Situace horníků Ostravsko karvinských dolů [OKD] byla ještě před nedávnem kritická. Mnozí z nich se snažili před ztrátou zaměstnání ochránit prostřednictvím životního pojištění. Ale ani to není řešení.

Horníkům z OKD nikdo nic neřekl. Nikdo z nich nevěděl, zda půjde do práce ještě zítra. A jak dlouho do ní bude vůbec chodit. Mnoho z nich přitom splácí úvěry, hypotéky a má rodiny. Jejich výpadek příjmu by nepokrylo ani pojištění rizika ztráty zaměstnanání.

Pojistit se před ztrátou zaměstnání

Průměrný plat v OKD je zhruba 33 708 korun hrubého. Této sumy však dosahují dlouholetí zaměstnanci podniku. Jinak je průměrný plat horníků v OKD cca 30 tisíc korun hrubého. A ještě jinak je to u služebně nejmladších zaměstnanců, kteří berou zhruba 24 tisíc korun hrubého. Jedním z nich byl i Karel V., který si chtěl v době, kdy se nevědělo, zda bude OKD pokračovat, sjednat pojištění před ztrátou zaměstnání.

Pojištění si chtěl Karel V. připlatit v rámci životní pojistky běžné u všech horníků z OKD, jež slouží hlavně pro krytí rizik spojených s pracovními úrazy. Zašel tedy do pojišťovny. V pojišťovně mu nabídli pojištění jeho úvěru, který si vzal na nákup auta, a pak i po určitém váhání, když zjistili, že pracuje v OKD, životní pojištění s pokrytím rizika ztráty zaměstnání. Vzal si domu předsjednané podmínky smlouvy. Doma ale zjistil, že smlouva má své háčky.

Drahé připojištění

Připojištění před ztrátou zaměstnání zvedalo cenu pojištění bezmála o 500 Kč měsíčně a mělo i mnoho omezení. V podmínkách byl například stanoven maximální limit, kolik pojištěný dostane od pojišťovny, pokud o práci skutečně přijde. Bylo to 5 000 Kč a to maximálně po dobu šesti měsíců.

To by neodmítal, ale jenom tolik by nepostačilo ani na měsíční splátku jeho úvěru. Dále zjistil, že pro čerpání pojistky musí být taktéž nepřetržitě registrován na úřadu práce minimálně dva měsíce, přičemž nárok na uznání pojistky lidé mají tři až šest měsíců od podpisu pojistné smlouvy.

Nová práce v automotive

Výsledkem bylo, ž to Karel V. vzdal a rozhodl se nakonec úplně jinak. V pojišťovně si naopak snížil pojistné krytí u rizik spojených s hornickým povoláním, čímž ušetřil několik stokorun měsíčně, v OKD dal výpověď. Pak si našel  novou práci ve výrobním podniku dodávající díly do vozů koncernu VW v Západočeském kraji, kam se z Ostravy přestěhoval.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here