátce po škole, svobodné matky a senioři. Problém je, že nevědí, jak si vybrat úvěr. Anebo na jeho výběr nemají klid.

Na trhu s úvěry se pohybují i nesolidní poskytovatelé úvěrů. Vůbec nejrizikovějšími úvěry jsou ty půjčky, u nichž vyžadují hmotnou záruku. Jako je třeba zástava na dům, byt, chatu, pozemek nebo auto. V těchto případech často již přímo kalkulují s tím, že dlužník nebude schopen splácet poskytnutý úvěr a oni ho v následné exekuci připraví o vše.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here