Hypotéka pro podnikatele je úvěr na cokoli zajištěný nemovitostí

450

Hypotéka pro podnikatele patří do skupiny takzvaných hypoték na cokoli. Někdy se jí také říká podnikatelská hypotéka s investičním financováním. Výhodou těchto hypoték je, že je lze využít jak na pořízení nemovitosti či rozšíření výrobních a jiných prostor, tak na všechno ostatní.

Hypotéka pro podnikatele má většinou vyšší jistinu, ale i delší dobu splatnosti. Sjednat si je lze i v eurech. Banky většinou poskytují hypotéky pro firmy a podnikatele až od určité částky. Ta se často pohybuje kolem 1 milionu a horní hranice není limitována. Oproti klasickým hypotékám jsou tyto podnikatelské hypotéky dražší.

Nákup na hypotéku

Tyto úvěry slouží k rozšíření podnikatelských aktivit nebo k realizaci nového podnikatelského záměru. Firma za podnikatelskou hypotéku může pořídit hmotný i nehmotný majetek. Jako je výstavba nebo přestavba budov či skladových prostor. Případně i nákup strojů, zařízení, dopravních prostředků nebo nové technologie.

Banka akceptuje ručení nemovitostí, možné je také „doplňkově“ ručení skrz bonitní pohledávky firmy, movitým majetkem nebo cennými papíry.

Banky akceptují i záměr podnikatele či firmy na investiční výstavbu bytů nebo jejich nákup za účelem dalšího pronájmu. Zde se však nabízí klasická investiční hypotéka, kde je do příjmů zahrnována i část z předpokládaných budoucích příjmů z nájmů.

Americká hypotéka

V nabídce bank jsou i americké hypotéky, které pokrývají neúčelové financování firmy, ale téměř vždy vyžaduje banka zástavu nemovitosti oproti poskytované hypotéce. V případě nákupu nemovitosti je nutno bance dodat doklad prokazující požadovanou výši vlastních finančních prostředků, které bude nutné použít k doplacení kupní ceny nemovitosti po vyčerpání hypotečních úvěru.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here